Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Česko zastavilo vývoz zbraní do Turecka. „Nepřijatelné,“ zuří Hamáček kvůli dění v Sýrii

Aktualizováno -
14. října 2019
20:40
Autor: ČTK, tva - 
14. října 2019
18:44

Česká republika v pondělí pozastavila vývozní licence na vojenský materiál do Turecka. Na svém twitterovém účtu o tom informoval vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Uvedl to po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO). Česko tak zareagovalo na tureckou vojenskou akci v Sýrii.

Česká republika s okamžitou platností pozastavuje vývozní licence na vojenský materiál do Turecka,“ uvedl Hamáček.

Podle něj to, co se děje na severu Sýrie, je nepřijatelné a následovat by měla silná, jednotná a účinná reakce EU. Ministři zahraničí unijních zemí se dnes zavázali k tomu, že členské státy budou omezení vývozu zbraní do Turecka v reakci na jeho vojenskou operaci v Sýrii koordinovat.

Export do Turecka se loni zdvojnásobil

Podle výroční zprávy o kontrole vývozu vojenského materiálu, kterou zpracovává ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), český export do Turecka roste. Loni se proti předloňsku zdvojnásobil. Stoupl na 5,4 milionu eur (139,4 milionu korun). Na konci loňska mělo povolení k zahraničnímu obchodu s vojenským materiálem 280 držitelů.

Licence uděluje licenční správa, která spadá pod ministerstvo průmyslu. Deníku N Havlíček řekl, že se rozjednaná licenční řízení přerušují a nová povolení se nebudou schvalovat.

Podle ministra má jeho úřad poměrně přesný seznam, jaký materiál se do Turecka v posledních letech vyvezl a jaký by se tam v následujících týdnech či měsících mohl exportovat. „Chceme probrat všechny případy na licenční správě, o jaké se jedná produkty a komodity, a vyhodnotit, jak by mohly být použity - nebo třeba i zneužity - v tomto konfliktu,“ řekl novinářům Havlíček.

Dodal, že ČR může rozhodnutí přehodnotit podle vývoje situace a dalších jednání v EU a v NATO. „Můžeme kdykoliv rozhodnout, že se zas pozastavení ruší,“ uvedl ministr průmyslu. Podotkl pak ale, že postup v EU by měl být jednotný. Už dřív na twitteru napsal, že Česko má hájit své podnikatelské zájmy. Ještě před schůzkou zopakoval stanovisko premiéra, podle něhož je situace do určité míry důsledkem toho, že Evropská unie nejednala včas.

Vojenská operace má podle Ankary vést k vytvoření bezpečnostní zóny pro uprchlíky v severní Sýrii. EU turecký zásah odsoudila, vyzvala k jeho ukončení. Čeští politici operaci kritizují, někteří z nich mluví o zradě či porušení mezinárodního práva. Část opozice pak míří svou kritiku i na Babiše. Ten v září plán tureckého prezidenta Recepa Tayypa Erdogana na vznik bezpečnostní zóny při jejich společném setkání v OSN podpořil.

„Záleží na tom, jak velké mají Turci zásoby“

Také státy Evropské unie budou koordinovat omezení vývozu zbraní do Turecka v reakci na současnou tureckou vojenskou operaci v Sýrii. Zavázali se k tomu v pondělí ministři zahraničí členských zemí EU, kteří konkrétní kroky ponechali na rozhodnutí jednotlivých států.

„Efekt bude úplně stejný jako u embarga,“ řekla po jednání Mogheriniová, podle níž bylo pro přijetí závazných závěrů všech 28 členských států. Zajistit přijetí kroků ve svých zemích nyní musí ministři, prohlásila šéfka unijní diplomacie, která nechtěla spekulovat o časovém rámci, v němž země své závazky uskuteční.

Zástupci vlád EU v pondělí vojenskou operaci Ankary odsoudili, na druhé straně však zdůraznili, že s Tureckem coby členskou zemí NATO chtějí nadále vést dialog. Jeho obnovení však podmínili ukončením intervence v Sýrii.

Dopad zbrojního embarga na Turecko záleží na tom, jak velké si země udělala zásoby,“ citoval list Arab News analytika Caglara Kurce. Podle něj Ankara předvídala, že k sankcím ohledně zbraní může dojít, a proto se předem dostatečně zásobila. 

Babiš: Ze strany Turecka jde o akt agrese

„Turecký prezident nikdy nemluvil o takovémto zásahu. Chtěl, aby uprchlíci měli lepší život. Podle mě Evropa úplně selhala,“ řekl v pondělí večer novinářům Babiš. Podle něj je nynější situace nepřijatelná a ze strany Turecka se jedná o akt agrese, který musí skončit.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na svém twitteru napsal, že zastavil oprávnění k vývozu zbraní do Turecka, která byla v kompetenci jeho úřadu. Uvedl, že je rád, že Babiš s Havlíčkem změnili svůj názor a ČR zbrojní embargo zavedla.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kapka6 ( 15. října 2019 02:38 )

Jak Rusaci vtrhli na Ukrajinu, to bylo plno sankcí a teď jsou všichni posrani, to znamená, že v 1968 se vlastně nic nestalo!

Manowar ( 15. října 2019 00:30 )

Jak si na to došel,že dělají z lidí tebe?

gabreta ( 14. října 2019 23:25 )

Takovou mají jen Rusáci a Amíci. Rusáci nepůjdou, protože Turek je v NATO a Těm duhejm, jak je vede ten blonďák s přehazovačkouje to fuk, ať si Osman dělá co chce, hlavně že tam má základny a kšeft!!!

Zabak ( 14. října 2019 20:48 )

Všechny tyto sankce jako vždy budou k ničemu. Pokud na druhé straně nebude stát armáda ještě silnější než je ta turecká, nic se nestane.

22855 ( 14. října 2019 20:47 )

je vidět že takové situace taky chcete a o
kterých se nemluví a bude potom hůř a bude jiná válka v Evropě a horší , bude se týkat i Česka http­s://ww­w.no­vinky­.cz/zah­ranic­ni/e­vropa/­clanek­/afgha­nec-zautocil-nozem-v-rakousku-u-ceskych-hranic-jednoho-cloveka-zabil-druheho-zranil-40299843?dop-ab-variant=3&seq-no=1&source=hp až prezident Turecka zastaví válku to chceme všichni že ( kvůli tomu chceme vystuopit z NATO , EU atd. na forech , ale je i druhá strana mince ) a není to problém řekl prezident Turecka , ale za to pustí 6 mil utečenců do Evropy to řekl a udělá , nechce je živit proto chce je dát do Sýrie a dělá si tam plac na ně , když EU nic nedělá nebo málo . Nikdo utečence na hranicích do Evropy nezastaví řekl Madarský prezident . Ted nevím co je lepší válku v Sýrii nebo válku v Evropě a utečenci , ale mezi tím nic není .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa