Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čínský vědec (†37) zkoumal koronavirus. Na pokraji zlomového objevu ho v USA popravil krajan

Aktualizováno -
7. května 2020
14:00
Autor: Darina Jíchová - 
6. května 2020
19:50

Policie v americkém Pittsburghu vyšetřuje vraždu čínského vědce Pinga Lioua (†37), kterého zastřelil další čínský občan Chao Ku (†46), ten následně zbraň obrátil i proti sobě a spáchal sebevraždu. Liou působil v laboratoři katedry výpočetní a systémové biologie na univerzitě v Pittsburghu (UPMC), věnoval se konkrétně výzkumu nového koronaviru. Podle kolegů byl na pokraji zlomového objevu, uvedl list Daily Mail. Motivem vraždy byl milostrný trojúhelník, podle policie není zločin nijak spojený s vědcovým výzkumem koronaviru.

Softwarový inženýr Ku byl nalezen mrtvý ve svém autě 90 metrů od bydliště doktora Lioua, policie uvedla, že „dva občané čínského původu se znali“, povle vyšetřovatelé byli zapleteni do vleklého milostného trojúhelníku.

Vědcovi kolegové z UPMC sdělili tisku, že Liou „učinil značný pokrok v porozumění buněčných mechanismů covid-19, byl před zásadním objevem“.

Vrah vědce střelil do hlavy

Liou byl zavražděn odpoledne v sobotu 2. května ve svém bytu v obci Ross Township zhruba 12 kilometrů od svého pracoviště. Pachatel, kterého policie identifikovala jako Kua, do budovy pronikl odemčeným vchodem. Následně se dostal do Liouva bytu, expert mu zřejmě sám otevřel, Ku ho střelil do hlavy, krku a hrudi, muž na místě podlehl svým zraněním.

Podle deníku Pittsburgh Post-Gazette jako zázrakem nebyla doma Liouva manželka, pár byl bezdětný. Vyšetřovatelé později našli střelce mrtvého v jeho voze. Motivem je podle policie „dlouholeté přetahování o intimního partnera“, není jasné, zda je předmětem sporu Liouva manželka.

Vyšetřovatelé zdůraznili, že nic nenasvědčuje tomu, že Liouova vražda je nějak spojená s jeho výzkumem koronaviru.

Kolegové: Jeho výzkum dokončíme

„Uděláme všechno proto, abychom dokončili, co začal. Na jeho počest dokončíme jeho výzkum,“ zavázali se Liouvi kolegové. Vědec původem z Číny nejprve studoval v Singapuru a později přesídlil do Spojených států. „Byl to výborný vědec, který si získal respekt a uznání mnohých svých kolegů z oboru. Jeho práce byla obrovským přínosem pro vědu,“ uvedl Liouva katedra.

Pro UPMC pracoval přes šest let, za tu dobu se podílel na více než 30 publikacích, ve svém oboru byl uznávanou kapacitou a mezi mladšími kolegy byl oblíbeným mentorem. Bioložka a ředitelka Liouvy katedry Ivet Baharová dodala, že s výzkumem koronaviru začal teprve nedávno, ale že se mu podařilo dosáhnout „zajímavých výsledků“. Liou po sobě zanechal manželku a rodiče, kteří žijí v Číně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Dee Dee ( 23. června 2020 09:00 )

Líp bych to nenapsala!

makmark ( 7. května 2020 01:39 )

Jednoduché - chybí motivace, mladý zajíc něco vyčuchal, co se nehodilo FBI do ideoanticina programu a odpráskli dva lidi, jeden se mel jako pak zastřelit sám.. asi kvuli nejakemu kosoctverci a z nas je delaji

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa