Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zoufalý nářek a kňučení. Láva z chrlící sopky uvěznila na Kanárech psy, evakuovat je nejde

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
14. října 2021
13:35

Na španělském ostrově La Palma dál zuří sopka, drony pravidelně rozvážejí potravu pro psy, které na různých místech zasažené oblasti uvěznila láva. Situace se na zvířatech dost podepsala, na pořízených záběrech jsou vidět vyhublí psi, kteří polehávají na bezpečném místě okolo hornaté lokality Todoque, uvedla agentura Reuters.

Zásilky přivážené drony jsou momentálně pro uvězněné psy jediným zdrojem potravy a vody. Na nahrávkách je slyšet žalostné kňučení zvířat, než byli psi nalezeni, několik dnů hladověli. Akce doručení potřebné zásoby jídla proběhla pod vedením společností Ticom Soluciones a Volcanic Life. Místní úřady oběma firmám velmi děkovaly.

Drony za psy létají posledních 5 dní, zdá se, že psi už opouští letargie a vrací se jim síla a energie. Zástupci společností uvedli, že ve své snaze budou pokračovat, dokud jim to bezpečností a meteorologické podmínky dovolí, nebo dokud psi nebudou zachráněni. Obě firmy spolupracují s veterináři, kteří vybírají, co se psům bude posílat. Chtějí, aby jídlo bylo vyvážené a zároveň obsahovalo co nejvíce živin.

Proč psy nelze evakuovat?

Úřady ostrova La Palma vysvětlily reportérům Reuters, že do oblasti pro psy nemůže letět helikoptéra, experti to považují za nebezpečné. „Hlavně kvůli horkému vzduchu stoupající z lávy a kvůli sopečnému popelu, který by poškodil rotory,“ to je hlavní důvod toho, proč ještě psi nebyli zachráněni.

Skupinka v Todoque je zcela odříznuta od lidí, na zbytku ostrova zatím vznikají provizorní útulky pro psy a další domácí mazlíčky, kteří po erupci sopky přišli o domov. Zvířata jsou provizorně umístěna do školy a na školní hřiště.

mrkevmrkev ( 14. října 2021 20:20 )

Jo drony, aha, to se přehlídlo, sorry.

mrkevmrkev ( 14. října 2021 20:19 )

Evakuovat je nejde, protože .... A jak se jim tam to žrádlo a voda tedy dopravuje?

Zobrazit celou diskusi