Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

O koalici na Slovensku je jasno: Fico premiérem, Pellegrini šéfem parlamentu

Aktualizováno -
10. října 2023
16:59
Autor: ČTK, lig - 
10. října 2023
16:11

Deset dnů od parlamentních voleb na Slovensku se rýsuje vznik vládní koalice složené z vítězné strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica, z Hlasu-sociální demokracie (Hlas-SD) a z nacionalistické Slovenské národní strany (SNS). Vedení strany Hlas-SD, jejíž postoj je klíčový pro vytvoření nové vlády, dnes jednomyslně rozhodlo, že strana bude jednat o vytvoření koalice už jen s Směrem-SD a s SNS, řekl novinářům Pellegrini. Podle webu Sme má být premiérem Fico, Pellegrini obsadí post šéfa parlamentu. Liberální Progresivní Slovensko míří do opozičních lavic

Pellegrini po volbách původně nevylučoval ani možnost spojení Hlasu-SD s dvěma liberálními stranami a s konzervativním Křesťanskodemokratickým hnutím (KDH). O složení vlády bez Směru-SD usilovalo liberální hnutí Progresivní Slovensko (PS), které ve volbách skončilo na druhém místě před třetím Hlasem-SD a které Pellegrinimu nabídlo i funkci premiéra.

„Slovensko potřebuje stabilní a odborně připravenou vládu, která nebude řešit vlastní spory,“ řekl Pellegrini a poukázal na možné spory, jež by provázely vládu složenou z názorově rozdílných stran.Ty se ukázaly už po volbách, kdy KDH odmítlo například zavedení registrovaných partnerství, která jsou jednou z priorit PS. Místopředsedu Evropského parlamentu Michala Šimečku, který stojí v čele PS a ve vrcholné politice na Slovensku dosud nepůsobil, označil Pellegrini za nezkušeného politika.

Pellegrini zopakoval, že jeho strana má programově blíže ke Směru-SD, jehož předseda a trojnásobný premiér Fico po volbách dostal pověření od hlavy státu ke složení vlády. Fico už před volbami řekl, že spolupráce Směru-SD a Hlasu-SD by byla základem stabilního kabinetu. Po volebním vítězství Směru-SD pak Fico uvedl, že se bude ucházet o funkci ministerského předsedy. Předseda SNS Andrej Danko se po volbách nechal slyšet, že jeho strana chce vstoupit do koalice se Směrem-SD a Hlasem-SD nebo podpoří vládu v čele s Ficem.

Rozdělení funkcí v případné koalici Pellegrini neuvedl. Řekl ale, že nebude s Ficem sedět ve vládě. Někteří politici z Hlasu-SD, Směru-SD a SNS byli společně s jednou stranou u moci už v letech 2016 až 2020, kdy nynější čelní představitelé Hlasu-SD ještě působili ve Směru-SD. Pellegrini a další desítka poslanců Směru-SD vystoupili z Ficovy před třemi lety a následně založili vlastní stranu.

Video  Co přineslo Ficovi triumf? Expremiérka Radičová pro Blesk: Proměna, útoky i pevné jádro voličů  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Lubomír Oršulík ( 11. října 2023 15:31 )

Můžeme závidět...

roxin ( 11. října 2023 10:02 )

Je dobře že Pellegrini si vybral Fica a je jedno co má nařízeno psát slovenský tisk protože Slováci chtějí tu minulost protože se v ní cítili dobře, kdyby to tak nebylo vybrali by si Šimečka, zůzu a Vašáryovou je vidět že toho západu mají už plné oči, stejně jak my Češi, jsme na tom stejně!!!

sekebo ( 10. října 2023 21:29 )

Ti dva sú veľmi, veľmi schopní, naozaj, ale úplne všetkého

žanyn ( 10. října 2023 20:18 )

Pellegrini je schopný a nakonec i rozumný politik. V budoucnu by z něj mohl být dobrý prezident.

Donna ( 10. října 2023 19:59 )

Už vidím ty komenty od dementy, Robčo promiň 😁😁😁

Zobrazit celou diskusi