Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Na koronavirem zbídačené země udeřila bouře: Amanda zabila 14 lidí, tisíce jsou bez domova

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
2. června 2020
15:05

Na středoamerické státy Guatemalu a Salvador udeřila v neděli tropická bouře Amanda, která si tam vyžádala nejméně 14 životů. Kvůli silnému větru a dešti na mnoha místech vypadly dodávky proudu a některé řeky se vylily z koryt. Jedná se o první tropickou bouři letošní sezony v Tichém oceánu, napsala agentura AFP. Tisíce lidí kvůli řádění živlu přišly o domov.

Prezident Salvadoru Nayib Bukele vyhlásil kvůli nebezpečí sesuvů půdy na 15 dní stav nouze. „Prošli jsme těžkou situací. Litujeme 14 zemřelých a toto číslo by mohlo ještě narůst,“ poznamenal místní ministr vnitra.

Starosta: Krize, jakou země nepoznala

Deset lidí zemřelo v hlavním městě San Salvador a další tři v centrální části země ve městě San Juan Opico. Úřady neuvedly, odkud pocházela poslední z obětí. Asi 4200 lidí muselo opustit domovy a ubytovat se v nouzových úkrytech.

„Žijeme v bezprecedentní situaci, hluboká krize, která se přidala k další enormní krizi, jakou naše země dosud nepoznala,“ prohlásil starosta salvadorské metropole s odkazem na pandemii covidu-19.

Hrozí další záplavy

Úřady varují, že silný déšť má pokračovat také v dalších dnech, hrozí proto riziko dalších záplav, které již nyní zasáhly asi 200 domů a zablokovaly některé silnice. V příštích hodinách by mohlo spadnout až 400 milimetrů srážek, přičemž průměrný roční úhrn v zemi činí asi 1800 milimetrů.

Zbytky bouře se nyní nachází nad Yucatánským poloostrovem a podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) existuje asi 80procentní šance, že se z ní do 48 hodin vytvoří cyklóna.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi