Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Tati, tati,“ volal těsně před smrtí Mucad (†3). Nejmladší oběť masakru v mešitě pohřbili

Autor: Darina Jíchová - 
25. března 2019
12:40

V novozélandském městě Christchurch skončily pohřby obětí střeleckého masakru. V pátek, týden po střelbě, se s tříletým Mucadem Ibrahimem přišla rozloučit jeho rodina. Chlapec zemřel v náručí svého otce, rodina tisku odtajnila Mucadova poslední slova. Předtím, než ho bělošský extrémista střelil do hlavy, volal na otce: „Tati, tati!“. Zprávu přinesl deník Daily Mail.

V pátek 15. března Australan Brenton Tarrant (28) vnikl do dvou mešit v Christchurch a zabil 50 lidí, více než čtyři desítky dalších zranil. Jeho nejmladší obětí byl Mucad, jeho zlomená rodina truchlí, po více než týdnu promluvila o chlapcových posledních chvílích.

Střelec zaslechl chlapcova poslední slova

Mucad byl v pátek se svým otcem Adenem (60) v mešitě Al Noor, zrovna seděl otci na klínu, když do místnosti vešel střelec a začal pálit. Chlapce zasáhla jedna střela do hrudníku, Australan pokračoval ve svém řádění. Aden i s postřeleným chlapcem spadl na zem. Muž vypověděl, že syna držel v náručí, jeho oblečení nasáklo Mucadovu krev. Muž dodal, že všude kolem sebe viděl jen krev, nevěděl ani čí.

Aden si myslel, že je syn mrtvý, pak se prý pohnul a opakoval: „Tati, tati.“ Jeho slova ale zaslechl útočník, otočil se a střelil Mucada do hlavy, srdceryvný příběh tisku převyprávěla sestra oběti Lúl Ibrahimová (31).

Ibrahimová: Mucad po sobě zanechal lásku

„Smutné je to, že Mucad po prvním zásahu ještě žil. Proč ho musel střelit podruhé? Nezískal, co chtěl, nemá žádou slávu. Nikdo neví, kdo je. Mucad po sobě zanechal jen lásku,“ řekla Ibrahimová. Dodala, že otec po osudné ráně, která mu před zraky zabila syna, omdlel. Probral se, až když střelba skončila, Mucada stále svíral v náručí.

Aned pak vstal a i s chlapcovým tělem vyšel ven. „Jsme v naprostém šoku, táta je v šoku. Nikdy nezapomene na Mucadova poslední slova a pusu, kterou mu dal. Později přijde čas na zármutek,“ doplnila Ibrahimová. Další členové rodiny promluvili o tom, jak byl Mucad „hravý a energický“.

V pátek, týden po hroziném útoku, byla pohřbena závěrečná skupina obětí. Na hřbitov dorazilo přes 5 tisíc smutečních hostů.

Uznání pro Ardernovou

Prvních pohřbů se účastnila také premiérka země Jacinda Ardernová, která se společně se svou vládou zasadila o změnu zákona pro kontrolu zbraní. Vyjádřila soustrast rodinám a celé muslimské komunitě a prohlásila, že bělošský extremismus a rasismus nemají na Novém Zélandu žádné místo.

Ardernová za svůj postoj, například i za to, že odmítá vyslovovat jméno střelce, sklidila všeobecné uznání. Její postoj ocenili i vůdci muslimských zemí. V Dubaji na projev poděkování Ardernové promítli její tvář na nejvyšší budovu světa, tzv. Chalífovu věž.