Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na umírajícím Floydovi neklečel jeden, ale tři policisté. Tvrdý zákrok ukázalo nové video

Autor: sova - 
30. května 2020
15:31

Na sociálních sítích se objevilo nové video, které ukazuje, že na ležícím těle George Floyda, který zemřel při zatýkání v Minneapolis, klečeli rovnou tři tamní policisté, nikoli jeden, jak se doteď tvrdilo. Krátký klip nabízí jiný kamerový úhel než široce sdílené video, které bylo natočeno v pondělí, a zdá se, že ukazuje část konfrontace, která předcházela situaci, kdy události ještě více vyeskalovaly, informuje Daily Mail.

Na záběrech je slyšet Floyd, jak opakovaně říká strážníkům, že nemůže dýchat. „Prosím, prosím, nechte mě postavit se,“ žádá Floyd, zatímco tři policisté mu klečí na zádech. „Bolí mě žaludek, bolí mě krk. Prosím, nemůžu dýchat,“ dodává.

Následně policista, který má být nejspíše Derek Chauvin, nařídí osobě, která událost natáčí, aby se přesunula na druhou stranu ulice. Floydova pitevní zpráva nebyla dosud zveřejněna, hasiči však uvedli, že muž neměl puls už v sanitce a nereagoval. Záchranáři se několikrát pokoušeli Floyda oživit.

Minneapolis zachvátily po smrti George Floyda nepokoje. Minneapolis zachvátily po smrti George Floyda nepokoje. | Reuters

Starosta: Kdyby byl běloch, dnes by žil

Čtyři policisté z oddělení v Minneapolis, kteří se účastnili zatýkání George Floyda, byli v úterý propuštěni. Šlo o muže jménem Derek Chauvin, Thomas Lane, Tou Thao a J. Alexander Kueng.

Demokratický starosta města Jacob Frey uvedl, že považuje Floydovu smrt za vraždu a veřejně vyzval strážníka Chauvina, aby čelil zatčení. „Nejsem státní zástupce, ale řeknu jednu věc. Ten, kdo ho zatýkal, toho muže zabil,“ řekl Frey stanici CBS ve čtvrtek. „Kdyby byl bílé pleti, dnes by byl naživu.“

S policistou se rozvádí žena

Chauvin byl v pátek skutečně zatčen a obviněn z vraždy. Hrozí mu až 25 let vězení. Kauce byla stanovena na půl milionu dolarů (přes 12 milionů Kč).

Advokáti jeho ženy Kellie Chauvinové v pátek uvedli, že žádá o rozvod s Chauvinem, za kterého se provdala v roce 2010.

Podle trestního oznámení Floydovi klečel na krku osm minut a 46 vteřin, z čehož dvě minuty a 53 vteřin bylo v době, kdy muž již nereagoval. Předtím černoch prosil, aby ho policie nezabíjela, a opakovaně si stěžoval, že nemůže dýchat. Dokument uvádí, že k Floydově smrti patrně vedla kombinace policejního zákroku, zdravotních problémů a možných omamných látek v těle.

Násilná smrt George Floyda vyvolala stále pokračující protesty v desítkách amerických měst