Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Klečel mu na krku, až zemřel: Zbytečná smrt vyvolala ohromnou demonstraci!

Brutální zásah policie v USA: Afroameričanovi klečel strážník na krku, dokud ho neudusil.
Brutální zásah policie v USA: Afroameričanovi klečel strážník na krku, dokud ho neudusil.  (Autor: Reprofoto The Telegraph)
Autor: ČTK - 
27. května 2020
22:37

Americké Minneapolis zažilo silné protesty! Vše kvůli smrti zatýkaného černocha. Bělošský policista mu klečel na krku i přesto, že muž opakovaně říkal, že nemůže dýchat. Všichni čtyři policisté přišli o práci. Demonstranti devastovali stanici a házeli předměty po policistech, ti se bránili slzným plynem. 

Policie v americkém městě Minneapolis ve středu rozháněla slzným plynem stovky demonstrantů, kteří se shromáždili na protest proti úmrtí černocha George Floyda. Informoval o tom list The Guardian. Floyd zemřel v pondělí poté, co mu při zatýkání klečel bělošský policista několik minut na krku, ačkoliv muž opakovaně říkal, že nemůže dýchat, strážníka prosil, aby jej nezabíjel.  

V ulicích kolem místa incidentu se sešel poměrně nesourodý dav místních obyvatel, který zablokoval dopravu v blízkém okolí. Řada z protestujících měla nápisy vyzývající k ukončení policejní brutality, zatímco někteří vykřikovali „stíhejte policii“. Podle The Guardian šlo o jedno z největších shromáždění, jaké kdy město Minneapolis zažilo.

Značně rozzuřený průvod se i přes silný déšť následně vydal směrem k místní policejní stanici, kde se střetl s hlídkujícími policisty. Někteří protestující rozbili okna stanice, zatímco jiní sprejovali na zaparkovaná policejní auta. Demonstranti také házeli na policisty láhve a nazývali je prasaty. Policie reagovala slzným plynem a zábleskovými granáty. 

Šestačtyřicetiletý George Floyd zemřel krátce poté, co se jej snažila zatknout policie na základě udání, že chtěl v samoobsluze zaplatit padělaným šekem. Podle policejní zprávy se černoch strážníkům vzpouzel a byl pod vlivem alkoholu či drog.

Na videu zachyceném kolemjdoucím je vidět policista, který Floydovi klečí na krku, zatýkaný se přitom v tu chvíli už nesnaží bránit zatčení a opakovaně říká, že nemůže dýchat. Po chvíli ztratí vědomí a přivolaní záchranáři naloží jeho bezvládné tělo na nosítka. Podle policie zemřel o několik okamžiků později v blízké nemocnici.

Čtyři zasahující policisté už kvůli incidentu přišli o práci, což podpořil starosta Minneapolis Jacob Frey, který se rovněž omluvil Floydově rodině i celé místní černošské komunitě. Případem se nyní zabývá Federální úřad pro vyšetřování (FBI) i činitelé státu Minnesota. 

sorgedoktor ( 30. května 2020 16:39 )

Poslyste, toto je solne tvrfzeni. Mohl se udusit­/pri­dusni­ce/moz­kova smrt/ karotidyx/ Zastava funkci/ vliv veget. netvstva/Cele je to dost podivne..
Nas policista by si to urtcite odpustil. Ma take psychologicke testy..

mikes15 ( 28. května 2020 07:48 )

Přesně, tuším Bohůša Sobotku když byl v US tak na něj útočili že je v ČR rasizmus.

frantacizek ( 28. května 2020 00:44 )

na tohle určitě nezemřel. To bych byl za svůj život několikanásobný vrah.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání