Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

„Zavřela jsem oči.“ Vdova po prezidentovi Haiti popsala detaily atentátu: Kaluž krve a strach

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
3. srpna 2021
19:13

Vražedný atentát na haitského prezidenta Jovenela Moïseho šokoval svět, na počátku července do jeho vily vniklo ozbrojené komando a hlavu státu zastřelilo. Během útoku byla zraněná také první dáma Martine Moïseová, právě ona pro stanici CNN popsala, co se osudnou noc v jejich sídle stalo.

„Zemřel v naději, že ho ochranka zachrání,“ prohlásila vdova po haitském prezidentovi, který byl zavražděn 7. července. Stejně jako vyšetřovatelé a novináři si klade otázku, kde byli bodyguardi, když komando zaútočilo. Moïse přitom do posledního okamžiku obvolával jak šéfa své ochranky, tak policii. První dáma atentát jako zázrakem přežila, a stala se tak jediným svědkem události.

Vdova se s novináři CNN sešla na jihu Floridy v neděli, zahalená ve smuteční černé barvě a rukou od ramene až k zápěstí obvázanou. „Někdo musel vydat rozkaz k jeho zabití, někdo musel atentát zaplatit. To jsou lidé, po kterých pátrám, chci, aby mi je Bezpečnostní rada OSN pomohla najít,“ prohlásila.

Myslela, že se k nim útočníci nedostanou

Vypověděla, že si s manželem uvědomili, že je něco špatně, když kolem jedné hodiny ráno tamního času zaslechli zvuk samopalů. Když jim došlo, že střelci jsou uvnitř jejich domu, snažili se schovat za postelí. Moïseová připustila, že nevěřila tomu, co se děje. „V tu chvíli jsem si nemyslela, že se dostanou až k nám do ložnice, protože v domě by mělo být mezi 30 až 50 bodyguardů,“ uvedla.

Jenže útočníci se do ložnice dostali, prezidentova ochranka selhala, stejně jako další jednotky ozbrojených složek, úřady zatím toto pochybení nebyly schopny vysvětlit. Zatčen byl například šéf bezpečnosti prezidentského paláce Dimitri Hérard, jehož policie už dříve podezřívala z nelegálního obchodu se zbraněmi. Celkově bylo zadrženo na 30 lidí, z toho dvě desítky bývalých kolumbijských vojáků, kromě Herarda ve vazbě skončil také koordinátor Moïseho ochranky Jean Laguel Civil.

První dáma po atentátu:

Moïseová se skrývala za postelí, měla zlomenou ruku a krvácela z několika ran, jediné, co viděla, byly boty útočníků, napočítala jich asi 12. Mezi sebou mluvili španělsky. „Přišli do pokoje, bylo jasné, že pátrají po něčem určitém, protože jsem je slyšela říkat: Ne, to není ono, to není ono, ano, to je ono. Povídali si španělsky, našli, co hledali,“ teprve potom podle ní obrátili pozornost k jejímu manželovi a k ní samotné.

„Někomu volali,“ odhalila Moïseová. „Do telefonu o manželovi řekli, že je vysoký, hubený a černý a zřejmě ta osoba na druhém konci sluchátka potvrdila, že je to skutečně můj manžel. Pak začali střílet,“ dodala, že ona i manžel v tu chvíli pořád leželi na podlaze. Prezidenta zasáhli dvanáctkrát, střelili ho do obličeje, hrudníku, nohou i rukou, to potvrdili i vyšetřovatelé.

Před popravou nepadlo ani slovo

„Útočníci na nás nemluvili, ani my jsme před popravou nic neříkali,“ řekla Moïseová. „Jakmile manžela střelili, pomyslela jsem: Tohle je náš konec. Zavřela jsem oči, jediná moje myšlenka byla: Je po všem, tohle je náš poslední den,“ sdělila pro CNN. Nicméně útočníci v krveprolití nepokračovali, Haiťanka věří, že si mysleli, že je mrtvá.

Překvapivě prezidentská ochranka nedorazila ani po atentátu, byla to služebná, kdo nakonec našel Moïseovou, jak leží v ložnici na zemi v tratolišti krve. První dáma, byť v šoku, ji požádala, aby jí podala manželovu kravatu, aby si mohla udělat škrtidlo na ruce. Teprve potom přijela policie a Moïseovou odvezla nejdříve do místní nemocnice a pak na letiště. Společně s dětmi odcestovala do Spojených států, kde se v Miami zotavovala. Na Haiti se vrátila až na manželův pohřeb.

Martine Moïseová, vdova po zavražděném haitském prezidentovi Jovenelovi Moïseovi. Martine Moïseová, vdova po zavražděném haitském prezidentovi Jovenelovi Moïseovi. | Reuters

Kde byla početná ochranka?

Moïseová přiznala, že si toho sice z atentátu moc nepamatuje, ale šokovala ji nepřítomnost jejich ochranky, kterou zaznamenala, když ji odváděla policie. „Většinou jsou všude na pozemku desítky bodyguardů. Mají tady i ubytování,“ podotkla. „Bez přímého rozkazu opustit svou polohu by neodešli, možná rozkaz odejít dostali,“ spekuluje Moïseová. „Jinak by to bylo 50 agentů pro 28, měli jsme převahu. Myslím, že manžel zemřel v naději, že jeho ochranka ho přijde zachránit,“ dodala.

Co ochranka dělala během útoku a jak to, že nikdo z nich nebyl zraněn, je předmětem vyšetřování. Reportéři CNN podotkli, že Moïseová byla během rozhovoru velmi rezervovaná a jen zřídka dala průchod svým emocím, sem tam se ironicky zasmála, když novináři naznačili, že strůjce atentátu je mezi zadrženými. „Lidé, co byli zatčeni, jsou lidé, kteří stiskli spoušť. Neudělali by to bez nějakého příkazu. To znamená, že strůjce všeho je ten, kdo za to zaplatil a kdo dal rozkaz,“ podle ní je tato osoba nebo osoby na svobodě.

Moïseová přiznala také, že si není jistá, zda bude haitská policie schopná odhalit pravdu. Podle ní je potřeba přizvat nezávislé vyšetřovatele z OSN, myslí si, že případ by se jednou mohl dostat před Mezinárodní trestní tribunál v Haagu. S vyšetřováním momentálně pomáhají agenti z USA a Kolumbie. Podle některých zdrojů CNN už teď je celé vyšetřování v problémech, dochází k únikům informací a dokumentů, vede se spor o klíčové důkazy a výpovědi a podobně.

„Naplánovat vraždu prezidenta bez toho, aby se to kdokoliv dozvěděl, je něco hrozného. Ukazuje to, že naše bezpečnostní a zpravodajské služby se potřebují pořádně zlepšit,“ dodala. „Na Haiti žije mnoho mocných lidí, oligarchové, a právě kvůli jejich moci si nejsem jistá tím, zda bude vyšetřování úspěšné,“ spíše než neschopnost ochranky či policie za atentátem podle ní stojí „podlé živly“.

Prezidentské ambice první dámy

Moïseová uznala, že její manžel byl kontroverzní postava. Moïse od loňského ledna vládl pomocí dekretů, protože kvůli nepokojům se nekonaly parlamentní volby a mandát poslanců a většiny senátorů vypršel. Letos začátkem roku vypukl spor ohledně prezidentova mandátu a opozice jmenovala prozatímním prezidentem nejstaršího soudce nejvyššího soudu Josepha Jeana-Louise, protože podle ní prezidentovi skončil mandát. Moïse ale tvrdil, že mu mandát měl vypršet až za rok. Nyní zemi vede vláda Ariela Henryho, jehož Moïse jmenoval premiérem dva dny před smrtí.

„Jovenel nám ukázal cestu, otevřel naše oči, nedopusťme, aby krev našeho prezident byla prolita marně,“ prohlásila na pohřbu svého manžela, její plamenná slova vyvolala spekulace, že chystá vlastní politickou kariéru a možná se bude ucházet i o prezidentské křeslo. Na otázky CNN, zda má prezidentské ambice, odpovídala velmi vyhýbavě jako politická matadorka.

Nicméně uvedla, že v nejbližší budoucnosti se chce zaměřit na své děti a zotavení, jejím cílem je také to, aby mezinárodní společenství garantovalo nezávislé vyšetření vraždy jejího manžela. V současně době žije pod ochranou amerických bodyguardů.

Video  Skupina útočníků zastřelila haitského prezidenta Moïseho  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi