Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Poslední sbohem prezidentovi (†53) Haiti: Vdova v neprůstřelné vestě a nepokoje v ulicích

Aktualizováno -
23. července 2021
20:58
Autor: ČTK, mav - 
23. července 2021
15:35

Za přísných bezpečnostních opatření byl dnes ve městě Cap-Haïtien uspořádán pohřeb haitského prezidenta Jovenela Moïseho, kterého v noci 7. července zavraždilo komando ozbrojenců v jeho domě ze zatím nejasných důvodů. Američtí agenti dělají ochranku vdově po prezidentovi, která byla při atentátu rovněž zraněna. Ve městě na severu země, odkud Moïse pocházel a kde byl nyní pohřben, ve čtvrtek lidé na demonstracích žádali objasnění prezidentovy vraždy.

V ulicích Cap-Haïtien při protestech na některých místech hořely pneumatiky a lidé házeli kameny na státní úředníky. Krátce po zahájení ve spěchu pohřeb opustila americká delegace. A to poté, co byly z ulic v okolí slyšet zvuky připomínající střelbu. Jinde v zemi byl ale v posledních dvou týdnech podle agentury Europa Press relativní klid.

Napětí ve městě zvýšila i přítomnost šéfa národní policie Léona Charlese, na něhož demonstranti křičeli a pískali. Viní ho totiž, že prezidenta neochránil. Moïse měl vlastní ochranku, ale při jeho vraždě nebyl zraněn nikdo jiný než on a jeho žena. Martine Moïseová se pak léčila na Floridě. Během pohřbu, jehož se zúčastnily i jejich tři děti, měla raději oblečenou neprůstřelnou vestu.

První dáma Martine Moïseová na pohřbu svého chotě, prezidenta Jovenela Moïseho První dáma Martine Moïseová na pohřbu svého chotě, prezidenta Jovenela Moïseho | ČTK / AP / Matias Delacroix

Vraždu svého muže dnes znovu označila za zradu a zbabělé spiknutí. „Oligarchové vyhráli bitvu, my jsme bitvu prohráli, ale válka ještě neskončila,“ prohlásila první dáma, jež dodala, že její manžel se vždycky snažil dělat pro lidi co nejvíce. Emotivní projev na pohřbu měla i prezidentova dcera.

Napětí ve čtvrtek provázelo i mši za Moïseho v místní katedrále, která musela být několikrát přerušena kvůli pokřikům účastníků žádajících spravedlnost pro zavražděného prezidenta. Mnozí lidé měli bílá trička s fotografiemi Moïseho, bílá je na Haiti považována za symbol bolesti.

Znetvoření podle vúdú

Tělo prezidenta, do něhož útočníci vpálili před dvěma týdny tucet kulek a podle některých médií mu podle praktiky vúdú vyřízli levé oko, bylo dnes časně ráno převezeno na usedlost jeho rodiny, kde se obřad koná. Šest mužů v uniformách vyneslo na pódium rakev zahalenou v červenomodré haitské vlajce.

Pietní akce k uctění památky prezidenta Moïseho se v týdnu konaly i v metropoli Port-au-Prince, jedné z nich se účastnil i premiér Ariel Henry, který se úřadu ujal tento týden. Premiérem ho jmenoval dva dny před svou smrtí Moïse a v úřadu by ho měl podle ústavy potvrdit parlament.

Jenže Haiti nyní funkční parlament nemá, protože kvůli nepokojům se nekonaly volby, a tak prezident od začátku loňského roku, kdy vypršelo funkční období Sněmovny a části senátorů, vládl pomocí dekretů. Nové prezidentské i parlamentní volby vyhlásil Moïse na letošní září.

V souvislosti s Moïseho vraždou bylo zatčeno na 30 lidí, z toho dvě desítky bývalých kolumbijských vojáků. Právě ti jsou podle jedné z verzí podezřelí, že prezidenta zabili. Několika haitským policistům bylo nařízeno domácí vězení kvůli podezření, že byli do atentátu zapleteni. Zatčen byl i šéf bezpečnosti prezidentského paláce Dimitri Hérard, jehož policie už dříve podezřívala z nelegálního obchodu se zbraněmi.

„Útočníci se infiltrovali do řad policie,“ uvedl šéf policie Charles. Úřady tak v souvislosti s útokem zadržely nejméně 26 lidí.

Ve vyšetřování, na němž se podílí též americká FBI, figuruje i bezpečnostní firma se sídlem v Miami, v jejímž vedení je jistý Venezuelan. Zadržen byl i haitský lékař Christian Emmanuel Sanon, který žil dlouho na Floridě a v červnu se vrátil do země. Zatím ale není zřejmé, zda měl vazby na někoho z haitské politické scény. Za vraždou může být také někdo z místních podnikatelů, jimž prezidentovy kroky překazily investice.

Moïse byl haitským prezidentem od února 2017. Prakticky po celou dobu jeho vlády se v této chudé zemi konaly protivládní protesty, které si vyžádaly desítky obětí. Lidé si dlouhodobě stěžují na zhoršující se ekonomickou situaci i nepotrestanou zpronevěru státních peněz za bývalého vedení země.

Video  Skupina útočníků zastřelila haitského prezidenta Moïseho.  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi