Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Turista si přibalil z pláže dvě kila písku. Na letišti ho lapili a „vysolil“ 26 tisíc

Autor: Darina Jíchová - 
8. září 2020
12:00

Turistovi z Francie se dovolená na italské Sardinii pěkně prodraží, letištní kontrola ho totiž načapala, kterak se snaží si domů, snad jako suvenýr, odvézt téměř 2 kila písku z pláže. Muž za svůj prohřešek dostal pokutu ve výši 26 tisíc korun, bělostný či růžový písek typický pro sardinské pláže je totiž zákonem chráněný a turistům nehrozí jen pokuty, pokud se ho pokusí z pláže odvézt, ale také vězení, uvedla stanice CNN.

Francouz si do svého zavazadla „narval“ několik plastových láhví s pískem, přes kontrolu na letišti Cagliari Elmas neprošel. „Láhve mu byly zabaveny a jsou momentálně u nás na stanici, kde obvykle zabavené předměty tohoto typu shromažďujeme. Není to nic neobvyklého, na konci roku míváme hned několik desítek kilo písku,“ vysvětlil mluvčí lesní správy, která se obdobnými případy zabývá.

Písek ze Sardinie „se pašuje“ ve velkém

Regionální zákon na ochranu písku byl na Sardinii zaveden v roce 2017, všem, kdo se ho pokusí odvézt z ostrova, hrozí pokuta ve výši od 13 do 80 tisíc korun. Výše pokuty se odvíjí od kvality písku a místa, odkud pochází. „Zákon jsme přijali kvůli tomu, že kradení písku bylo čím dál frekventovanější,“ dodal mluvčí lesníků.

„Minulý rok jsme dokonce odhalili webovou stránku, která náš písek prodává jako suvenýr. Sardinský písek platí v Evropě za fenomén,“ navázal. „Sankce se časem zpřísnily, spolupracujeme s policií, kromě pokut hrozí i vězení,“ mluvčí uvedl, že i místní „střeží“ turisty, aby si nebrali písek. Zmínil rovněž „historku“ z loňska, kdy zadrželi francouzský pár, který si pokoušel domů odvézt 40 kilogramů písku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi