Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čaputová řekla, kdy jmenuje slovenskou vládu: Dusno kolem konspirátora Huliaka pokračuje

Autor: ČTK, lig - 
20. října 2023
14:41

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová chce jmenovat novou vládu až poté, co dostane nový návrh na obsazení funkce ministra životního prostředí. Ve čtvrtek prezidentka na tento post odmítla jmenovat kandidáta nacionalistické Slovenské národní strany (SNS) Rudolfa Huliaka. Vyplývá to z dnešního oznámení kanceláře hlavy slovenského státu. SNS přitom ve čtvrtek uvedla, že na nominaci Huliaka trvá. Čaputová zároveň rozhodla o tom, že ustanovující schůze slovenské sněmovny po zářijových parlamentních volbách bude příští středu.

„Termín jmenování vlády prezidentka stanoví až po doručení nového návrhu kandidáta na post ministra životního prostředí, aby mohla jmenovat novou vládu v kompletním složení,“ informoval mluvčí slovenské prezidentky Martin Strižinec.

Rozhodnutí nejmenovat Huliaka ministrem Čaputová dříve zdůvodnila mimo jiné tím, že tento kandidát neuznává existenci klimatické krize. Huliak v reakci Čaputovou kritizoval a vůči hlavě státu nešetřil ani osobními výpady.

Po oznámení Čaputové, že nejmenuje Huliaka ministrem, SNS uvedla, že na jeho nominaci trvá. Huliaka se zastal i pravděpodobný příští slovenský premiér Robert Fico, jehož strana Směr-sociální demokracie zářijové volby vyhrála. Fico ještě ve čtvrtek řekl, že když SNS postoj nezmění, předpokládá jmenování nové vlády bez Huliaka tak, že prezidentka by řízením ministerstva životního prostředí dočasně pověřila jiného člena nové vlády. Zároveň ale Fico uvedl, že ve spolupráci s koaličními partnery udělá všechno proto, aby nebyly překážky k jmenování nové vlády právě v den konání první schůze slovenského parlamentu v novém volebním období.

Fico po volbách opakovaně řekl, že si přeje, aby Slovensko na nadcházejícím summitu prezidentů a premiérů členských zemí Evropské unie 26. a 27. října už zastupoval nový předseda vlády.

Na ustavující schůzi slovenské sněmovny zvolení poslanci včetně Huliaka například složí slib a budou volit nové vedení sněmovny. Kandidátem na nového předsedu parlamentu je šéf druhé nejsilnější koaliční strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini.

Video  Co přineslo Ficovi triumf? Expremiérka Radičová pro Blesk: Proměna, útoky i pevné jádro voličů  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

w.mojko ( 22. října 2023 09:09 )

Poslušná služobníčka sa snaží udržať podvodníkov čím najdlhšie pri moci.
Nerešpektuje výsledky volieb, porušuje ústavu, ignoruje "Qui bene amat, bene ... Hlas ľudu, hlas boží".
Drvivá väčšina Slovákov ju nenávidí, je to pokrytecká hyena. V jej úrade rozkazuje prvý frajer a ona poslúcha do bodky dvojho "poradcu" v úrade aj pri lože...Už aby išla na smetisko dejín- smetiská pozná veľmi dôverne, vyrastala na nich.

Uživatel_5541614 ( 20. října 2023 17:07 )

Nějak nám nakynula madam.

Uživatel_5522193 ( 20. října 2023 16:57 )

Svatá pravda Igore

Igor Hanák ( 20. října 2023 16:35 )

Tahle oteklá progresivistka,ze zlosti,že nevyhrála její strana Progresívne Slovensko bude Ficovi házet klacky pod nohy. Demokratická volba pro tento druh eurohujwrů nic neznamená.

Zobrazit celou diskusi