Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Chraňte domorodce, bije na poplach Greta. V Madridu se na její tiskovku skoro stála fronta

Autor: ČTK - 
9. prosince 2019
19:40

Změna klimatu není problémem budoucnosti, ale dopadá na nás už nyní. Upozornila na to ve svém prvním oficiálním veřejném vystoupení na konferenci OSN o změnách klimatu (COP25) v Madridu švédská studentka Greta Thunbergová. Vyzvala rovněž k ochraně domorodých obyvatel a požádala novináře, aby jim věnovali větší pozornost, informovala španělská média.

„Nás už nemusíte poslouchat,“ řekla Thunbergová, která před novináře předstoupila společně s jednou z vůdčích osobností studentského hnutí za ochranu klimatu v Německu Luisou Neubauerovou. Jejich příběhy totiž podle mladé Švédky už zazněly mnohokrát. Nechala proto raději na tiskové konferenci hovořit mladé lidi například z Marshallových ostrovů či Filipín, tedy zemí, které jsou bezprostředně ohroženy zvyšováním hladiny oceánů.

Thunbergová, jejíž přítomnost na konferenci vyvolala obrovský zájem médií, pak politiky vyzvala, aby lépe chránili a poslouchali právě původní a domorodé obyvatelstvo. To je podle ní totiž nejvíce zasaženo změnou klimatu, jelikož žije v rovnováze s přírodou. Pomáhat by se jim mělo také kvůli jejich znalostem přírody, „což je něco, co by pro nás mohlo být užitečné,“ dodala.

Aktivisté z řad domorodých obyvatel po celém světě tvrdí, že ačkoliv jejich společnosti neprodukují téměř žádné skleníkové plyny, jsou právě ony v současné chvíli nejvíce ohroženy dopady klimatických změn. „Musíme čelit problémům, které jsme si sami nevytvořili,“ prohlásil na tiskové konferenci mladík z Marshallových ostrovů. Dodal, že se jeho domov nachází jen dva metry nad současnou hladinou Tichého oceánu.

Děti jsou nejvíce ovlivněné klimatickou změnou

Na summitu dnes veřejně vystoupila také Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová. Ta označila mladé lidi bojující proti klimatickým změnám za sílu naděje, která pomáhá zbytku světa konat. Prohlásila to na tiskové konferenci uspořádané Dětským fondem OSN (UNICEF).

Bacheletová poznamenala, že chápe vztek mladých lidí, protože klimatické změny podle údajů UNICEF dopadají především na malé děti. Na 90 procent úmrtí, které jim lze přičíst, připadá na děti do pěti let, upozornila komisařka. Šanci do budoucnosti podle ní mladým lidem dá „spravedlivý přechod k zelené ekonomice“, na kterém je proto třeba pracovat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dobryclovek ( 10. prosince 2019 09:52 )

kam ten svět spěje!!Na jelbé jelito retarda stojí ještě větší pitomci frontu!! neskutečné že se najdou lidé které vubec muže zajímat blbka!!

kralovna-vsech-mori ( 9. prosince 2019 22:49 )

Nepište o ní, že je studentka. Je to střevo bez vzdělání. Agresivní autistka bez léčby.

jonn ( 9. prosince 2019 21:47 )

Ano v Evropě jsme domorodci my .

Zdenek Mencler ( 9. prosince 2019 21:31 )

Bože,ta plácá pátý přes devátý. Že někdo z toho davu nepřijde a nedá ji přes držku,že bude mít otisk ještě týden.

zlymikes ( 9. prosince 2019 20:35 )

a když si uvědomuji dopad jejích slov,tak ANO, chraňme domorodce. Jsem tady v této zemi domorodec a ve smyslu její výzvy žádám o ochranu před nedomorodci , zejména z blízkého východu

Zobrazit celou diskusi