Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Prezidenta zavraždilo komando Kolumbijců a Američanů. Zadržené ukázali na Haiti v poutech

Aktualizováno -
9. července 2021
20:01
Autor: ČTK, kal - 
9. července 2021
06:55

Haitská policie identifikovala 28 členů komanda, které zavraždilo haitského prezidenta: 26 Kolumbijců a dva Američany haitského původu, uvedl dnes podle tiskových agentur náčelník haitské policie Léon Charles. Přinejmenším osm útočníků je stále na útěku a úřady po nich pátrají, dodal.

Policejní náčelník podle agentury AFP uvedl, že se zatím podařilo zadržet 15 Kolumbijců a dva Američany, policie tři Kolumbijce zastřelila a osm jich je ještě na útěku.

„Postavíme je před soud,“ prohlásil Charles na adresu 17 zadržených podezřelých z vraždy prezidenta Jovenela Moïseho, předvedených v poutech na tiskové konferenci.

Dva útočníci s americkým občanstvím

Mezi podezřelými podle agentury AP figurují dva s americkým občanstvím: James Solages, který dříve pracoval jako tělesný strážce pro kanadské velvyslanectví, a Joseph Vincent. Pětatřicetiletý Solage je nejmladší z podezřelých, nejstaršímu je 55 let.

Jeden ze soudců vyšetřujících vraždu Clément Noël deníku Le Nouvelliste řekl, že oba zadržení Američané pracovali jako překladatelé pro skupinu útočníků, kteří chtěli původně prezidenta zatknout, nikoli zabít. Proč chtěli Moiseho zatknout, Noël neupřesnil. Solages mu prý řekl, že zaměstnání našel na internetu. Solages byl podle soudce na Haiti jen měsíc a Vincent půl roku. Jiný soudce Fidélito Dieudonné řekl, že 15 ze zatčených Kolumbijců vstoupilo na Haiti 6. června z Dominikánské republiky.

Video  Skupina útočníků zastřelila haitského prezidenta Moïseho  - Reuters
Video se připravuje ...

Kolumbijský ministr obrany Diego Molano upřesnil, že nejméně šest podezřelých žoldnéřů jsou bývalí vojáci. „Dali jsme pokyny policii a armádě, aby okamžitě spolupracovaly při vyšetřování těchto skutečností,“ řekl.

Atentát se stal ve středu v prezidentově soukromé rezidenci v metropoli Port-au-Prince. Haitská první dáma, která při útoku utrpěla těžká zranění, byla podle amerických médií převezena do nemocnice v Miami.

11 podezřelých utíkalo na ambasádu Tchaj-wanu

Tchaj-wan dnes oznámil, že haitské policii se podařilo dopadnout 11 podezřelých v areálu jeho velvyslanectví v Port-au-Prince, kde se skrývali. Stalo se tak poté, co velvyslanectví „bez váhání“ souhlasilo s policejním zásahem ve svých prostorách.

Tchajwanské ministerstvo zahraničí uvedlo, že 11 ozbrojenců se pokusilo dostat na ambasádu. Zda byli podezřelí zapleteni i do vraždy haitského prezidenta, má vyšetřit policie. Haiti je jednou z mála zemí, které mají diplomatické styky s Tchaj-wanem, a nikoli s čínskou vládou v Pekingu.

Na Haiti zamíří agenti FBI

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že souhlasilo s poskytnutím pomoci haitské policii, aniž se zmínilo o zadržení amerických občanů, poznamenala AFP. Zdroje z prostředí bezpečnostních orgánů a zpravodajských služeb agentuře Reuters řekly, že americké úřady zjišťují, jaká byla americká spojitost s vraždou prezidenta.

Bílý dům později potvrdil, že na Haiti co nejdříve vyšle agenty FBI a ministerstva vnitřní bezpečnosti.

Vedení Haiti se po smrti prezidenta ujal premiér Claude Joseph, který vyhlásil na dva týdny výjimečný stav, na bezpečnost v zemi tak dohlíží armáda.

Moise čelil během své vlády řadě protivládních protestů kvůli zhoršující se ekonomické situaci i nepotrestané zpronevěře státních peněz za bývalého vedení země. Jeho zavraždění ohromilo zemi potýkající se s největší chudobou, násilím a politickou nestabilitou na západní polokouli. Inflace a násilí gangů vzrostly, jídlo a palivo se stály vzácnějšími; 60 procent Haiťanů vydělává méně než dva dolary denně. Haiti se stále úplně nevzpamatovalo z ničivého zemětřesení z roku 2010 a hurikánu Matthew v roce 2016, připomněla agentura AP.

ANO_travit_psy ( 9. července 2021 18:37 )

Protože nás dal na seznam nepřátel, tak jsme mu nedodali novičok. A nezbylo mu, než vraždit postaru.

ANO_travit_psy ( 9. července 2021 18:36 )

Za všechno může Kalousek.
Čest práci!

krapotkin ( 9. července 2021 17:32 )

Pan prezident zřejmě neskákal, jak americká demogracííííje přikazuje světu. Postup amíků je zřetelný i v seriálu Hvězdná brána.

Mikk ( 9. července 2021 13:40 )

Cim to je, ze kdyz si vladnou cernosi sami tak je to vzdy prusvih.
Jen otazka.

NovyZakon ( 9. července 2021 12:17 )

Komando se ukrývalo /a tam bylo i zajištěno/ na konzulátě "neuznaného státu" Tchaj-wan. Docela komické, nemyslíte -)) ....... Zas na nás někdo vystrčil ....

Zobrazit celou diskusi