Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nelidský křik zraněných a zkáza jako z Černobylu, líčí výbuch sopky záchranáři

Aktualizováno -
11. prosince 2019
20:09
Autor: Darina Jíchová - 
11. prosince 2019
10:46

Novozélandští záchranáři, kteří jako první dorazili v pondělí na White Island, kde došlo k erupci sopky, popsali scénu, která se jim naskytla. „Všechno pokrýval popel,“ shodli se. V době výbuchu sopky bylo na ostrově 47 osob, úřady potvrdily osm obětí, v nemocnicích zemřeli dva těžce popálení. Pohřešovaných je podle posledních zpráv devět, záchranáři se ale obávají, že jsou po smrti. „Vypadá to tam jako ve scéně z toho seriálu o Černobylu,“ vypověděli záchranáři pro televizní stanici TVNZ.

„Když jsme přiletěli na ostrov, viděli jsme něco hrůzostrašného,“ sdělil reportérům Russel Clark. „Na pláži byla helikoptéra, bylo jasné, že tam byla ve chvíli erupce, listy rotoru měla utržené,“ pokračoval Clark. On a jeho kolegové i přes nepříznivé podmínky přiletěli se čtyřmi vrtulníky k ostrovu. „Byli jsme v naprostém šoku, nenašli jsme žádné přeživší, ta zkáza a atmosféra na ostrově je skoro nepopsatelná,“ prohlásil Clark.

Video  Výbuch sopky: Řada mrtvých a zraněných, evakuace turistů na Novém Zélandu  - Reuters, Foto: Reuters, ČTK / AP - George Novak
Video se připravuje ...

„Ani si nechci představovat, jaké to pro lidi bylo přímo při erupci. Neměli kam utéct. Řada lidí skončila s vážnými popáleninami, nevím, jestli přežijí,“ dodal Clark. O osud zraněných se obávají i lékaři, včera zraněním podlehl jeden z hospitalizovaných turistů, a bilance obětí se tak z původních pěti zvedla na šest.

Zachraňovali i civilisté

Záchranné akce se účastnil také komerční pilot Mark Law, který se svou helikoptérou dorazil na ostrov jako vůbec první a do bezpečí se mu podařilo dostat 12 lidí. „Našli jsme tam těla, pak popálené tak silně, že jsem netušil, jestli každou chvíli nezemřou. Další zranění střídavě upadali do bezvědomí,“ komentoval tragickou scénu, která se před ním po přistání otevřela.

„Věděl jsem, že sem poletí i záchranáři, jen jsem nevěděl, jak dlouho jim to bude trvat,“ Law doplnil, že povětrnostní podmínky byly skutečně „hrozné“ a sopečný popel snižoval viditelnost.

Ještě před Lawem se na ostrov vrátil kapitán zájezdové lodi, který skupinku turistů přivezl. „Opustil ostrov jen pár minut před erupcí, když si všiml, co se stalo, obrátil loď a vrátil se. Pomohl mnohým zraněným, kteří se tísnili na molu a čekali na pomoc,“ ocenila jeho snahu lodní společnost Fishing Charters.

Počet obětí po erupci sopky na Novém Zélandu nejspíš vzroste. Počet obětí po erupci sopky na Novém Zélandu nejspíš vzroste. | ČTK

Kapitán: Lidé se starali jeden o druhého

„Dojel k molu a vyběhl z lodi, aby jim pomohl. Běhal neustále tam a zpátky nehledě na vlastní bezpečí, aby se přesvědčil, že u mola už nejsou žádní přeživší, teprve pak odjel,“ dodala společnost. „Nikdo, kdo tam byl, nevyvázl bez zranění, všichni si odnesli popáleniny,“ řekl krátce kapitán lodi Geoff Hopkins.

Zmínil se také o nelidském křiku zraněných, popsal, jak se lidé marně snažili uniknout žáru a naskákali do moře. „Lidi s vážnými popáleninami začali upadat do šoku, méně zranění turisté se o ně starali,“ sdělil Hopkins novinářům.

Premiérka Jacinda Ardernová, která se setkala se záchranáři, ocenila jejich „neuvěřitelnou statečnost“. „Učinili neskutečně statečné rozhodnutí a vydali se na ostrov navzdory nebezpečným podmínkám, aby zachránili lidi, kteří tam uvázli,“ komentovala odvahu záchranářů.

Hrozí další sopečná erupce

Předmětem vyšetřování je, proč turisté vůbec směli k v současnosti nejaktivnější sopce Nového Zélandu. Zvláště poté, co seismologové zvýšili varovnou výstrahu. „Tyto otázky musí být zodpovězeny, případu se ujala policie,“ oznámila Ardernová.

Ostrov je pro záchranáře nadále nepřístupný, okolí sopky je nestabilní. Neustále ale podnikají přelety nad sopkou a monitorují situaci. Od pondělí nezaznamenali žádné známky životy, z helikoptéry však nezahlédli ani těla osmi pohřešovaných.

Seimologové a další experti varovali, že hrozí další erupce sopky. „Je to padesát na padesát, další výbuch by dosahoval stejné síly, nebo by byl menší. Rozhodně se nedá čekat něco většího,“ snažili se uklidnit veřejnost. Odborníci dodali, že by erupce „ani v nejmenším“ neměla zasáhnout Severní ostrov Nové Zélandu.

Záchranáři na ostrov pořád nesmí

„Doufali jsme, že dnes ráno už se na ostrov bude moct dojet, záchranáři chtějí pátrat po zbylých tělech. Nejnebezpečnějších bývá 24 hodin po první erupci,“ sdělil stanici CNN novozélandský vulkanolog Brad Scott. „Nicméně pravděpodobnost další erupce se dnes, to jest ve středu, zvětšila,“ vysvětlil.

„Bohužel návrat záchranářů na ostrov za těchto podmínek není možný,“ doplnil Scott. Jeho radou se řídí i agentura pro zvládání krize. „Experti nám řekli, že nebezpečí je příliš vysoké, zbytečně riskovat nebudeme,“ řekla na tiskové konferenci šéfka agentury Sarah Stuartová-Blacková.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

offline ( 11. prosince 2019 15:37 )

Když lezu na činnou sopku, tak výbuch považuju za bonus a pokud stihnu odeslat selfie s činnou sopkou, splnil jsem životní misi.

agfor ( 11. prosince 2019 12:23 )

A co na to Gréta a greténi ? Jak chtějí zabránit sopkám v soptění ?

bre-burda ( 11. prosince 2019 11:19 )

Přinesli oběť, aby se podobní dobrodruzi poučili?

Zobrazit celou diskusi