Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Katalog 72 mučících technik: Vězni u Asada zakusili vypichování očí i ukřižování

Autor: Darina Jíchová - 
5. listopadu 2019
08:45

Během občanské války v Sýrii od roku 2011 ve vládních věznicích zemřelo přes 14 tisíc lidí, včetně 45 žen a 173 dětí, uvádějí statistiky humanitární organizace Syrská síť pro lidská práva (SNHR). Většina z vězňů byla umučena k smrti. Vojáci syrského prezidenta Bašára Asada mají podle SNHR k dispozici „katalog“ se 72 nejstrašlivějšími mučícími technikami, včetně ukřižování či vypichování očí, napsal deník Daily Mail.

SNHR vydala pětadvacetistránkový dokument, kde se líčí, že syrský režim se dál dopouští zločinu proti lidskosti, konkrétně pak vyhlazování obyvatelstva. Pracovníci SNHR tvrdí, že mají důkazy, že ve státních věznicích, detenčních zařízeních a vojenských nemocnicích dochází k systematickému brutálnímu mučení zajatců a „nepřátel státu“.

Jak způsobit co největší bolest?

Podle statistik na následky mučení zemřelo 14 298 lidí, režim jich má na svědomí 14 131, dalších 167 pak islamističtí extrémisté, Syrská demokratická síla (SDF) a další frakce. SNHR uvádí, že se jim podařilo identifikovat 72 mučících metod, které jsou aplikovány na zajatce. Domnívají se, že Assadovi vojáci mají k dispozici speciální příručky s návodem, jak způsobit co největší bolest a utrpení.

Mučící techniky, které používají vojáci věrní syrskému prezidentovi Asadovi.Na snímku technika "létající koberec". Mučící techniky, které používají vojáci věrní syrskému prezidentovi Asadovi.Na snímku technika "létající koberec". | Instagram SNHR

„Lití vroucí vody na břicho a záda, topení, dušení, elektrické šoky s elektrodami připojenými na genitálie jsou základní užívané techniky v syrských věznicích. Oblíbená je také krucifikace, vězni jsou přivázáni na kříž a vojáci je bijí obušky, zvláště v oblasti genitálií,“ píše SNHR ve své studii.

Fyzické a psychologické mučení

„Zadržení muži a ženy jsou nuceni vysvléknout se donaha. Nejenže jsou oběťmi sexuálního násilí ze strany stráží, vojáci rovněž nutí vězně, aby znásilňovali zatčené ženy. Je to forma nejen fyzického, ale také psychického mučení,“ tvrdí SNHR.

Vojáci využívají i metody jako trhání zubů a nehtů, vypichování očí, drcení kostí, pomocí zahradních kleští vězňům odstříhávají reprodukční orgány, uši nebo nosy. Oblíbeným nástrojem je také automatická sešívačka nebo hřebíkovací pistole.

Využívá se rovněž technika známá jako „létající koberec“, vězni jsou skřípnuti mezi dvě dřevěné desky, jejichž ohýbáním jim je postupně lámána páteř. Zadržení lidé jsou páleni rozžhaveným železem, olejem, kyselinami nebo insekticidy. Vojáci se uchylují k tomu, že vězněným přímo na těle zapalují střelný prach. SNHR dodává, že nechybí ani „tradiční“ bičování nebo bití.

Ve věznicích jsou stále tisíce Syřanů

Ve svých celách zadržení buďto visí za svázaná zápěstí, stojí na jedné noze nebo sedí na bobku. Je jim odpírán spánek, jídlo, lékařská pomoc i možnost jít na záchod. „Přestože jsme předložili ověřená data o tom, čeho se syrský režim dopouští, což se rovná genocidě, nikdo nezakročil, aby ochránil syrské občany,“ prohlásil šéf SNHR Fadel Abdúl Ghany.

„Rada bezpečnosti OSN situaci nepokrytě ignoruje, jediným řešením je zásah zvenčí, ve státních vězeních dál zůstává 128 tisíc lidí,“ dodal Ghany.

„Zadržení si pod syrským režimem zakoušejí hotové peklo. Vězni často leží jeden na druhém, aby se alespoň trochu zahřáli, jejich oblečení je zakrvácené, pokálené a plné vší. Jejich rány mokvají. Ve věznicích se šíří infekce,“ uvedl Ghany. Obává se, že s počátkem turecké ofenzívy v severní Sýrii se situace jen tak nezlepší.