Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nákaza z kelímku od jogurtu? Hygienička vysvětlila, proč roušky ano, rukavice ne!

Autor: Iva Dvořáková, Petra Neomillnerová, uLékaře.cz - 
10. května 2020
05:03

Na Zlínsku se objevil zvláštní případ nákazy. I přes veškerá hygienická opatření se v obchodě se smíšeným zbožím kromě zaměstnanců nakazila i dívka (14), která si šla v rukavicích koupit jeden jogurt.

Nabízí se tedy otázka, zda se děvče nakazilo z kontaminovaných rukavic, nebo z obalu jogurtu. A jak to tedy s rukavicemi vlastně je? Je to jednoduché. Aby splňovaly ochrannou funkci, musí se s nimi správně manipulovat.

Kontaminace a trhliny

„Rouška kryje obličej po celou dobu pobytu venku. Zato rukavicemi osaháme plno ploch a předmětů a může se stát, že si sundáme roušku v kontaminovaných rukavicích, a tím je možná kontaminace kritického místa – obličeje a sliznic,“ vysvětlila ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy MUDr. Zdeňka Jágrová a dodala, že nejčastěji používané rukavice nejsou dost odolné při běžných aktivitách a mohou na nich snadno vzniknout trhliny. „Při důsledném používání roušky rukavice nepotřebujeme,“ dodala MUDr. Jágrová. I Světová zdravotnická organizace (WHO) upozornila, že pokud si často a správně myjete ruce, nošení rukavic je zbytečné.

Ředitelka hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová Ředitelka hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová | Blesk:Jakub Poláček

Nepropichovat obal lžící

Další možností, jak se dívka mohla nakazit, je ta, že sáhla po kontaminovaném obalu jogurtu. Podle náměstka pro zdravotní péči a vedoucího projektu Chytrá karanténa Romana Prymuly je potřeba i při nákupu dodržovat zásady hygieny.

„To znamená nedotýkat se povrchu obalu něčím, co potom vnáším do úst. Neotvírat například lžící kelímek od jogurtu či jeho alobalový uzávěr a pak s toutéž lžící obsah jíst. Určitě nedoporučuji jogurt konzumovat na ulici. Když ho však uchováte den, dva v ledničce, na povrchu obalu už nic nebezpečného nemůže být. Když ho potřebujete sníst okamžitě, neměli byste se dotýkat stěn, aby se obsah nezkontaminoval. A v mezidobí si samozřejmě umýt ruce,“ doporučuje Prymula. 

Jeden raritní případ

„Pokud chcete některé potraviny konzumovat ihned, otřete jejich obaly hadříkem s dezinfekcí. Ostatní vložte do lednice,“ doporučuje Prymula a dodává: „Abychom nedělali z komára velblouda – jde o opravdu jeden raritní případ. Není zjištěno, jak došlo k vlastnímu mechanismu nákazy. Je to poměrně výjimečná věc. Ale jak je zřejmé, i to se může stát.“

Jak bezpečně sundat jednorázové rukavice? Jak bezpečně sundat jednorázové rukavice? | scom

Jak dezinfikovat nákup

● Balené potraviny – otřete mýdlovou vodou s roztokem etanolu.

● Zelenina a ovoce – dobře omyjte mýdlem a vodou ● Nebalené pečivo – nechte rozpéct v troubě nebo toustovači

● Potraviny obecně stačí tepelně upravit – tedy uvařit, nebo upéct.

● Trvanlivé potraviny, které hned nespotřebujete, nechte na odděleném místě „v karanténě“.

● S nákupem pracujte v jednorázových rukavicích, ty potom vyhoďte a umyjte nástroje, které jste používali. Důkladně si také umyjte ruce.

Video  Vojtěch promluvil o kolektivní imunitě Čechů. Prumyla přidal varování i nákazu z jogurtu  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

mr.remy ( 10. května 2020 19:59 )

Lháři ulhaný! A koblihy jim ty nesmysly žerou a žerou. Jasněěě, dívka se nakazila z jogurtu! Ještě štěstí, že si ten kelímek na dva týdny schovala, aby se po propuknutí nákazy dal prokazatelně určit zdroj nákazy. Proboha lidi, přemýšlejte trochu. Chčijou nám na hlavy a ani se nesnaží předstírat, že je to déšť!!!

naidka ( 10. května 2020 19:25 )

Když si rajčata, papriky, brambory...po přinesení z obchodu umyješ a dáš do ledničky, za dva dny jsou shnilé.

naidka ( 10. května 2020 19:21 )

A to je chyba. Když všechno, tak všechno a co teprve jogurty, na těch si dát obzvlášť záležet.

naidka ( 10. května 2020 19:17 )

Jak v rukavicích rozděláváte igelitové sáčky v obchodě, mně to vůbec nejde.

bestteckaie ( 10. května 2020 14:56 )

😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa