Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Výřečná“ první dáma: Bidenová nepotřebuje slova, aby řekla, co si myslí. Stačí jí oblečení

Autor: Darina Jíchová - 
19. června 2021
05:00

Jill Bidenová (70) jako první dáma Spojených států patří mezi nejsledovanější ženy světa, veřejnost je zvědavá, co dělá a hlavně co si obléká. Američanka tuto pozornost umí využít ku svému prospěchu, častěji totiž lidi více zajímá právě to, co má na sobě. V jejích modelech tak obvykle bývají ukrytá různá sdělení, to poslední na summitu skupiny G7 bylo snadno rozšifrovatelné. V jihoanglickém Cornwallu se Bidenová předvedla v černé bundě s nápisem „láska“, uvedl web Insider.

První dáma je známá tím, že recykluje svoje šaty, na veřejnosti se tak často objevuje ve stejných modelech. Ani „lásková“ bunda od designéra Brandona Maxwella nebyla novým kouskem jejího šatníku, nosila ji už v roce 2019. To svědčí o jejím nadšení pro udržitelnost. Mnohokrát rovněž sáhla po šatech s významem jednota či naděje, případně po modelech reprezentující její domovský stát Delaware.

Oblečení s nápisy

Když Bidenová touží po tom, aby každý pochopil, co chce svým oblečením říct, volí nápisy. Její černá bunda s heslem „láska“ je dávána do ostrého kontrastu se zelenou parkou, kterou vynesla její předchůdkyně Melania Trumpová (51). Ta se za dětskými migranty vydala v bundě hlásající: „Je mi to úplně jedno. A vám?“. V září 2020 se Bidenová ukázala v kozačkách se stříbrným nápisem: „Volte!“. Do prezidentských voleb v listopadu 2020 často stejné heslo nesla její rouška.

Kozačky pocházejí z dílny Stuarta Weitzmana, který představil celou speciální volební kolekci, výtěžek z prodeje následně věnoval neziskové společnosti I am a voter, v češtině Jsem volič. Bidenová zvolila model nad kolena v hodnotě 14,8 tisíce korun. Na jedné z debat prezidentských kandidátů zase vynesla smaragdové šaty od designérky Gabriely Hearstové. Ani v jejich případě nejde o nový kousek, měla je už na charitativním plese v roce 2017.

Budoucí první dáma USA Jill Bidenová během prezidentské kampaně svého muže. Budoucí první dáma USA Jill Bidenová během prezidentské kampaně svého muže. | Reuters

Recyklované materiály

Navíc jsou tyto šaty vyrobené z recyklovaného matriálu, tím svou lásku k udržitelnosti dotáhla k dokonalosti. Na manželovu vítěznou řeč si zase oblékla oblíbeného designéra své blízké přítelkyně Michelle Obamové Oscara de la Rentu. V předvečer inaugurace sáhla po fialovém kabátu, barvou odkazovala k jednotě.

Kabát za 83 tisíc a k němu ladící šaty za 49 tisíc korun navrhl Jonathan Cohen, ze zbytku látky designér nové první dámě ušil roušku. Fialová byla zvolená nejen kvůli svému významu, ale také kvůli tomu, že barva vzniká smícháním modré a červené, barev, které reprezentují demokraty a republikány. Tím, že si vybrala dílo Cohena, dala také najevo, že hodlá podporovat menší podnikatele a migranty. Cohenovi rodiče jsou mexičtí migranti.

Důvěra, stabilita a jistota

Na inauguraci přišla v modrém, sladěná od šatů přes kabát až po boty a roušku. Tímto modelem vzdala poctu americkým designérům, outfit pocházel od značky, kterou založila Alexandra O'Neillová v roce 2017. „Komplet měl symbolizovat důvěru, stabilitu a jistotu,“ uvedl zástupce značky Markarian.

Joe Biden při inauguraci s manželkou Jill, první dámou USA Joe Biden při inauguraci s manželkou Jill, první dámou USA | Reuters

Důležitost výšivek

Během večerní slavnosti inaugurace se převlékla do bílých šatů, kterými uctila stát Delaware. Šlo znovu o róbu z dílny americko-uruguayské návrhářky Gabriely Hearstové, šaty byly opět z udržitelného materiálu. Jejich nejdůležitějším komponentem ale byla květinová výšivka, která reprezentovala květinu každého amerického státu, tu z Delaware, květ broskve, měla na srdci.

Na lemu šatů měla citát Benjamina Franklina, kterým připomněla svou celoživotní dráhu učitelky: „Řekni mi a já zapomenu. Uč mě a já si zapamatuji. Zapoj mě a já se naučím.“ Bidenová má stejný model i v tmavě modré barvě, ve kterém přišla na manželův projev v Kongresu.

Citrony na podporu Meghan?

Dalším oblíbeným modelem Bidenové jsou její světle modré „citronové“ šaty, které rovněž pochází z dílny návrháře Oscara de la Renty. Podle některých módních kritiků jsou šaty až nápadně podobné těm, ve kterých Meghan Markleová, manželka prince Harryho, oznamovala svoje druhé těhotenství.

Prezident USA Joe Biden s manželkou Jill. Prezident USA Joe Biden s manželkou Jill. | Reuters

Bidenovy a prince Harryho spojuje projekt pro veterány Invictus Games, je tedy možné, že první dáma výběrem šatů chtěla podpořit jeho manželku, která neustále čelí útokům tisku.

Video  Přísaha Joea Bidena  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Kraska111 ( 19. června 2021 11:59 )

Vypadá jako stará escort, kde jsou časy krásně a elegantní Melanue

sorgedoktor ( 19. června 2021 11:34 )

Jste dot kriticky...Mne osobne udivuje, ze v tomto veku dela prezidenta a smekam, pred nim svbuj dusevni kloubouk...I kdy dvakratn upadl na schodech,je ve vyborne psychicke i telesne kondiici..

prudentiacz ( 19. června 2021 11:12 )

Asi si plete svět se svojí třídou ve školicce...

vseznalek ( 19. června 2021 08:17 )

Pochopil jsem spravne ze je na penize?????

Zobrazit celou diskusi