Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Všichni moji přátelé jsou mrtví.“ Přeživší střeleckého masakru popsal hrůzu v mešitě

Autor: Darina Jíchová - 
21. března 2019
13:20

Přeživší střeleckého masakru v novozélandském městě Christchurch promluvil o hororu, který si prožil v mešitě Al Noor. Nathan Smith, Brit původně z města Poole, před lety konvertoval k islámu a nyní žije i s manželkou a třemi dětmi na Novém Zélandu. Jeho páteční modlitby přerušil střelec, který ve dvou mešitách zabil 50 lidí. „Všichni moji přátelé jsou mrtví,“ prohlásil zdrcený muž. Zprávu přinesl deník Daily Mail.

Smith se na Nový Zéland přestěhoval před 13 lety a pravidelně navštěvoval mešitu Al Noor, ta se společně s mešitou Lightwood stala terčem australského extrémisty Brentona Tarranta (28). Muž v pátek 15. března ve městě Christchurch zabil 50 lidí a desítky jich zranil. Smithovi se jeho řádění podařilo přežít, z mešity utekl zadním vchodem.

„Těla se vršila jedno na druhém,“ popsal Smith masakr. Dodal, že si při zvuku prvních střel myslel, že jde o petardy, nebo nějaký problém s elektřinou. „Rány najednou začaly být hlasitější a přibližovaly se. Skla oken se rozbila a lidé začali padat k zemi. Nedocházelo mi, jak stojící lidé mohli jen tak spadnout,“ sdělil tisku.

Smith: Nechápu, jak jsem přežil

„Nemůžu to vysvětlit, 50 lidí je mrtvých, všichni moji přátelé… Těla se v místnosti začala kupit, leželo jedno na druhém,“ uvedl Smith. „Jak jsem se dostal ven? Nechápu. Moji kamarádi jsou mrtví a já nemám ani škrábanec,“ prohlásil muž. Vypověděl, jak unikl zadním vchodem a utíkal ke svému autu. Na cestě našel tělo mladé ženy.

„Neznám ji, sklonil jsem se a vzal jsem ji do náručí, hladil jsem ji po zádech, ale byla už mrtvá,“ Smith je stěží zadržoval slzy, když mluvil s reportéry stanice BBC. „Muslimové jsou stejní lidé jako ostatní. Jen proto, že se oblékají jinak, mají vousy nebo jí jiné jídlo, to je nedělá odlišnými. Smějí se a pláčou, jsou veselí i šťastní. Jsou to dobří lidé a nejlepší z nich se z mešity už nevrátili,“ dodal Smith.

Začaly pohřby obětí

Jeho svědectví přišlo den poté, co v Christchurch začaly první pohřby obětí. Stovky lidí včetně premiérky země Jacindy Ardernové se přišly rozloučit s Chalídem Mustafou (†44) a jeho patnáctiletým synem Hamzou, kteří na Nový Zéland přišli ze Sýrie. Útok přežil Mustafův mladší syn Tahíd, který se v současné době vzpamatovává ze svých zranění. Byl postřelen do nohou a nějakou dobu bude upoután na kolečkové křeslo.

Premiérka Ardernová rovněž 6 dní po střelbě oznámila změnu zákona pro kontrolu zbraní. Dojde ke zpřísnění stávajících nařízení a kompletnímu zákazu útočných a poloautomatických pušek, novela vejde v platnost už 11. dubna. Premiérka již krátce po střelbě vyzvala Novozélanďany, aby odevzdali své zbraně, na její žádost reagoval nespočet lidí a přinesl své pušky na patřičné úřady.

Extrémista se u soudu bude hájit sám

Motivem Tarrantova útoku byl bělošský extremismus. Krátce před střelbou zveřejnil mnohastránkový manifest, ve kterém detailně popsal, co ho k činu vedlo. Rodina a známí pachatele se domnívají, že k jeho radikalizaci došlo během jeho cest po Asii a Evropě, navštívil mimo jiné i Česko. Útočník v sobotu 16. března stanul před soudem, neodpustil si úšklebek a gesto bělošské nadřazenosti. Byl obviněn z vraždy, další obvinění ho čekají při následujících procesech. Tarrant se chce hájit sám.