Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Obchody omezily kvůli koronaviru nákupy za hotové: Naučte se platit bezkontaktně

  • Autor: ula - 
    6. 5. 2020
    05:00

    Pandemie koronaviru přinutila většinu z nás změnit některé zažité návyky. Některé obchody odmítají brát hotovost, e-shopy omezily platby na dobírku. Kdo doteď nevyužíval bezkontaktní platby, měl by se to naučit.  Podle Světové zdravotnické organizace se totiž na bankovkách a mincích, které projdou nespočtem rukou, celkem snadno uchycují viry. Jaké jsou možnosti bezkontaktních plateb a jaké jsou jejich výhody a nevýhody? 

  • 1.Platba kartou

    Placení bezkontaktními kartami jsme si hodně oblíbili. V přepočtu na obyvatele patříme dokonce ke světové špičce v jejich používání. Nahrává jim i fakt, že terminál pro bezkontaktní platby už má dnes většina českých obchodníků. Bezkontaktnímu placení dávají podle nedávného průzkumu agentury Ipsos v aktuální době přednost téměř čtyři pětiny nakupujících. A to i u malých nákupů, jako jsou třeba ty ve vietnamských večerkách.

    Platba kartou Platba kartou | Profimedia

  • 2.Proč platit bezkontaktní kartou

    Nejenže je to hygieničtější než platit v hotovosti, ale také rychlejší. „Máte-li nákup do 500 korun, stačí jen přiložit kartu k platebnímu terminálu, u částky nad 500 Kč přidáte ještě PIN a je hotovo. Nemusíte tedy s sebou vůbec nosit těžkou peněženku, což jistě oceníte, třeba když se na rodinné procházce stavíte někde na zmrzlinu,“ říká Daniel Gorol, finanční analytik srovnávacího portálu Ušetřeno.cz. Díky tomu, že bezkontaktní kartu nikam nevkládáte, ale jen přiložíte na terminál, také odpadá riziko zkopírování dat z karty.  

    V době pandemie některé obchody neberou hotovost V době pandemie některé obchody neberou hotovost | profimedia.cz

  • 3.Platba chytrým telefonem

    Máte chytrý telefon? Pak jej pravděpodobně budete moci použít i jako platební kartu. Samozřejmě musí takové platby podporovat, což znamená, že v sobě má platební NFC čip. NFC (Near Field Communication) označuje komunikaci na krátkou vzdálenost, která umožňuje bezkontaktní výměnu dat mezi zařízeními vzdálenými od sebe pár centimetrů. Většina chytrých telefonů už dnes technologii NFC má, takže nejspíš i ten váš. Teď je tedy na řadě udělat si z něj váš osobní platební nástroj. K tomu potřebujete vlastnit účet u banky, která mobilní platby podporuje. Naštěstí jsou to v Česku téměř všechny. K účtu pak musíte mít i platební kartu, abyste ji mohli začít používat i v telefonu.

    Bezkontaktní platba mobilem Bezkontaktní platba mobilem | Petr Novotný

  • 4.Jak „přenést“ platební kartu do smartphonu

    Princip spočívá v tom, že si kartu do mobilu přenesete virtuálně pomocí platební aplikace. Pro systém Android je to Google Pay, pokud máte iPhone, je to ještě snazší, protože aplikaci Apple Wallet, kterou potřebujete, už máte v mobilu předinstalovanou. Potom platební kartu nastavíte před fotoaparát telefonu, kterým si aplikace načte potřebné údaje, případně do aplikace zadáte číslo karty.

    Posledním krokem je autorizovat celé přenesení karty. „To se liší podle toho, jaké ověření vyžaduje vaše banka. Obvykle je to pomocí snímače otisku prstu na telefonu, anebo přes SMS. Banka vaši autorizaci obratem potvrdí a následně do aplikace odešle veškeré údaje potřebné k mobilním platbám,“ vysvětluje Daniel Gorol. Do mobilu si můžete uložit i více platebních karet a jednu z nich nastavit jako výchozí, nebo je střídat dle potřeby. Stejně tak můžete využívat přímo platební aplikaci své banky, pokud ji nabízí. To zjistíte na jejích webových stránkách.

    Platba mobilem Platba mobilem | Profimedia

  • 5.Biometrické uvěření platby

    „Snímač otisků prstů vám velmi usnadní odemknutí telefonu, ale i bezkontaktní platby. Platbu ověříte pouhým přiložením prstu na snímač, takže už nemusíte zadávat PIN. Tento snímač dnes najdete na zadní straně většiny nových smartphonů. Dalším pomocníkem pro ověření identity může být naskenování obličeje, které chytré telefony také umí,“ vysvětluje expert.

    Výběr z bezkontaktního bankomatu Výběr z bezkontaktního bankomatu | M. Rušínová, J. Poláček

  • 6.Proč platit mobilem

    K placení ho používáte úplně stejně jako bezkontaktní kartu, takže s ním jen mávnete nad platebním terminálem a platba je provedena. Oproti kartě je to bezpečnější, protože při transakci se do terminálu nepřenášejí žádná citlivá data o vaší kartě, ale pouze číslo virtuálního účtu.

    Máte-li telefon iPhone, pak ho u nákupů do 500 korun ani nemusíte odemykat, stačí ho jen přiložit k bezkontaktnímu terminálu. U mobilů s Androidem už záleží na konkrétním typu, řada z nich se také nemusí při placení odemykat. Platby nad 500 Kč už je třeba z bezpečnostních důvodů autorizovat, obvykle otiskem prstu, naskenováním obličeje, anebo zadáním PIN kódu.

    Další výhodou mobilu jako platebního nástroje je to, že s ním lze platit i bez připojení k internetu. Takže s ním můžete zaplatit parkovné i v podzemní garáži nebo ve vinném sklípku. Veškeré údaje, které telefon k placení potřebuje, má totiž v sobě uložené a bezpečně zašifrované. Nefunguje pouze, pokud má vybitou baterku nebo je rozbitý.

    Apple Pay v Česku. Apple Pay v Česku. | Profimedia

  • 7.Platba platební nálepkou

    Další variantou bezkontaktního placení je tzv. platební nálepka. Můžete ji použít všude tam, kde jsou bezkontaktní terminály. Je to taková zmenšená platební karta, kterou vám na požádání vydá většina bank, nutno však dodat, že zájem o nálepky postupně slábne.

    Jejich výhodou ale je, že si nemusíte do mobilu stahovat aplikaci, namísto toho si nálepku na telefon jednoduše přilepíte a používáte ji jako bezkontaktní kartu. Stejně jako u karty nebo mobilu, PIN zadáváte jen u částek nad 500 korun.

    Platba mobilem Platba mobilem | Profimedia

  • 8.Platba chytrými hodinkami a fitness náramky

    Namísto platební nálepky a mobilu můžete dnes bezkontaktně platit i speciálními hodinkami či náramky. Samozřejmě musí jít o hodinky a náramky, které v sobě mají platební NFC čip. Vedle toho musíte mít taky účet v bance a platební kartu. Neobejde se to zas tak úplně ani bez mobilu, protože tato zařízení s ním musí být propojená. Při placení však telefon u sebe mít nemusíte.

    Platby chytrými hodinkami a náramky u nás ještě nemají tolik fanoušků jako platby pomocí mobilu. Výběr modelů platebních hodinek a náramků je zatím celkem úzký a stejně tak bank, které tento způsob plateb podporují, není mnoho. „V Česku fungují např. hodinky Garmin se službou Garmin Pay nebo hodinky Apple Watch, které používají službu Apple Pay. Platebními náramky jsou třeba FitBit se službou FitBit Pay,“ vyjmenovává Daniel Gorol z Ušetřeno.cz.

    Platební kartu si do těchto zařízení nahrajete pomocí vlastní mobilní aplikace, která funguje pro mobily se systémem iOS (iPhone) i pro Android. Oproti placení mobilem to ale jeden rozdíl je – na hodinkách ani na náramku není snímač otisků prstů, takže se všechny platby ověřují zadáním PIN kódu.

    Apple Pay v Česku. Apple Pay v Česku. | Profimedia

lunatic ( 6. května 2020 11:53 )

Nejlepší je tyto ignorovat - mě se to osvědčilo jak u blbých,tak i u vdavekchtivých žen

lunatic ( 6. května 2020 11:52 )

S těmi jsem se naposledy stýkal cca před 25 lety,nic proti nim nemám,ale dnes by spíš ony musely platit mě - i za pouhý rozhovor ... tolik fakta

bobou ( 6. května 2020 11:32 )

Obchody, které zakazují nákup za hotové peníze porušují zákon!!!
Je mnoho lidí, kteří nechtějí platit bezkontaktně. A není to jenom starší generace.
Prostě si jenom nechtějí nechat určovat, jakým způsobem úhradu provedou.
Dnes se vše co není správné a je nějak zavádějící svádí na koronavir.

viho ( 6. května 2020 09:47 )

Banky a kartové společnosti si dělají reklamu, protože skutečným trendem současnosti je právě ústup od platebních karet a od placení nehorázných poplatků s nimi spojenými. A platit pomocí platební karty v mobilu už může snad jen úplný magor, protože tím se platí poplatek nejen kartové společnosti, ale i provozovateli těch mobilních plateb. Nehledě na masivní sledování, díky kterému získají nejen informace o platbě samotné, ale o veškerém pohybu a aktivitách zákazníka z dat v mobilu. Takže lepší je platit buď hotovostí, nebo nějakou anonymní mobilní elektronickou peněženkou, kterou člověk jen občas nabije.

bublina55 ( 6. května 2020 09:45 )

Jasně, ať jsme pod čím dál tím větší kontrolou - velký bratr nás vidí, ať je přehled o jednotlivých osobách, že? Odstup 2 metry, nestýkáme se s rodiči, není daleko doba, kdy dostaneme všichni čipy a kdo se vzepře, půjde do izolace. Je mi zle!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa