Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ikonická Bidenová: Zdráhá se hrát módní hru, přesto vyhrává. Její styl inspiruje

Autor: Darina Jíchová - 
3. srpna 2021
05:30

První dámy Spojených států jsou zpravidla nejsledovanějšími ženami na světě. Tuto roli nyní nese Jill Bidenová (70), manželka současného amerického prezidenta Joea Bidena (78). Asi největší pozornost se upírá na to, co žena prezidenta nosí. Bidenová se opakovaně nechala slyšet, že ji tento fakt překvapuje. A i když se první dáma USA zdráhá za sebe nechat hovořit své oblečení a podlehnout tónům módy, platí za módní ikonu, uvedl deník The New York Times.

„Je dost překvapující, kolik pozornosti se věnuje tomu, co nosím,“ komentovala tento fakt Bidenová, která se odmítá zapojit do tzv. módní politiky. Jenomže ať chce nebo ne, téměř každý její model nese určitou zprávu, včetně bíločerných puntíkatých šatů, které vynesla na zahájení Letních olympijských her v Tokiu.

Módní strategie jejích předchůdkyň

Mistryní v módní diplomacii byla bezesporu blízká přítelkyně Bidenové a jedna z jejích předchůdkyň v roli americké první dámy Michelle Obamová. Právě po jejím boku formovala svůj šatník i Bidenová, která si v administrativě Obamových vyzkoušela roli druhé dámy USA. Naučila se například, kdy je třeba sáhnout po designérovi, který spojuje její domovskou a hostitelkou zemi. Naopak Melania Trumpová měla jinou módní strategii, vybírala hlavně od návrhářů tzv. haute couture, čímž mísila přehlídkové molo s reálpolitikou.

Bidenová razí jakýsi kompromis, přičemž dokazuje, že úspěchu se dá dosáhnout různou cestou. Její první sólo cesta mimo USA dopadla na výbornou, v zahraničí strávila čtyři dny. Její oblečení nereprezentovalo pouze USA, sáhla i po místních designérech. Co víc, její výběr šatů plně reprezentoval motto olympijských her. „Buďme lepší, společně - pro planetu a pro lidi.“ Letošní LOH mají být „nejzelenější“ olympiádou v historii. První dáma se v Tokiu předvedla jen v jednom jediném a zcela novém modelu, a to v saku a kalhotách značky Ralph Lauren, které jsou součástí stejnokroje amerických sportovců.

Zrecyklovaná garderoba

Zbytek modelů zrecyklovala. Není to poprvé, kdy se Bidenová poněkolikáté objevila v něčem, co oblékla už někdy předtím. Některé kousky má v šatníku už řadu let. Do Tokia přiletěla v červených šatech z módního domu Narcisa Rodrigueze, ty samé si vzala už v červnu na návštěvu vakcinačního centra na Floridě. Květinový model, ve kterém si vyšla na večeři s premiérem Jošihidem Sugou a jeho ženou Mariko? Přesně ten zvolila i pro summit lídrů skupiny G7.

Summit lídrů zemí sdružených ve skupině G7 (10. 6. 2021) Summit lídrů zemí sdružených ve skupině G7 (10. 6. 2021) | Reuters

Na zmiňovaný summit si vzala i puntíkaté šaty, které měla na zahajovacím ceremoniálu v Tokiu. V Británii na jednání G7 je halila černá bunda se symbolickým nápisem „Láska“, ostrý kontrast k zelené parce s větou: „Je mi to úplně jedno, a vám?“, s níž šokovala Trumpová. I lila šaty, ve kterých přiletěla na Havaj, má v šatníku už nějakou chvíli. Někomu se taková recyklace oblečení může zdát zanedbatelná, ale až do 21. století to bylo u známých osobností prakticky neslýchané. Trumpová se sem tam objevila ve stejném kousku, většinou však volila modely, které veřejnost ještě neviděla. Recyklovala však svou obuv.

Dnes je asi nejznámější osobou, jež prosazuje opakované nošení oblečení, britská vévodkyně Katherine, manželka prince Williama. Také britská první dáma Carrie Johnsonová ráda recykluje své oděvy, zvykla si dokonce na to, aby si oblečení půjčovala. Bidenová se rovněž rozhodla zlomit stereotyp, který udává, že každá událost si žádá nové šaty.

Bidenová jde proti proudu

Není to jediná novinka, kterou s sebou přinesla do Bílého domu, je to vůbec poprvé v historii, kdy první dáma pracuje. Bidenová se nevzdala svého zaměstnání, jak to obvykle manželky prezidentů dělají. Na jednu stranu nechce být obětí módního „kolotoče“, na druhou stranu rozhodně módu a trendy neodmítá.

Bidenová očividně razí pravidlo, že pokud člověk své oblečení miluje, nemusí se ho zbavovat, obzvláště pokud se v něm cítí skvěle. A jestli tohle může udělat ta nejsledovanější žena na světě, může to dělat každý. Samozřejmě je možné, že si Bidenová šaty do Tokia vybrala náhodně a s propagací udržitelnosti to nemělo žádnou spojitost, ale vzhledem k tomu, že to byla její první sólová zahraniční cesta, je to však nepravděpodobné.

Bidenová dopředu musela vědět, že vzhledem k omezenému počtu hostů na zahájení bude vyčnívat z davu a pozornost se bude upírat zvláště na ni. Byla si vědoma, že možná během ceremoniálu a LOH nebude slyšet, ale že každopádně bude vidět.

Video  Potlesk pro Jill Bidenovou a chladná Melania  - Reuters
Video se připravuje ...

spania ( 4. srpna 2021 13:32 )

spania ( 4. srpna 2021 13:31 )

Já tedy nevím,ale ani ona,ani její manžel mi do vrcholné politiky nějak nesedí.Prostě se ani jeden z nich na tu funkci nehodí.Možná by se měli radši věnovat jiným věcem a užívat si relax než na sebe stále poutat pozornost.

olomouc ( 4. srpna 2021 11:38 )

konkrétne napr. "Melania Trump sa nedržala za ruku s Donaldom Trump"

Lubomir Blokesch ( 4. srpna 2021 08:20 )

No nevím kdyby to byla manželka Donalda Trumpha jestli by jste ji taky tak vychvalovaly. To by bylo chyb a nevkusu že?????

zada ( 3. srpna 2021 15:34 )

spíše se musí vyrovnávat s jeho senilitou....tam to jede z kopce

Zobrazit celou diskusi