Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Studentské večírky v Praze: Dva cizinci jsou nakažení koronavirem, další se trasují

Dva zahraniční studenti na České zemědělské univerzitě jsou nakažení koronavirem. Kvůli neuposlechnutí nařízení bude infikovaných lidí pravděpodobně více.
Dva zahraniční studenti na České zemědělské univerzitě jsou nakažení koronavirem. Kvůli neuposlechnutí nařízení bude infikovaných lidí pravděpodobně více.  (Autor: Blesk, Profimedia)
Autor: ČTK, jim - 
20. března 2020
20:23

Nepříjemnou dohru mají studentské večírky na kolejích České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). Zahraniční studenti nerespektovali nařízení zákazu shromažďování a pravděpodobně tak rozšířili epidemii koronaviru COVID-19. Na kolejích byli potvrzené první dva případy, škola nyní ve spolupráci s hygieniky o nákaze informuje lidi, kteří s nimi mohli být v kontaktu.

Podle mluvčí ČZU Karly Mráčkové se na kolejích scházely skupinky deseti až 15 studentů, kteří tak porušovali bezpečnostní opatření proti šíření koronaviru. Ve středu pak škola dostala informace o dvou případech nákazy na kolejích. Kvůli ignorování podmínek nouzového stavu studenty nyní škola očekává další šíření nemoci COVID-19 mezi ubytovanými.

Dva nakažení lidé již podle Mráčkové nejsou na kolejích, ale v domácí karanténě. „Průběžně probíhá trasování a jedinci, kteří by mohli být potenciálně nakaženi, byli o své situaci informováni a jsou v izolaci. Momentálně probíhá komunikace a ladění dalších kroků s hygienou,“ uvedla.

Nemohou odjet domů

Vedení ČZU podle ní s ohledem na vývoj aktuální situace důrazně doporučilo opuštění kolejí. Podle Mráčkové je si ale vědoma, že převážná část zahraničních studentů již nemá možnost vycestovat zpět do svých domovů z důvodu opatření, které omezuje přeshraniční pohyb. Studenty, kteří na kolejích zůstávají, proto škola opět důrazně poučila o vládních opatřeních, řekla. Pokud by je opakovaně porušovali, mohla by je univerzita vyloučit z kolejí i studia.

Na kolejích je podle ní nyní zhruba 500 lidí, z toho asi 50 Čechů a Slováků. Cizinci jsou převážně ze zemí Indie, Afriky Ruska, Běloruska a dále v menším počtu z Nepálu a Turecka, vyjmenovala Mráčková.

Porušení na Karlově univerzitě

Problém s nedodržováním zákazu shromažďování na kolejích měla i Univerzita Karlova. V noci z pondělí na úterý se na jejích kolejích Na Větrníku konala oslava, které se zúčastnilo asi 30 až 40 studentů. Šlo převážně o zahraniční studenty z programu Erasmus.

Budovy ČZU jsou nyní podle mluvčí zavřené. Zaměstnanci pracují z domova a do budov se dostanou jen s písemným povolením děkana či kvestora, řekla. Studenti na kolejích mají nařízeno zdržovat se v pokojích, pokud nemusí na nákup či třeba k lékaři. Nesmí se setkávat ve skupinách, sdružovat se na chodbách ani před budovami.

Zamyslete_se_uz ( 20. března 2020 20:40 )

Tak at chcipnou.Vedeli co delaji a delali!

fico ( 20. března 2020 20:38 )

ze

fico ( 20. března 2020 20:37 )

Myslí si, že jsou nepostižitelní, vyrazit že školy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa