Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Při protestech proti smrti zatýkaného černocha někdo střílel do davu. Mladík (†19) zemřel

Aktualizováno -
30. května 2020
08:35
Autor: ČTK - 
30. května 2020
07:25

Starosta amerického Minneapolisu Jacob Frey vyhlásil ve městě noční zákaz vycházení v obavách z pokračujících protestů, které vypukly v reakci na pondělní smrt černocha George Floyda. Ten zemřel v metropoli státu Minnesota poté, co mu při zatýkání klečel bělošský policista několik minut na krku. Demonstrace ale ve městě pokračovaly i po pátečních 20:00 místního času (dnešních 3:00 SELČ), kdy začal zákaz vycházení platit. Protestní akce za práva menšin a proti policejnímu násilí se konaly v pátek také v řadě dalších amerických měst, napsala agentura AP. V Detroitu zemřel v pátek pozdě večer místního času jeden z účastníků tamních protestů.

Na televizních záběrech bylo vidět, že demonstranti procházejí ulicemi Minneapolisu, ačkoli mezi 20:00 a 6:00 místního času (mezi 3:00 a 13:00 SELČ) je stanoven zákaz vycházení. Policisté nakonec proti davu zasáhli slzným plynem, gumovými projektily a ohlušujícími granáty. Zákaz vycházení má platit také následující noc. V tu dobu se podle starosty Freye nesmí pohybovat venku nikdo kromě pracovníků záchranných složek, lidí potřebujících lékařskou pomoc, těch, kteří prchají před nebezpečím, a bezdomovců. Tomu, kdo nařízení poruší, hrozí pokuta až 1000 dolarů nebo až devadesátidenní vězení.

Ve Phoenixu, Denveru, Las Vegas, Los Angeles, New Yorku a dalších městech se v pátek večer shromáždily v ulicích tisíce demonstrantů, kteří žádali pohnání viníků ke spravedlnosti. „Říkal, že nemůže dýchat. Spravedlnost pro George,“ citovala agentura AP jeden z transparentů. „Bez spravedlnosti nebude klid,“ skandovali protestující jinde.

V Atlantě po několika hodinách poklidných demonstrací začala část rozhořčeného davu rozbíjet policejní auta a jedno z nich zapálila. Radikální demonstranti rovněž nastříkali sprej na logo televize CNN na jejím sídle. Na policisty útočili radikálové láhvemi a vyzývali je, aby „opustili své zaměstnání“.

V Houstonu, kde zemřelý černoch George Floyd vyrostl, se několik tisíc lidí sešlo před radnicí. V newyorském Brooklynu policie údajně množství protestujících zatkla. „Nemůžu dýchat,“ skandovali v pátek večer také demonstranti před Bílým domem v připomínce posledních slov George Floyda a dalšího černocha Erika Garnera, který byl při zatýkání v New Yorku v roce 2014 přitlačen k zemi, ztratil vědomí a v nemocnici zemřel.

Protesty proti smrti černocha George Floyda v americkém městě Minneapolis (29. 5. 2020) Protesty proti smrti černocha George Floyda v americkém městě Minneapolis (29. 5. 2020) | Reuters

Protestujícího někdo zastřelil

V Detroitu zemřel v pátek pozdě večer místního času jeden z účastníků tamních protestů. Do davu někdo střílel z auta. Informovala o tom dnes mluvčí místní policie Nicole Kirkwoodová. Dodala, že žádný policista zbraň nepoužil.

Střelba se udála ve 23:30 místního času (5:30 SELČ) v centru města, kde se policisté střetli s desítkami protestujících. Obětí byl 19letý muž, za mrtvého byl prohlášen v nemocnici. Podezřelý přijel ve sportovně-užitkovém voze (SUV) a vypálil do davu, řekla Kirkwoodová. Podrobnosti o oběti ani útočníkovi neuvedla.

Policista Derek Chauvin, který kolenem držel při zemi George Floyda, byl v pátek zatčen a obviněn z vraždy. Podle trestního oznámení muži klečel na krku osm minut a 46 vteřin, z čehož dvě minuty a 53 vteřin bylo v době, kdy Floyd již nereagoval. Předtím černoch prosil, aby ho policie nezabíjela, a opakovaně si stěžoval, že nemůže dýchat. Dokument uvádí, že k Floydově smrti patrně vedla kombinace policejního zákroku, zdravotních problémů a možných omamných látek v těle.

V noci na pátek rozzuřený dav v Minneapolisu vtrhl na policejní stanici, která byla předtím z bezpečnostních důvodů evakuována, a zapálil ji. Násilnosti provázely i podobné protesty v dalších městech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině