Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Znásilněná a ukamenovaná Kurdka zděsila poslance, odsoudili invazi Turků do Sýrie

Aktualizováno -
15. října 2019
20:58
Autor: ČTK, tva, simao, Nikola Forejtová - 
15. října 2019
14:05

„Po bestiálním umučení nesmíme mlčet,“ vyzýval Miroslav Kalousek (TOP 09) v souvislosti s děním v Sýrii. Právě tady zavraždili kurdskou političku Hevrin Chalafovou. Její příšerná smrt zděsila i další poslance, kteří v úterý večer vraždy novinářky a především invazi Turecka do Sýrie odsoudili. Pro bylo všech 147 přítomných zákonodárců.

Vojtěch Filip (KSČM) označil vraždu za „prasečí ubohost“. Strany napříč spektrem se dohodly, že budou tureckou ofenzivu v Sýrii, při které ke znásilnění a ukamenování Kurdky došlo, řešit i na sněmovním plénu. Dostali se k tomu v úterý v půl sedmé večer.

Premiér Andrej Babiš (ANO) mluvil o velkém neštěstí, ale i o selhání EU v případě zvládnutí uprchlíků. Uvedl také, že kdyby světové mocnostni s tureckým prezidentem vyjednávali, k podobné situaci by nedošlo. Následně odešel, což pobouřilo několik poslanců. Vít Rakušan (STAN) vyjádřil pohoršení nad tím, že se premiér v projevu jen bránil a nevyjádřil lítost na Kurdy.

Ministryně práce Jana Maláčová(ČSSD) si posteskla: „Hevrin Chalafová dělala všechno pro to, aby nejen ženy v její zemi mohly žít v poklidu. A zaplatila za to cenu nejvyšší. Její krutá vražda je naprosto odsouzeníhodná. Takové neuvěřitelné barbarství nemůže civilizovaný svět nechat jen tak.“

Přidal se i šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek: „Turecký vládní tisk se raduje, že Hevrin Chalafová byla „neutralizována”. Byla zneuctěna a bestiálně umučena. Nesmíme mlčet a nic nedělat." A přidal přání, aby se strany shodly na „nealibisické pozici vůči zločinné agresi Turecka“.

Babiš: Evropa selhává

Poslanci situaci v Sýrii projednávali ve Sněmovně v rámci mimořádného bodu poté, co projednali zákony vrácené ze Senátu. 

TOP 09 současně žádá vládu, aby na jednání Evropské rady prosazovala jednoznačné stanovisko k ukončení bojů s využitím „veškerého politického a ekonomického potenciálu Evropské unie“.

Poslanci uctili památku mistra Karla Gotta, a to 15. 10. na začátku jednání 35. schůze - podle Bartoše mohli uctít i památku zavražděné političky Poslanci uctili památku mistra Karla Gotta, a to 15. 10. na začátku jednání 35. schůze - podle Bartoše mohli uctít i památku zavražděné političky | Blesk:Foto : Czech News Center / Rušinová Mária

„ČR se ztotožňuje s postojem EU. Odsoudila tuto vojenskou operaci, je to velké neštěstí a nemělo se to stát, ale jsem přesvědčen, že téhle situaci se dalo předejít, kdyby EU a mocnosti s tureckým prezidentem vyjednávali,“ uvedl premiér Andrej Babiš na úterním jednání.

Uvedl také, že jej mrzí „neschopnost Evropy řešit migraci“ ale i „neschopnost světových mocností a Evropy vyjednávat“ . Připomenul, že světoví lídři byli v době, kdy už se v Turecku brousily nože, v Americe na klimatické konferenci. A nikdo nesedl do letadla a nevydal se problém řešit. 

Naopak Karel Schwarzenberg (TOP 09) uvedl i pochvalu a to na adresu české vlády za to, že okamžitě zakázala dovoz zbraní. 

Rakušan: Projev premiéra nebyl hoden státníka

Premiér po svém projevu odešel,  což některé poslance pobouřilo. Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan rovněž vyjádřil pohoršení nad tím, že se předseda vlády nevyjádřil k nastávajícím bodům, které ČR čeká. 

„Dovolte mi říci, že je mi líto, že jsme v proslovu premiéra neslyšeli slova, která jsme očekávali. Tedy popis toho, co by se mělo dít a také vyjádření lítosti s Kurdy, když nám pomáhali s boji. K tomu nedošlo a byli jsme svědky projevu, který nebyl hoden projevu státníka, který by jasně definoval, co za hrůzu se udává,“ rýpl si Rakušan.

Černochová viní Trumpa z velké chyby

Slovo si vzala i poslankyně za ODS Jana Černochová, která uvedla především to, že se Evropa nesmí nechat Tureckem vydírat. 

„Rozhodnutí USA uvolnit Turecku ruku považuji za velkou chybu,“ pokračovala Černochová. „Je to bezprecedentní porušení Washingtonské úmluvy, kde v prvním článku je jasně napsáno, že mír se má nastolovat neozbrojený prostředky,“ doplnila a rýpla si do premiéra, který se chlubil, že rovněž úmluvu četl.

Na adresu USA si přisadil i Vojtěch Filip (KSČM). „Amerika nás dostala do naprosto absurdní situace. Hlas Sněmovny je důležitý a je to věc, která je v zájmu všech občanů ČR. Doufám, že budeme schopni najít konsenzus napříč koalice i opozice,“ řekl.

Filip: Brutální vražda a prasečí ubohost

Šéf Pirátů Ivan Bartoš vraždu Herin Chalafové nájemnými islamistickými zabijáky ve službách Turecka také odsoudil. „Zákeřná vražda kurdské političky Hevrin Chalafové je smutnou připomínkou, že ′válka nemá ženskou tvář′, jak píše běloruská spisovatelka Světlana Alexijević. Budeme tlačit na vládu i na Evropský parlament, ať Erdoganovu agresi nepřehlíží. V sázce je svědomí civilizovaného západu,“ uvedl. 

A s šéfem Pirátů se shodl tentokrát i předseda KSČM Vojtěch Filip. „Brutální vražda H. Chalafové opravdu není úspěšnou operací útočící armády. Kromě porušení mezinárodního práva, vojáci agresora na území jiného svrchovaného státu spáchali další zločin, nejen proti válečnému právu. Navíc ta prasečí ubohost, po zuby ozbrojených vojáků, mstít se na ženě,“ zlobil se.

Jednotný postoj poslanci ukázali a jednomyslně při hlasování odsoudili tureckou invazi do Sýrie a budou požadovat nápravu činů. 

Turecká ofenziva v severovýchodní Sýrii pokračuje Turecká ofenziva v severovýchodní Sýrii pokračuje | Reuters

Podle předsedy lidoveckéhu klubu Jana Bartoška (KDU-ČSL) by se výbory pro obranu a bezpečnost na společném zasedání měly seznámit s obsahem rozhovoru premiéra Andreje Babiše (ANO) s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, po kterém Babiš na konci září podpořil Erdoganův plán na vytvoření bezpečnostní zóny pro uprchlíky.

Babiš později vysvětlil, že byl pouze pro plán na zajištění lepšího života až pro dva miliony uprchlíků doma v Sýrii. Vojenskou akci Turků prý nepodpořil. Šéf evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL) však vyzval k přijetí usnesení, kterým by se Sněmovna mj. distancovala od Babišovy podpory Erdoganovy bezpečnostní zóny.

275 tisíc lidí na útěku

A tak dění v Sýrii, kde válečná zvěrstva trvají již několik let, ovšem nyní nabrala nový směr a rozměr kvůli tureckému vpádu na sever země, zaujala rázem i českou Sněmovnu.

Turecká invaze na severovýchodě Sýrie přinutila více než 275 tisíc lidí opustit domovy, uvedla kurdská autonomní správa, kterou syrská vláda neuznává.

Ankara tvrdí, že cílem operace je vyčistit oblast u tureckých hranic od teroristů, za něž označuje syrské kurdské milice YPG. Chce tam také vytvořit 30 kilometrů široké pásmo, kam hodlá převézt z Turecka velkou část ze 3,6 milionu syrských uprchlíků. Ministři zahraničí zemí Evropské unie, která tureckou akci odmítá, se v pondělí zavázali, že budou koordinovat omezení vývozu zbraní do Turecka. Česko poté oznámilo pozastavení vývozních licencí na vojenský materiál do Turecka.

Odsouzení bezpečnostní zóny i výzva premiérovi

Poslanci se během hlasování jednomyslně shodli a všech 147 zákonodárců odsoudilo chování Turecka. Stanovisko objasnil poslanec za KDU- ČSL Ondřej Benešík. 

„Obsahuje obecné body, kde odsuzujeme agresi a objasňuje konkrétní výzvu premiérovi, aby navrhl svým kolegům, lídrům, aby EU vystavila ekonomicko-politická opatření, které nutí Turecko aby přestalo s činností, která ohrožuje bezpečnost a porušuje dohody,“ uvedl krátce po jednání.

Výzva premiérovi obsahuje hlavně to, aby využil svého vlivu a společnými silami s dalšími lídry evropských mocností „postrašili“ Turecko právě již zmíněnými opatřeními. Ty mají mít podobu v podstatě mírnějších sankcí. 

V jednomyslně schválené dohodě poslanců je i odsouzení kruté smrti kurdské političky a vyjádření lítosti ke Kurdům, kteří obětovali své životy v boji proti Islámskému státu. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa