Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Panika z covidu mezi zdravotníky? Trpící Alenu v Kadani poslali do kouta, se zánětem ledvin jí prý nepomohli

Po sociálních sítích koluje líčení Aleniny šokující zkušenosti s nemocnicí v Kadani. Kvůli strachu z covidu se tamní lékaři chovají jako smyslů zbavení.
 (Autor: Facebook/Alena W.)
Autor: ran - 
8. září 2020
07:39

Strach z nákazy koronavirem ve společnosti panuje s větší či menší intenzitou. Covid-19 jako by bylo zaklínadlo, vůči němuž nejsou imunní ani zdravotníci. Zpověď Aleny W. z Kadaně, která na sociálních sítích nasbírala tisíce sdílení a další tisíce komentářů, situaci nelichotivě ilustruje. Pacientka si místo příjmu s akutním zánětem ledvin zažila tři dny odmítání a utrpení... Testy na covid má negativní.

Čerstvý případ, zveřejněný uživatelkou sociálních sítí Alenou W., paniku z covidu, dokonce mezi zdravotníky, mrazivě ilustruje. V pondělí Alenu, jak píše ve svém příspěvku, začal bolet levý bok a levá strana zad. Až do středy ještě chodila do práce, pak už to prý ale nešlo. Jak píše, po příchodu ze zaměstnání se jí bolesti vystupňovaly k nesnesení, k tomu se přidaly silné bolesti kloubů, hlavy a zimnice. Během dvou hodin jí teplota vystoupala na 38,5 °C.  

Protože nemohla ani pořádně mluvit, zavolala dcera do nemocnice v Kadani a popsala matčin stav. „Vydržte do rána a my se rozhodneme, co s vámi,“ ozvala se prý odpověď ze sluchátka. Alena si statečně řekla, že další noc snad ještě dá. Během nočních hodin jí teplota stoupla na 39,6 °C, nemohla ani mluvit, ani chodit. 

Začátek šílené třídenní anabáze

Protože již dříve prodělala akutní zánět ledvin a moc dobře si pamatovala tehdejší příznaky i to, jak se cítila, tušila, odkud vítr fouká. „Sice nejsem lékař, ale své tělo znám a již jednou jsem tuto nemoc prodělala,“ uvádí Alena.

Další den se s neustupujícími bolestmi dostavila s přítelem na pohotovost do nemocnice. „Přijali nás na urgentním příjmu v Kadani. Jedna sestřička na chodbě nevybíravým způsobem vykřikla: Vy jste ta s tím covidem? Tady nemůžete sedět! Běžte tamhle do rohu!“ popisuje Alena chování personálu. „Přítel jí hned vynadal, jestli je to nutné, a ptal se jí, jak ví, že je to covid,“ píše dál Alena. Následujících 45 minut jim prý nestála ani za pohled! Celou dobu ležela na lavici a trpělivě čekala.

Ledviny? Nenene, vy musíte mít covid!

Po přijetí jí prý rovnou řekli, že má příznaky covidu, ačkoli se jim Alena opakovaně snažila vysvětlit, že ji šíleně bolí ledviny! Zánět ledvin v minulosti již prodělala, tak tušila, jak se projevuje. Poté ji prý nechali přes hodinu čekat v samostatné místnosti na výsledky odběru krve. Byla jí zima, musela se sama přikrýt alespoň tím, co měla při sobě - svetrem. Výsledky ukázaly zvýšené hodnoty CPR v krvi - 53. V nemocnici ji poslali domů. Že jí dají vědět, jak dopadly výsledky z výtěru nosu. S odběrem moče, natož s nějakým komplexnějším vyšetřením se prý ani neobtěžovali! 

Další den se dle Aleny přístup lékařů opakoval. Její stav byl takový, že jí rodina rovnou zavolala záchranku. Ta přijela po 35 minutách až z Chomutova, ačkoli ji odvezli opět na kadaňský urgentní příjem. Tentokrát jí jiná lékařka odebrala moč, kde se ukázal obrovský nález - výskyt bílkovin i krve... Alena ale byla opět poslána domů s vysvětlením, že na lůžkovém oddělení prý nemají místo! Neklidnou noc strávila opět doma, nadopovaná brufenem.

Třetího dne „vstala z mrtvých“...

Teprve třetího dne se věci začaly měnit. Hned brzy ráno Alenin přítel zaťukal u obvodní lékařky - která se zděsila. A okamžitě vypsala papíry na příjem na urologii v Mostě. Tam Alena čekala na příchod lékaře opět jako na smilování vleže na čekárenské lavici. Bolesti neustupovaly. Jen se modlila, aby jí už konečně někdo pomohl.

A lékaři v mostecké nemocnici se zachovali zcela jinak než v kadaňské. Provedli jí všechny potřebné testy - CT i sono - a pak jí okamžitě poskytli péči na lůžku. Následně se potvrdilo, že skutečně trpí akutním zánětem ledvin. „Během dne jsem měla v žíle 5 láhví na bolest a antibiotika,“ doplnila.

„Je to tak, že panika z covidu zastiňuje všechny ostatní nemoci, které jsou tomu jen trochu podobné. Mají to takhle: Raději ji nebudeme léčit, nechceme ji v nemocnici, ona má ten covid-19,“ uzavírá otřesný zážitek Alena. Chce tím upozornit na aktuální situaci a varovat před přehnanou panikou.

Ředitel ustanovil odbornou komisi

Blesk se obrátil na uvedenou nemocnici s žádostí o vyjádření k celé kauze. Odpověděl ředitel nemocnice Petr Hossner. „V první řadě musím upozornit, že Nemocnice Kadaň s.r.o. nemá souhlas pacientky s poskytnutím informací o jejím zdravotním stavu a průběhu léčení, proto se mohu vyjádřit jen velmi omezeně. Současně má pacientka možnost obrátit se na Nemocnicí Kadaň s.r.o. se stížností na poskytnutou léčbu, což se, pokud je mi známo, dosud nestalo. Pokud by tak učinila, tak by byla věc prošetřena a poskytnuta pacientce v reakci na výsledky šetření odpověď,“ uvedl Hossner.

„Bez ohledu na to jsem ale dnes v reakci na uvedené informace ustanovil vyšetřovací odbornou komisi, která věc bezodkladně prověří a rovněž se bude zabývat i postupy na urgentním příjmu naší nemocnice celkově, a to i z důvodu, že chci zachovat vysokou míru profesionality zaměstnanců Nemocnice Kadaň s.r.o., jejichž práce si i v této obtížné době pandemie covidu-19 velmi vážím,“ uzavřel své vyjádření ředitel kadaňské nemocnice.

j_dc_cv ( 13. září 2020 07:56 )

No, příběh může být pravdivý. Máme výpověď jen jedné strany... Nemusí být ani přitaženy za vlasy a věřím tomu, že paní trpěla. Ale rozhodně nevěřím, že záchranáři přijeli až za 35 minut!

Evka4 ( 8. září 2020 21:11 )

Pan Hossner nepochybně ví, jaký je stav...To dobré skončilo s Maškem. Já jsem si také nestěžovala, čeho bych docílila? Omluvy? Na tu jim kašlu. Asi je doktorů málo, že musí zaměstnávat kdeco. Znovu opakuji-interna je na likvidaci. Hnus.

Evka4 ( 8. září 2020 21:03 )

samuray: Tak pokud mluvíte o gyndě, tak OK. Před mnoha a mnoha lety jsem tam rodila, pak podstoupila nějaký zákrok. Naposledy vloni v září a fakt pohoda, nemůžu si stěžovat. Interna je hnus a to neříkám sama. Vyházela bych je všechny.

Evka4 ( 8. září 2020 20:57 )

To byla interna? Hnus, tohle oddělení. Radši bych pošla, než se nechat zde hospitalizovat. Jedna zkušenost stačila. Drzý arogantní černoch, drzý arogantní Ukrajinec či co...Ne, sem už nikdy, radši do truhly

Julie1 ( 8. září 2020 20:49 )

To je běžné, na sítích zveřejnit a odsoudit, bez možnosti bránit se těch kterých se to týká jako ve středověku inkvizice + lynč sociopatické skupiny, která na téma zdravotníků skáče jak vosa na med. I to je motivace některých mladých lékařů k cestě za lepším do zahraničí.

Zobrazit celou diskusi