Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš: Vstupu Turecka do Sýrie šlo zabránit. Premiér přikývl hlasu Bruselu

Autor: ČTK, tva - 
10. října 2019
19:15

Česká republika se ztotožňuje se společným postojem Evropské unie, která tureckou vojenskou operaci na severovýchodě Sýrie odsoudila. Uvedl to premiér Andrej Babiš (ANO). Stejný postoj na odpolední schůzce na Pražském hradě zaujali i ostatní ústavní činitelé, řekl po jednání ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Babiš je přesvědčen o tom, že situaci bylo možné předejít, kdyby s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem světové mocnosti aktivně vyjednávaly.

Turecko zahájilo operaci v příhraničí Sýrie ve středu. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker poté vyzval Ankaru k zastavení operace, Francie tureckou ofenzivu odsoudila a spolu s Británií a Německem vyzvala ke svolání Rady bezpečnosti OSN.

„Česká republika se ztotožňuje se společným postojem Evropské unie, která tureckou vojenskou operaci odsoudila. Zároveň jsem přesvědčen o tom, že celé situaci bylo možné předejít, kdyby s tureckým prezidentem, který o svých záměrech mluvil už v roce 2017, světové mocnosti včetně EU aktivně vyjednávaly a snažily se s Tureckem, které je členem NATO, najít společné řešení,“ napsal Babiš, podle něhož takovou příležitost klíčoví aktéři propásli v New Yorku při Valném shromáždění OSN.

„Není možné používat uprchlíky jako kartu v dialogu“

V podvečer na Pražském hradě jednali o české zahraniční politice ústavní činitelé, projednali i situaci na turecko-syrském pomezí. „Potvrdili jsme naši podporu společné reakci Evropské unie,“ řekl Petříček. Česká republika podle něj považuje jednostranný turecký vojenský zákrok za něco, co nepřispívá k uklidnění situace v Sýrii.

„Obáváme se možných dopadů na politický mírový proces, který by měl ukončit osm let trvající konflikt,“ řekl ministr. Zároveň vyslovil obavy o dopady na civilní obyvatele. Petříček také na otázku, zda se ústavní činitelé neobávají, že Turecko by mohlo vpustit do Evropy velké množství uprchlíků, řekl, že „není možné používat osud uprchlíků jako kartu v politickém, diplomatickém dialogu“.

Vojenskou operaci Ankara obhajuje vytvořením bezpečnostní zóny pro uprchlíky v severní Sýrii. Předseda vlády v září po schůzce s tureckým prezidentem v OSN uvedl, že země Visegrádské skupiny, tedy Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko, záměr na vytvoření zóny pro uprchlíky podporují. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová minulý týden v Lánech řekla, že slovenské ministerstvo zahraničí takové opatření nepodporuje.

Babiš je pro svolání Rady bezpečnosti OSN

Tento týden Babiš uvedl, že je vývojem situace překvapen. Varoval, že vojenský zásah by znamenal hrozbu další uprchlické vlny směřující do Evropy. Situaci je podle něj třeba řešit diplomaticky, mluvil o potřebě svolání Rady bezpečnosti OSN a o tom, že by se věcí měla zabývat i Evropská unie.

Ve čtvrtek na dotaz ČTK uvedl, že osobně po jednání s Erdoganem podpořil pouze plán zajistit až dvěma milionům uprchlíků lepší život doma v Sýrii. „Vystavět domy, školy a nemocnice,“ poznamenal. „Součástí toho ale nikdy nebyla diskuse o vojenské okupaci severovýchodu Sýrie. O mírovém projektu v Sýrii jsem i v New Yorku diskutoval s kolegy z EU,“ doplnil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa