Pro ochranu zdraví je samozřejmě na prvním místě mít alespoň nějakou roušku, pokud ovšem máte možnost výběru, pro pleť obličeje je nejvhodnějším materiálem bavlna, úplně ideální volbou je potom francouzská bavlna.

„Důležité je každý den roušku vyčistit pracím prostředkem a následně vyvařit na 100 stupňů, po usušení ještě přežehlit horkým vzduchem. Jde především o to, udržet látku čistou od bakterií. V žádném případě ale neperte jednorázové roušky a nepoužívejte znovu k nošení, efekt je nulový,“ říká doktorka Marijana Poljančuková z Kliniky GHC Praha.

Co se týče klasické péče o pleť, kvůli nošení roušky na obličeji je dobré osvojit si několik užitečných návyků.

● před nasazením roušky si umyjte obličej vodou

● naneste denní krém gelové nebo jiné lehké textury

● počkejte, až se vstřebá, a potom si můžete teprve nasadit roušku

Nenoste make-up, tvářenky, rtěnky ani lesky na rty. I když máte v plánu roušku po chvilce sundat, přenos bakterií a nečistot je velmi rychlý.

Po návratu z ulice svou roušku dezinfikujte, obličej si umyjte čisticím mlékem nebo olejem a naneste větší množství pečujícího krému nebo obličejového séra (asi o půlku větší množství). Nepoužívejte obličejový peeling, hodit se mohou hydratační masky.

Chrání před sluncem

Ani v době karantény bychom při péči o pleť neměli zapomínat na pitný režim a vzdávat se kosmetických domácích procedur. I když se to nezdá, nošení roušky může mít pro naši pleť i pozitivní efekt.

„Dobrou zprávou je, že rouška je výbornou ochranou před agresivním jarním slunečním zářením, což nás chrání před vznikem hyperpigmentací a nových vrásek. Pro dámy, které trápí tyto problémy pravidelně, je nošení roušky obrovským přínosem,“ uzavírá doktorka Poljančuková.

A co pánové? 

Péče o pleť muže při nošení roušky je v podstatě stejná jako u žen a ani oni by neměli zapomínat na krém, gel či mléko. Doporučuje se aplikovat denní krémy či krémy po holení vždycky po umytí obličeje. Hned po sundání roušky si obličej umyjte mýdlem s krémovou složkou. Vousáči by si měli po sundání roušky rozčesat vousy a aplikovat péči s antibakteriálním účinkem.