Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vraždu haitského prezidenta prý nařídil úředník z ministerstva, vdova se vrátí na pohřeb

Autor: ČTK - 
17. července 2021
07:42

Podle kolumbijské policie vraždu haitského prezidenta Jovenela Moïseho nařídil skupině útočníků bývalý úředník haitského ministerstva spravedlnosti. Policie v pátek uvedla, že muž sdělil dvěma vedoucím skupiny, která údajně prezidenta zabila, plán na vraždu hlavy státu. Není však jasné, proč tak učinil a zda jednal na účet někoho dalšího, uvedla agentura AFP.

Kolumbijská policie se podílí na vyšetřování Moïseho vraždy. Haitská policie totiž z vraždy podezírá skupinu zhruba 20 lidí, v níž figuruje i 18 Kolumbijců. Jedná se většinou o bývalé vojáky, kteří působili v soukromých ochrankách.

Podle kolumbijských úřadů bývalý haitský úředník, který byl součástí vládního protikorupčního týmu, informoval dva z Kolumbijců o tom, že mají zavraždit prezidenta. Stát se tak mělo tři dny před smrtelným útokem, který se uskutečnil 7. července. Police muže hledá.

Kolumbijský prezident Iván Duque již dříve uvedl, že většina Kolumbijců neznala skutečnou náplň jejich práce na Haiti. O úmyslu zavraždit hlavu státu vědělo podle něj ve skupině jen pár lidí.

Vedle údajných útočníků haitská policie také zadržela třiašedesátiletého haitského lékaře Christiana Emmanuela Sanona, který žil dlouhé roky na Floridě a v červnu přiletěl na Haiti. Muže podezírá z účasti na naplánování vraždy.

Podle agentury AFP ohledně vraždy stále panuje mnoho záhad. Stále se například neví, kdo si vraždu objednal.

Návrat bývalého prezidenta

Na Haiti se v pátek vrátil bývalý prezident Jean-Bertrand Aristide, kterého v hlavním městě uvítali příznivci. Aristide byl dvakrát prezidentem a v obou případech musel z ostrova uprchnout. Mezi chudými vrstvami má stále příznivce.

Haiti se nachází ve složité politické situaci. Moc zatím drží úřadující premiér Claude Joseph. Premiérskou funkci si ale nárokuje bývalý ministr Ariel Henry, kterého Moïse pověřil sestavením vlády krátce před smrtí. Do prezidentské funkce se nechal zvolit předseda Senátu Joseph Lambert. Horní komora však není kompletní a Sněmovna je již několik let nefunkční.

Haitské úřady také žádaly o vojenskou pomoc Spojené státy. Na ostrově totiž bují kriminální gangy, se kterými si místní policie nedokáže poradit. Ve čtvrtek ale americký prezident Joe Biden uvedl, že vyslání kontingentu není na pořadu dne.

Haitské úřady ohlásily, že pohřeb prezidenta se uskuteční 23. července. Při té příležitosti by se do země měla vrátit i Moïseho manželka, která byla při útoku zraněna a léčí se v Miami.

kralovna-vsech-mori ( 17. července 2021 12:17 )

To určitě. Tomu tak věřím.

Zobrazit celou diskusi