Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

20 dní, jen 4 vyléčení! Šéf krizového štábu Prymula řekl, proč to jde tak pomalu

Autor: Kristýna Beránková, Jakub Veinlich - 
20. března 2020
18:47

Statistika, která může vyděsit. Zatímco počty nakažených raketově rostou, čísla v kolonce »vyléčení« přibývají velmi pomalu. V Česku jsou zatím jen čtyři. Proč tomu tak je? Virus se totiž v člověku drží i týdny. Jako zatím poslední se uzdravila žena z Moravskoslezského kraje. Na twitteru to v pátek oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. 

Ministr Vojtěch jásá

První tři lidé se uzdravili z nemoci COVID-19 v pondělí, byli z Děčína. Patřili mezi první nakažené novým typem koronaviru poté, co se vrátili z lyžování v Itálii.  Vojtěch věří, že i když denně rostou počty infikovaných, budou přibývat také počty uzdravených.

„I když každý den sledujeme nárůst pozitivních případů, postupně se objevují i dobré zprávy. Vyléčil se čtvrtý pacient! Jedná se o ženu z Moravskoslezského kraje. Mám velkou radost a věřím, že počet vyléčených bude narůstat," napsal ministr.

Některé země, jako třeba Norsko, Dánsko či USA, ohlásily dříve mrtvé než vyléčené. V Nizozemsku mají aktuálně přes dva tisíce nakažených, pouze dva vyléčené a 58 mrtvých. Z pohledu statistik tak koronavirus vypadá jako ještě větší zabiják, než skutečně je. „Když jste viděli ten začátek epidemie v Číně, tak tam mnoho týdnů bylo velmi málo vyléčených. A nakažených byly desetitisíce osob,“ vysvětluje Roman Prymula (56), epidemiolog a muž v čele ústředního krizového štábu pro boj s nákazou.

Nemoc se vrací

Neznamená to však, že všichni nemocní trpí dlouhé týdny v horečkách. Naopak, řadě z nich se rychle uleví a po týdnu či dvou se už cítí dobře. Jenže… Virus v sobě stále mají. „Onemocnění je trochu zákeřné v tom, že i po vyléčení, kdy nemáme žádné klinické příznaky, tak dochází k vylučování viru,“ vysvětluje Roman Prymula.

Kdo je tedy uznán jako vyléčený? Pacient musí být bez příznaků a mít dva negativní testy s odstupem minimálně 24 hodin, ale lépe 48 hodin. Ale to stále ještě neznamená, že je veden jako vyléčený. „Nicméně ve světě se staly případy, že se u některých jedinců vrátila pozitivita. Tak se Evropa dohodla, že člověk, který opustí nemocnici, bude ještě týden v domácí izolaci. Pak bude proveden další test,“ doplňuje epidemiolog.

Video  Nedostatkové roušky a respirátory v Česku: Hamáček promluvil o velkých dodávkách z Číny (19.3.2020)  - ČTK
Video se připravuje ...

vaber ( 21. března 2020 09:52 )

v Itálii ze 40 000 lidí 4 000 zemřelo to je 10% jestli umíš počítat ,nebo jinak, každý desátý zemřel a možná to ještě poroste

brano34 ( 21. března 2020 01:18 )

Prymula by měl nabádat lidi, aby v následujících chladných a deštivých dnech neonemocněli chřipkou. Chřipka je v kombinaci s čínským morem, šířícím se od Benátek k Londýnu, zlým snem. Roušky se asi budou používat ještě hodně dlouho.

frantacizek ( 21. března 2020 00:12 )

a strašení obyvatel, mladých lidí (Babiš), že je to pro ně smrtelné..

frantacizek ( 21. března 2020 00:11 )

i touhle subjektivní pravdou byste se měl právě dostat pane Prymula k té tézi o promoření českého obyvatelstva tímto pro drtivou většinu ještě neškodným čínským virem, je to jeden z hlavních argumentů vašich kolegů biochemiků, i lékařů tady od nás.. Místo divadel na letištích a 3 tiskovkám za den, z nichž jedna popírá druhou další den..

koronavirus ( 20. března 2020 21:06 )

to je ale kra vina cos tady napsala, asi budeš trochu tahle….
přestaň už jednou přehánět a pak si to zkus namalovat. nechtěla bys ty hodiny v létě smršťovat a v zimě natahovat?
a co ty jednotlivý úseky od východu k západu v našem časovým pásmu, co bys třeba navrhovala tam?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa