Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trump pověřil tým předáním moci Bidenovi. Výsledky voleb ale stále neuznal

Autor: ČTK - 
24. listopadu 2020
06:06

Americký prezident Donald Trump pověřil svůj tým, aby zahájil předání moci nově zvolenému prezidentovi Joeovi Bidenovi. Uvedl to dnes na twitteru. Trump ale pokračuje v právní bitvě zpochybňující výsledky prezidentských voleb. Informuje o tom agentura AP.

Stávající prezident tak zareagoval na dnešní oznámení šéfky Správy obecných služeb (GSA) Emily Murphyové, která Bidenovi řekla, že Trumpova administrativa zpřístupňuje federální zdroje pro jeho převzetí prezidentské funkce. GSA je americká vládní agentura, která musí formálně souhlasit se zahájením příprav na převzetí úřadu nově zvoleným prezidentem. Trumpem jmenovaná Murphyová dříve zřejmě kvůli jeho neochotě uznat porážku odmítala udělit formální souhlas se zahájením příprav na převzetí úřadu nově zvoleným prezidentem. Trump vzápětí její oznámení na twitteru potvrdil.

Krok přichází téměř tři týdny poté, co se prezidentské volby ve Spojených státech konaly. Trump přesto dál odmítá výslovně uznat, že jej Biden 3. listopadu porazil.

Tým nově zvoleného prezidenta Bidena dnes „klidné předání moci“ přivítal. Uvedl, že s federálními úředníky nyní začne jednat o postupu v koronavirové pandemii a o otázkách národní bezpečnosti.

Demokrat Biden má podle projekcí amerických médií na své straně 306 volitelů a republikán Trump 232; ke zvolení prezidentem jich je potřeba nejméně 270. Hlasování volitelů, které potvrdí nového prezidenta Spojených států, se má konat 14. prosince.

„Budeme pokračovat ve spravedlivém boji a věřím, že zvítězíme!“ napsal Trump dnes na twitter. „V nejlepším zájmu naší země nicméně doporučuji, aby Emily a její tým udělaly, co je třeba udělat, a řekly mému týmu, aby udělal totéž,“ pokračoval prezident a dodal, že Murphyové prý bylo vyhrožováno a byla pod tlakem. Šéfka GSA nicméně v dopise Bidenovi podle agentury AP napsala, že ke svému rozhodnutí dospěla nezávisle na podkladě faktů a zákona a že nebyla pod tlakem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pepen ( 24. listopadu 2020 07:35 )

On se chová jako politici v České republice.Každý si myslí že funkce politika je na doživotí- je tam snadnější přísun velkých peněz a jiných nekontrolovaných přivýdělků!!!!Jsem zvědav až po jeho odchodu-udělají ...INVENTŮRU hospodaření v Bílém domě !!!!

prudentiacz ( 24. listopadu 2020 07:30 )

Hahaha - Amerika Johna Rodrigueze, tam už pro Evropany nebude místo. Nechali na sebe makat a proto v roce 2030 budou převrstveni.

Zobrazit celou diskusi