Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Johnson čelí dalšímu skandálu. Těsně před karanténou pro svou „vydřičku“ pořádal party

Autor: Darina Jíchová - 
5. června 2020
22:31

Britský premiér Boris Johnson (55) v posledních týdnech čelí jednomu problému za druhým. Nejdříve řešil aféru spojenou se svým vrchním stratégem Dominicem Cummingsem, který porušil karanténní opatření, nově sklízí kritiku za to, že pro svou snoubenku Carrie Symondsovou (32) těsně před narozením jejich prvního potomka uspořádal večírek ve venkovském sídle britských premiérů v Chequers. V té době sice v zemi ještě neplatila karanténa a restrikce, zdravotnické kapacity ale žádaly občany, aby se vyhnuli zbytečnému riskování, informoval list Daily Mail. 

Johnson pro „vydřičku“, jak láskyplně říká Symondsové, zorganizoval večírek 14. března, v tu dobu už v Evropě naplno řádila pandemie koronaviru a mnoho států včetně Česka již vyhlásilo nouzový stav a přijalo restrikce včetně omezení pohybu a shromaždování.

I Británie registrovala případy nákazy, koronavirus tehdy měla například náměstkyně ministra zdravotnictví Nadine Dorriesová, která byla v kontaktu s Johnsonem i se Symondsovou, přesto vláda k situaci přistupovala celkem vlažně.

S restrikcemi počkal až po oslavě

Premiér si na víkend 14. až 15. března vyjel se snoubenkou na venkov, kam sezval jejich společné přátele na oslavu nadcházejícího narození jejich syna. Už dva dny, v pondělí 16. března, nato důrazně vyzval Brity, aby „zůstávali doma a vycházeli či někam vyjížděli jen v nezbytně nutném případě“. O týden později vyhlásila vláda karanténu.

„Omezte sociální kontakty. Je načase odpustit si všechny cesty a kontakty, které nejsou nezbytně nutné. Je třeba, aby lidé, pokud mohou, začali pracovat z domova,“ hlásal Johnson. Pandemie se rychle rozšířila a ještě o dva měsíce později v zemi stále zuří. Koronavirem se infikoval také premiér, nemoc ohlásil 27. března, následně byl převezen do nemocnice na jednotku intenzivní péče, kde strávil několik dní.

Koronavirus v Británii

Průběh nemoci u něj zkomplikovala jeho nadváha a lékaři se obávali o jeho život, Johnson nakonec nákazu porazil a už na velikonoční neděli odjel s těhotnou Symondsovou do Chequers, kde pokračoval v rekonvalescenci. Také jeho „vydřička“ se svěřila, že bojovala s příznaky koronaviru, testovaná ale nebyla.

Snoubenci 29. dubna přivítali svého prvního syna Wilfreda, Symondsová původně tvrdila, že bude rodit počátkem léta. Detaily ohledně narození Johnsonova už šestého dítěte nejsou známé, není teda jasné, zda se Wilfred, který po otci podělil rozčepýřenou hřívu, narodil v termínu, nebo předčasně. Mluvčí premiérovy kanceláře uvedl, že „matka a dítě jsou v pořádku a že premiér má velkou radost“.

Johnson v nesnázích

V Británii pokračuje rozvolňování restrikcí, Johnson ale ztratil důvěru veřejnosti a čelí kritice nejen ze stran opozice, ale i z vlastních řad. Skandál s Cummingsem situaci ještě zhoršil, protože se Johnson za svého poradce postavil místo toho, aby se dožadoval jeho rezignace.

Tento týden musel Johnson málem znovu do karantény poté, co v úterý jednal s ministrem podnikání Alokem Sharmou, který skončil v domácí izolaci s podezřením na koronavirus. Nákaza se u něj naštěstí nepotvrdila.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dementni_sekta_ODS ( 6. června 2020 11:56 )

boborusácký imigrant Blbis Blbsonovič bude pro Blbobrity horší katastrofou než jakou doposud zažili toho patologicky prolhaného zlodějského parařitního hňupa dávno bylo lépe navrátit zpět do rodného blborusácka

Zobrazit celou diskusi