Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Strážník zabil černocha, šokovaná manželka požádala o rozvod. Demonstrant (21) přišel o oko

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
1. června 2020
11:14

Napříč USA pokračuje vlna protestů proti policejní brutalitě, kterou spustila smrt černocha George Floyda (†46) v Minneapolis. Ten zemřel po zásahu strážníka Dereka Chauvina (44). Muž byl nejdříve propuštěn od policie a v pátek zatčen a obviněn z vraždy. Jeho manželka Kellie Chauvinová navíc podala žádost o rozvod a skrze svého právníka vzkázala, že ji „manželův brutální čin zcela šokoval“ a vyjádřila soustrast Floydově rodině a přátelům, informovala stanice CBS News.

Chauvinovi jsou svoji přes deset let, pár nemá žádné děti. Bývalá královna krásy „Mrs. Minnesota“ Chauvinová má ale děti z předešlého manželství, v jejichž zájmu požádala o soukromí v „těchto obtížných časech“. Chauvin čelí obvinění z vraždy třetího stupně a zabití, hrozí mu až 25 let vězení. Demonstranti požadují, aby byli stíháni i tři jeho někdejší kolegové, kteří u zatýkání Floyda rovněž byli přítomni.

„Měkkota a dobrák“ zabil černocha

Chauvinová se se svým současným manželem seznámila v nemocnici, kde pracuje na oddělení radiologie. Žena původem z Laosu už byla jednou vdaná, její první muž ji podle jejích vlastních slov týral. „Je to gentleman, otevírá mi dveře, pomáhá mi s kabátem. Po rozvodu jsem měla seznam vlastností, které můj další partner musí mít, Derek splňuje všechny,“ těmito slovy v roce 2018 žena popsala Chauvina, dodala, že je „měkkota a dobrák“.

O to větší šok prožila, když se dozvěděla, co se minulý týden stalo, a nebyla sama, kým otřásly záběry z Floydova zatčení. Jeho slova: „Nemůžu dýchat“ se stala symbolem protestů. Během zatýkání mu Chauvin přes 8 minut klečel na krku, přestože si Floyd několikrát stěžoval na bolest, policista mu neulevil. Floyd byl prohlášen za mrtvého krátce po převozu do nemocnice.

Mladík při protestech přišel o oko

Záhy propukly demonstrace proti policejní brutalitě po celých USA, klidové protesty se posléze změnily ve výtržnosti, při kterých dochází k tvrdým střetům demonstrantů a policie. Násilí si na obou stranách vyžádalo nespočet zranění, Balin Brake (21) v Indianě po zásahu plechovkou slzného plynu přišel o oko. Novinářka Linda Tiradová (37) kvůli zásahu gumovým projektilem do oka oslepla.

Balin Brake (21) v Indianě po zásahu plechovkou slzného plynu přišel o oko. Balin Brake (21) v Indianě po zásahu plechovkou slzného plynu přišel o oko. | Twitter Balina Brakea

Brake vypověděl, že se účastnil mírového protestu. „Jednalo se o sobotní demonstraci ve Fort Wayne, demonstranti byli v ulicích. Policisté nás vyzývali, ať se rozejdeme, a pak do davu začali házet plechovky slzného plynu. Jedna mě zasáhla do nohy a propálila mi botu. Začal jsem utíkat, ohlédl jsem se přes rameno, abych viděl, co se děje, a další plechovka mě trefila do obličeje,“ popsal Brake.

„Necítil jsem žádnou bolest, protože mi úplně znecitlivěla pravá strana tváře. Hned jsem ale věděl, že mám po oku. Nic jsem na něj neviděl a tekla mi krev,“ Brake zdůraznil, že ze strany demonstrantů nedocházelo k násilí. „Vztek a násilí nevyřeší žádný z problémů, kterým čelíme,“ vysvětlil mladík, který působí jako videoeditor pro místní zpravodajskou stanici.

Brake má za sebou první operaci, při které mu lékaři vyjmuli poškozené oko, v příštích týdnech podstoupí rekonstrukci týlní kosti a dostane oční protézu. „Ničeho nelituju, hrajeme šachy, ne dámu. Moje oko je jen malá ztráta v porovnání s utrpením, kterému Afroameričané čelí už desetiletí,“ napsal Brake na svém twitteru. „Kdybych mohl, hned dnes se vrátím mezi demonstranty,“ zakončil.

Jizvy a slepota

Brake není ani zdaleka jediný, kdo si z protestů odnesl zranění oka. Novinářka a fotografka Tiradová dokumentovala protesty v Minneapolis, vyzbrojila se ochrannými brýlemi a respirátorem, byla totiž upozorněná na to, že policie používá slzný plyn. Ani to ale nezabránilo zranění. „Bylo to všechno dost chaotické, lidé se tlačili ze všech stran. Najednou jsem cítila, jako by mi explodoval obličej. Zvedla jsem ruce a křičela jsem, že jsem z tisku,“ vypověděla.

Na pomoc Tiradové přišli ostatní demonstranti. „Dostali mě do nemocnice, nic jsem neviděla. Ihned jsem šla na operaci a v soboru ráno jsem se probudila s páskou přes oko. Lékaři mi pak řekli, že mám zjizvený obličej a že jsem natrvalo oslepla na jedno oko,“ sdělila tisku Tiradová. Její plné zotavení zabere půl roku, novinářka se snaží neztrácet dobrou náladu. „Nepřišla jsem o svoje dobré oko, to by znamenalo konec mojí kariéry jako fotoreportérky,“ prohlásila.

Starostova dcera za mřížemi

Policie zadržela 4100 lidí včetně dcery newyorského starosty, Chiaru de Blasiovou, která je černoška. Policisté zatýkali hlavně kvůli rabování, blokování dálnic a porušení zákazu vycházení, jenž byl vyhlášen ve 40 městech. V 15 státech a metropoli Washingtonu byla k zásahu povolána národní garda.

De Blasiová na Manhattanu odmítla odejít z místa protestu, které policie nařídila kvůli výtržnictví vyklidit. Dívka dostala předvolání k soudnímu stání a z vazby mohla odejít. Incident se stal v neděli a starosta Bill de Blasio se o dceřině zadržení při nedělním prohlášení pro tisk nezmínil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prudentiacz ( 1. června 2020 19:40 )

Jistě, rozvod ještě před rozsudkem. Jak jinak by potom mohl žalovat média za způsobenou újmu. Na delikventovi klečeli tři. Navíc rasismus se nějak nevede, když měl doma pipku z Laosu ...

naidka ( 1. června 2020 19:36 )

Fíku, radši zalez do boudy a drž pec.

naidka ( 1. června 2020 19:34 )

Je to divné. Buď tady někdo nahlašuje nebo se cenzor probudil ze zimní hibernace.

xxxx678 ( 1. června 2020 19:18 )

Já tam ale fakt nic špatného nenapsala. Nerozumim tomu. Dvacátej..hm

blah.. ( 1. června 2020 19:16 )

Pretoze je to absolutne nepodstatne. Predpokladam ze nikoho neodbachol, inak by sa o tom uz hovorilo.

Zobrazit celou diskusi