Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mohli agenti zabránit masakru v mešitách? Na úřady a tajnou službu si posvítí zvláštní komise

Autor: ČTK - 
25. března 2019
06:30

Novozélandská vláda zřídí zvláštní komisi, která bude vyšetřovat pozadí teroristického útoku ve dvou mešitách ve městě Christchurch, při němž zemřelo 50 lidí. Oznámila to dnes novozélandská premiérka Jacinda Ardernová po zasedání vlády. Podle místních médií by měla komise vyšetřovat i to, zda novozélandská tajná služba či další orgány mohly útoku zabránit.

Lidé se ptají, jak se mohl stát takový útok, při němž zemřelo 50 lidí a desítky osob byly zraněny, jak střelec mohl získat zbraně i jaká byla role sociálních sítí i tajných služeb, uvedla Ardernová.

Premiérka rovněž řekla, že ona a několik ministrů se dnes sejdou se šéfem společnosti Microsoft Bradem Smithem, aby jednali o roli sociálních sítí v útoku.

Osmadvacetiletý Australan, který lidi v mešitách ve městě Christchurch 15. března postřílel, útok nahrával a přenášel v přímém přenosu na internetu. Uživatelé internetu video sdíleli a stahovali a sociální sítě se jej snažily co nejdříve odstranit. Na Novém Zélandu bylo šíření a držení záznamu masakru klasifikováno jako trestný čin.