Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Statistiky ukázaly: Na chřipku se umírá víc! Druhá vlna ale může s čísly zamíchat, upozorňuje hygienik

Autor: bel - 
31. května 2020
05:30

Smrtící koronavirus? Opravdu? Počty zemřelých v Česku za prvních 14 týdnů roku podle statistik nijak zvlášť nevybočují z průměru, přestože si covid-19 připsal už 319 obětí. To na běžnou sezonní chřipku umírá u nás pětkrát více lidí. Jenže neradujme se předčasně! Podle expertů čísla mohou ještě naskákat, pokud dorazí 2. vlna epidemie.

Česko si díky včasným a účinným opatřením vede více než dobře. Na covid-19 nebo v souvislosti s ním zemřelo 319 lidí (k 30.5. 2020). To nás s 0,24 úmrtí na jeden milion obyvatel řadí ke státům, které si s epidemií velmi dobře poradily.

Statistiky hlásí klid

Potvrzují to ostatně také týdenní data o počtu zemřelých Českého statistického úřadu. Ta evidují všechny případy úmrtí zatím jen za prvních 14 týdnů letošního roku, a neodrážejí tak ještě všechny zemřelé na koronavirus – první případ Česko zaznamenalo 22. března. Oproti stejným obdobím roku však nijak nevybočují. Každý týden umíralo v průměru přes 2,2 tisíce lidí.

Statistika počtu úmrtí v ČR Statistika počtu úmrtí v ČR | ČSÚ

Jako chřipka

V souvislosti s chřipkou přitom v Česku každoročně umírá na 1500 lidí. Na celém světě je to pak mezi čtvrt-a půlmilionem, k čemuž už se podle epidemiologa Romana Prymuly (56) covid-19 přiblížil. „Celosvětově je na 400 tisíc mrtvých, takže je to na úrovni chřipky,“ řekl Prymula.

Také soudí, že se u nás podařilo počty obětí koronaviru snížit díky včasným opatřením. Na bouchání šampusu je ale ještě brzo. „Pokud bude druhá vlna, tak to číslo (mrtvých – pozn. red.) bude jinde. Ale nevěřím, že by dosáhlo mnohatisícových hodnot jako jinde,“ dodal Prymula. 

Epidemiolog Roman Prymula Epidemiolog Roman Prymula | Úřad vlády ČR

Co mají společného?

Covid-19 a chřipku spojuje ještě jedna věc. Totiž ta, že nikdy je nelze jednoznačně uvést jako příčinu úmrtí, a počty obětí tak nemusí být přesné. „K úmrtí totiž dochází obvykle na jinou primární příčinu (např. selhání srdce) a chřipka bývá na úmrtním listu uváděna jako druhotná příčina nebo ani uvedena být nemusí, a tedy ve výkazech se již neobjeví,“ uvádí Jan Kynčl z Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu. Také v případě úmrtí na covid-19 se oběti evidují tak, že zemřely buď přímo na tuto nemoc, nebo v souvislosti s ní.

Jak covid-19 zabíjí ve světě? Jak covid-19 zabíjí ve světě? | European CDC

Britové se ptají: Opravdu jsme nejhorší?

S téměř 37 tisíci oběťmi má 68milionová Velká Británie druhý nejvyšší počet mrtvých v souvislosti s covid-19. Více lidí na tuto nemoc zemřelo jen v pětkrát početnějších Spojených státech, a to téměř 100 tisíc. Jenže Britové se ptají, opravdu jsme na tom tak špatně? Podle Jasona Okea z Univerzity v Oxfordu to tak být nemusí a záleží na mnoha proměnných.

Zejména proto, že epidemie ještě nevymizela, a tak »sčítání mrtvých v 1. poločase« nelze považovat za směrodatné. Navíc v Británii se úmrtí počítají tak, že oběť byla pozitivně na koronavirus testována. V jiných zemích, například v Belgii, se započítávají i úmrtí s podezřením na covid-19, čísla tam tak mohou být ještě vyšší. „Také musíme zohlednit velikost populace dané země, její hustotu, a také její věkové složení, což také může údaje významně ovlivnit,“ řekl deníku Daily Mail Oke s tím, že například Londýn či New York budou očividně epidemií více zasaženy než odlehlé oblasti kdesi v Norsku.

 

Video  „Babiš se zavčasu stáhnul, opozice byla lenivá. Vláda se vrací k italskému manželství,“ míní Kubáček.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 31. května 2020 14:36 )

no tak to tvrdil zase kolega Prymula, Vojtěch, Babiš, Hamánek (ten byl úplně v předstírané panice, třesoucí se na pocit moci nad národem), že tenhle další jen vir je vyložený zabiják.
Přitom Prymula ví, kolik lidi jen DENNĚ zabije u nás jen taková rakovina.. Čili to považuji za účelové od člověka, který je lékař. Ti ostatní tři se na té tvorbě paniky jen svezli každý s vlastními zájmy..

grillus ( 31. května 2020 14:01 )

Jejich slavné statistiky nesedí na vůbec nic. Testuje se minimálně, pokud si to nechcete zaplatit sami, pak ještě si započítávají samoplátce do statistik... Ten článek o Vietnamu má skvělou část o tom, že kdo se setkal bude otestován zdarma. Tady vás strčí do karantény a čeká se.... no, ale můžete si zaplatit. Mám test z 15.4. a stále mi lékaři píší do zpráv Covid negativní... asi jsem neměla šanci kde jinde A výkřiky kdo zemřel na Covid a kdo ne, kolik pitev se udělalo, aby se zjistilo kdo na co zemřel? Promořujeme a promořujeme... Napsalo se už kolik školek a škol je uzavřených od té doby co se otevřeli? Ne. Občas nějaká vlaštovka, zase aby lidi věděli, že teda někde něco jo nebo něco unikne..

conteo ( 31. května 2020 13:32 )

Sportovní sázky - Fotbal - Stolní tenis - Tenis - Domluvené zápasy - 100% spolehlivé informace.

www.ne­tese­.blog­spot­.cz

Huron ( 31. května 2020 11:10 )

Nevím jaké by byly statistiky kdyby nedošlo k tak razantním opatřením.

jirka68 ( 31. května 2020 09:19 )

Lidem otrnulo, je třeba přidat ve strašení...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa