Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Princezna Hajá u soudu s mocným šejchem: Po tajném rozsudku odešla se záhadným úsměvem

Autor: Darina Jíchová - 
12. prosince 2019
10:29

Přesně před měsícem svedla krásná jordánská princezna Hajá bint al-Hussajn (45) klíčovou soudní bitvu se svým manželem, dubajským korunním princem, premiérem Spojených arabských emirátů (SAE) a v podstatě nejmocnějším mužem země, šejchem Muhammadem bin Rašídem Al Maktúmem. Její výsledek zatím není známý, rozsudek však byl vynesen. V tajném režimu.

Princezna i s dětmi ze strachu ze šejchovy krutosti utekla z Dubaje do Londýna, kde se obrátila na Nejvyšší soud. Ten v listopadu rozhodoval o tom, komu z rodičů budou svěřeny děti do péče. Tento týden byl konečně vynesen rozsudek, který však zůstává tajný.

Princezna Hajá se však u budovy soudu usmála, z listopadových přelíčení odcházela zasmušilá. Novináři Daily Mailu spekulují o tom, zda její výraz svědčí o tom, jak soud dopadl.

Utajený rozsudek

Hlavní přelíčení soudní pře mezi královskými manžely začalo v pondělí 11. listopadu. Přestože se o případu v tisku píše jako o „rozvodu století“, rozvod se zatím neřešil. Už od července, kdy proběhla dvě první předběžná slyšení, se jedná o „děti a jejich bezpečí“. Předsedající soudce Andrew McFarlane s ohledem na nízký věk dětí stanovil přísné informační embargo, které platí i pro rozsudek.

Přestože novináři podali oficiální žádost o zveřejnění rozsudku, případně alespoň shrnutí případu, soudce McFarlane si to musí „ještě promyslet“. Nechal se však slyšet, že prozatím rozhodnutí soudu zůstane „v naprosté tajnosti“.

Video  První den listopadového přelíčení: Ustaraná princezna Hajá dorazila k soudu.  - Reuters
Video se připravuje ...

Jedinou nápovědou pro tisk je úsměv princezny Haji, podobný vykouzlila na tváři, když se jí v létě podařilo dosáhnout dílčího vítězství. Děti byly svěřeny pod ochranu britského Nejvyššího soudu, což znamená, že nesmí opustit zemi bez svolení soudce. Jordánská šlechtična u předešlých jednání zažádala o vydání příkazů na ochranu obětí nucených sňatků a domácího násilí. Chtěla by tím zajistit, aby její děti nemohly být odvezeny z Británie a přinuceny ke sňatku.

Případ nevlastních dcer otevřel Haje oči

Před soudem měla rovněž vysvětlit, proč utekla z Dubaje. Nechala se podle svědků slyšet, že prchala ve strachu o svůj život i o životy svých potomků. K útěku se rozhodla poté, co se dozvěděla pravdu o osudu svých dvou nevlastních dcer, princezen Latify (34) a Šamsy (37), které šejch drží zdrogované v domácím vězení.

„Hajá byla zvyklá mít svobodu, pochází sice z arabské země, ale Jordánsko je proti SAE mnohem liberálnější. Otec Haju rozmazloval, miloval ji, mohla studovat v Anglii, mohla nosit džíny, mohla být olympijskou sportovkyní,“ popsal princeznu Haju zdroj z jordánského královského paláce. Podle výpovědí měla značnou svobodu i v Dubaji, ale tu jí šejch zřejmě začal omezit poté, co začala pátrat, jak to bylo s Latifou.

Latifa: Nechal mě ležet mezi výkaly

Právě Latifa upozornila na to, jak se korunní princ SAE chová k vlastním dětem. Ve videu, které publikovala krátce před svým útěkem v únoru 2018, popsala, jak ji otec nechal věznit, bít a mučit, když se ještě jako teenager pokusila poprvé utéct. „Mučitel, vrah, nejhorší zločinec, jakého v životě můžete potkat,“ řekla o otci Latifa. „Týdny mě nechal ležet na matraci nasáklé mou krví a výkaly,“ pokračovala ve videu princezna. Podle jejích přátel jsou její slova pravdivá.

„Případ princezny je rodinná záležitost a nechci do toho nějak detailně zabíhat,“ prohlásila princezna Hajá v rozhovoru s irskou rozhlasovou stanicí RTE v lednu 2019, podle přátel už tehdy plánovala svůj vlastní útěk. Interview podala krátce poté, co Dubaj navštívila její kamarádka, irská exprezidentka a bývalá velvyslankyně OSN pro lidská práva Mary Robinsonová. Ta o Latifě řekla, že je „problémová“, zinscenovaná návštěva vzbudila mezinárodní kritiku a byla podnětem pro Hajino pátrání po pravdě.

Soud mezi princeznou Hajou a šejchem Muhammadem s napětím sledovala také Latifina nejlepší kamarádka a někdejší učitelka bojového umění, Finka Tiina Jauhiainenová. Žena jí v únoru 2018 pomáhala s útěkem, byla také svědkem toho, jak šejchovi muži princeznu odvlekli z lodi, sama nakonec na pár týdnů skončila v dubajském vězení. Po svém propuštění začala bojovat za propuštění své kamarádky a stojí v čele kampaně „Osvoboďte Latifu“.

„Šejchovi by děti svěřeny být neměly“

„To, co se stalo Latifě a Šamze, lze považovat za ukázkový příklad toho, proč by šejchovi neměly být do péče svěřeny děti, které má s princeznou Hajou,“ uvedla Jauhiainenová exkluzivně pro Blesk Zprávy. Příběh Latify a Šamzy je zřejmě hlavním bodem, na kterém právníci princezny Haji postavili svůj případ, tuto domněnku sdělila reportérům amerického magazínu Town & Country jordánská šlechtična, která se s princeznou v dětství kamarádila.

„Hajá je chytrá, ví, jak a kým manipulovat, jistou dobu zvládla manipulovat i se šejchem, to žádná z jeho pěti zbylých manželek nedokázala. Dostala na svou stranu veřejnost, má ten nejlepší tým právníků v Británii. Myslím, že šejch Muhammad nic takové neočekával,“ sdělila tisku šlechtična, která si ze strachu přála zůstat v anonymitě.

Princezna Hajá se poctivě účastnila každého slyšení, její manžel se nedostavil ani jednou, a to ani v době, kdy se shodou okolností nacházel v Londýně. Místo do soudní síně zavítal na aukci koní. Princezninou hlavní zástupkyní je Fiona Shackletonová, které se v Británii přezdívá „ocelová magnolie“. Mezi její klienty patří členové britské královské rodiny. Šejchův tým vedou  Helen Wardová a David Pannick. Byl to právě on, kdo zastupoval u Nejvyššího soudu stěžovatele proti britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi a vyhrál.

Zobrazit celou diskusi