Meghan (38) s Harrym (34) si najali soukromou 12místnou Cessnu, v níž se nechali dopravit do jihofrancouzského Nice, a to jen dva dny poté, co se soukromým letadlem vrátili z Ibizy. Cesta soukromým letounem do Nice vyprodukuje sedmkrát více emisí než cesta komerčním letem.

Manželé dorazili do Nice ve středu, nyní vyšlo najevo, jak cestovali. Z Windsoru zamířili na asi 35 km vzdálené soukromé letiště Farnborough, kde už na ně čekala Cessna, letoun, jehož pořizovací cena je asi 300 milionů korun. Přitom pravidelných letů z Londýna do Nice je každou středu více než dvacet, upozorňuje nedělní vydání deníku The Sun. Nemluvě o tom, že pronájem této Cessny vyjde téměř 600 tisíc korun. Šlo-li to z peněz britských daňových poplatníků, pak „Bůh ochraňuj královnu“.

Meghan byla na letišti spatřena v bílé blůze a krémovém klobouku, tříměsíčního Archieho měla v náruči, když vystupovali z letadla. Harry v zeleném polo tričku a modré baseballce je následoval. Jako by se snažil, aby ho nikdo nepoznal, hlavu neustále klopil k zemi. Z letadla s nimi vystoupila ještě jedna žena, zřejmě chůva nebo rodinná asistentka. Královská ochranka byla připravena na přistávací ploše s černou dodávkou.

Pro královskou rodinku je to tento měsíc už druhý výlet po Evropě soukromým letadlem. Kritika za nadužívaní soukromých letounů je zřejmě, zdá se, vůbec netrápí. Ta se přitom zvedla už poté, co vyšlo najevo, že Harry využil soukromého letu také při cestě na Sicílii, kde byl váženým hostem summitu o klimatu.

Dodávka s královskými turisty následně zamířila do soukromé vily na pobřeží s výhledem na moře. Není jasné, na jak dlouho si pobyt na Francouzské riviéře naplánovali. Letadlo, které je do Nice dopravilo, totiž opustilo tamní letiště v sobotu, na soukromém letišti ve Farnborough následně přistálo po čtvrté hodině odpolední místního času.

Princ Harry: Královský pokrytec?

Jen o pár hodin později přišel Harry s Meghan na přetřes mezi politiky. „Vzhledem k tomu, jak na veřejnosti mluví o odpovědnosti a ochraně klimatu, působí jejich chování značně anomálně,“ nechala se slyšet labouristická poslankyně Teresa Pearcová. „Je na každém z nás pokusit se snížit vlastní uhlíkové znečištění, i počet letů, kolik ročně každý z nás absolvuje,“ dodala s tím, že někdo s tak vysokým společenským postavením by měl jít rozhodně příkladem. „Jsem překvapená. Vůbec to neodpovídá tomu, jak se na veřejnosti prezentují, jak hlasitě vystupují za ochranu životního prostředí a planety,“ uzavřela poslankyně.

Před dvěma týdny překvapil princ Harry v rozhovoru pro časopis Vogue, když prohlásil, že mít více než dvě děti není zodpovědné ke klimatu, že se na tom s manželkou Meghan shodli a domluvili.

„Odjakživa si myslím, že toto místo nám bylo jen zapůjčeno,“ řekl s odkazem na působení člověka na planetu Harry. „Vzhledem k tomu, jakou inteligencí lidstvo disponuje, bychom pro další generace měli zanechat něco lepšího,“ dodal. „V populaci téměř 7,7 miliard obyvatel na Zemi má každá volba, každá stopa, každý čin svou váhu a může něco změnit,“ uveřejnil v červenci na svém instagramovém účtu. „Klimatická změna je otázkou lidstva, nikoli politickou otázkou či tématem. Příliš dlouho nám trvalo se probudit a začít směrem k ochraně klimatu něco dělat. Změnit dopady našeho způsobu života na životní prostředí. Nyní známe fakta, máme vědu, technologie a možnosti zachránit nejen naši planetu, ale nás samotné. Nesmíme jen sedět a čekat na řešení. Vy musíte konat a vytvořit,“ pronesl v proslovu v březnu k mladé generaci.

Fotogalerie
39 fotografií