Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Můj bráška zemřel.“ Po výbuchu sopky pohřešují trojici studentů, blízcí se bojí nejhoršího

Autor: Darina Jíchová - 
10. prosince 2019
11:31

Po včerejší erupci sopky na novozélandském ostrůvku White Island, známém také pod názvem Whakaari, stále zůstává mnoho lidí pohřešovaných. Na ostrově podle všeho bylo 47 lidí, úřady oficiálně potvrdily pět mrtvých a 31 zraněných. Policie s lítostí oznámila, že nepředpokládá, že na ostrově zůstali nějací přeživší, rodiny pohřešovaných však stále doufají, že se objeví. Většina turistů ze skupiny pocházela z Austrálie, mezi výletníky byli také čtyři Němci. Reportéři deníku The Guardian dali dohromady seznam 13 osob, které jsou na seznamu pohřešovaných.

Je rovněž známa totožnost jedné z pěti obětí, jedná se o novozélandského průvodce Haydena Marshalla-Inmana. „Byl to zkušený průvodce, který miloval život. Byl to přátelský chlapík, bude nám chybět,“ popsali muže jeho přátelé. Informaci o jeho smrti potvrdila rodina.

Jednou z obětí erupce novozélandské sopky je novozélandský průvodce Hayden Marshall-Inman. Jednou z obětí erupce novozélandské sopky je novozélandský průvodce Hayden Marshall-Inman. | Facebook Haydena Marshalla-Inmana.

„Můj bráška zemřel.“

„V mojí společnosti se před mnoha lety učil potápět, byl to potápěč a vášnivý rybář. Miloval život, byl to mladý muž plný života. Jako průvodce měl mnoho zkušeností, na ostrově prováděl řadu let. Je to tragické, ještě horší je, že vlastně nevím, kdo všechno zemřel a ještě zemře, podle lékařů je stav některých zraněných víc než kritický,“ sdělil tisku Tonny Bonne, spolupracovník a přítel Marshalla-Inmana.

„Přátelé a rodina obdrželi velmi smutné zprávy. Můj bráška Hayden zemřel. Znal nebezpečí svého zaměstnání a zemřel při práci, kterou miloval,“ napsal na svém facebooku Mark Inman. „Tohle je děsivá tragédie a naše myšlenky jsou se všemi, kterých se sopečná erupce dotkla,“ nechal se slyšet šéf zájezdové společnosti White Island Tours Paul Quinn.

Průvodce byl oblíbený i mezi turisty. „Na ostrově jsme byli nedávno, prováděl nás právě on. Byl skvělý, mluvil poutavě a nevynechával fakta ani zajímavosti. Jeho prioritou bylo naše bezpečí,“ popsala Marshalla-Inmana Liz Evansová. „Byl milý a měl skvělý smysl pro humor. Jsem z toho v šoku, když jsem o sopce slyšela, doufala jsem, že je v pořádku. Byl neuvěřitelný,“ doplnila Evansová, sama ostrov navštívila před několika týdny.

Video  Výbuch sopky: Řada mrtvých a zraněných, evakuace turistů na Novém Zélandu  - Reuters, Foto: Reuters, ČTK / AP - George Novak
Video se připravuje ...

„Vůbec nic nevíme.“

Australané Anthony a Kristine Langfordovi byli na ostrově společně se svými dětmi Jessem (19) a Winonou (17). „S těžkým srdcem musím oznámit, že mezi pohřešovanými lidmi po sopečném neštěstí na Novém Zélandu je i jeden z našich studentů. Jesse maturoval loni, byl to talentovaný a velmi populární student. Modleme se, ať jsou nalezeni naživu,“ napsal ředitel Jesseovy střední školy Tony Duncan.

Na seznamu je také další australská rodina. Gavin Dallow vzal na výlet svou manželku Lisu Hoskingovou a dceru Zoe (15). „Víme jistě, že v době erupce byli na ostrově. Jen si nejsme jistí, kde jsou teď. Myslíme, že by mohli být v nemocnici, nevíme vlastně nic,“ sdělil novinářům Dallowův otec Brian. „Naše myšlenky a modlitby jsou s rodinou,“ vyjádřila se střední škola St. Aloysius College v Adelaide, kterou Zoe navštěvovala.

Žena zoufale hledá neteř a sestru

Julie a Jessica (20) Richardsovy, matka s dcerou z australského Brisbane rovněž vyrazily objevovat krásy novozélandské sopky. Po dvojici zoufale pátrá Juliina sestra Barbara Whiteheadová, tisku se svěřila s tím, že už obvolala sedm nemocnic, ale zatím sestru a svou neteř nenašla. Je v kontaktu s novozélandskou policií i ministerstvem zahraničí, nikdo však nemá žádné konkrétní informace.

Na seznamu je také Karla Mathewsová a Richard Aaron Elzer (oba 32) a manželé z Německa Angelika a Horst Westenfelderovi (oba 63). Reportéři Guardianu upozornili, že někteří z pohřešovaných můžou být hospitalizovaní v jedné z nemocnic a kvůli rozsáhlým popáleninám se je zatím „jen“ nepodařilo identifikovat.

Záchranáři totiž oficiálně hovoří „pouze“ o osmi chybějících osobách, ty jsou ale podle nich s největší pravděpodobností po smrti. Oficiální seznam pohřešovaných obsahuje nespočet jmen, příbuzní totiž nemají zatím zprávy ani od zraněných.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

yarda ( 10. prosince 2019 21:43 )

Něco takového jsem chtěl taky napsat. Nebudu opakovat předešlé, jen připojím citát (nevím, kde jsem k němu přišel):

Hrdinů jsou plné hřbitovy.

karlos107 ( 10. prosince 2019 18:15 )

Proč tam lezl, ma.go.r !!!???

Zobrazit celou diskusi