Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Turecko dostalo na svobodu 800 žen a dětí ISIS. Sýrie vysílá na sever vojsko, má „čelit agresi“

Aktualizováno -
13. října 2019
21:29
Autor: ČTK - 
13. října 2019
13:38

Z tábora Ajn-Ísa na severu Sýrie podle kurdských zdrojů uprchlo už bezmála 800 rodinných příslušníků zahraničních bojovníků z Islámského státu (ISIS). Tábor, který leží v blízkosti bojů mezi kurdskými a protureckými silami, je „bez ostrahy“, strážní odešli a jeho obyvatelé jej postupně opouštějí, potvrdila agentuře AFP exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).  Jednotky syrských vládních vojsk se přesouvají na Kurdy ovládaný sever země, kde mají „čelit turecké agresi vůči syrskému území“. Dnes o tom bez bližších údajů k rozmístění jednotek informovala syrská státní agentura SANA.

Agentura Reuters s odvoláním na předního kurdského politika Ahmeda Sulejmana uvedla, že na ruské letecké základně Hmímím se dnes mezi vládními a kurdskými představiteli uskutečnila jednání s cílem zastavit tureckou ofenzivu na severu Sýrie.

Zdroj blízký syrské vládě potvrdil, že schůzky mezi Damaškem a arabsko-kurdskými milicemi Syrské demokratické síly (SDF) se také uskutečnily už před zahájením turecké ofenzivy, ale i v jejím průběhu.

„Abychom čelili turecké agresi a zabránili jejímu pokračování, dosáhli jsme dohody se syrskou vládou o rozmístění armády podél syrsko-turecké hranice s cílem podpořit SDF,“ uvádí se v dnešním prohlášení kurského vedení, z něhož citovala AFP. 

Tábor, ze kterého zajatci utekli,  se nachází asi 35 kilometrů jižně od turecko-syrské hranice a bylo v něm podle agentury AP drženo kolem 12 tisíc lidí, které boje vyhnaly z jejich domovů, ale také asi tisícovka manželek a vdov po radikálech z ISIS a jejich děti. Podle SOHR dnes turecká letadla bombardovala vesnice poblíž tábora, po vypuknutí bojů mezi kurdskými silami a protureckými syrskými povstalci obyvatelé tábora využili situace, zaútočili na zbývající strážné a prolomili brány.

Mluvčí arabsko-kurdských Syrských demokratických sil (SDF) Marván Kámišlí řekl už dříve agentuře Reuters, že oproti běžnému stavu nejméně 700 strážců zbývalo dnes v táboře jen asi 70 příslušníků bezpečnostních sil. Mnozí se totiž zapojili do bojů proti tureckým vojákům. Ideální by byl podle Marvána počet 1500 strážných, „tolik jich ale nemáme“.

Hluboké znepokojení nad zprávami, že z tábora Ajn Ísa v hrůze utekly stovky žen a dětí, vyjádřila humanitární organizace Save the Children. Přístavbu tábora, odkud utekly, obývalo 249 žen a 700 dětí spojených s Islámským státem, uvedla organizace a varovala před nebezpečím, že „děti zahraničních radikálů mohou být nyní ztraceny v chaosu“. Z dostupných zpráv podle Save the Children vyplývá, že v příslušném křídle tábora nejsou už žádné cizinky a „táborem projíždějí na motorkách cizí maskovaní muži“.

Turecké síly a jejich syrští spojenci dnes obsadili velké části města Sulúk ležícího zhruba deset kilometrů od syrsko-turecké hranice. O novém územním zisku turecké ofenzivy proti kurdsko-arabské koalici dnes informovala SOHR.

Devět civilistů bylo popraveno v různých momentech jižně od města Tall Abjad, uvedla SOHR v prohlášení. Podle kurdských sil byla mezi nimi i 35letá politička Chalafová a její řidič.

„Oba byli vytaženi z auta při útoku podporovaném Turky a popraveni bojovníky žoldáckých frakcí stojících na straně Turecka,“ citoval z prohlášení SDF list The Guardian. „Je to jasný důkaz toho, že turecký stát pokračuje ve své zločinecké politice vůči neozbrojeným civilistům,“ dodal deník.

Chalafová byla generální tajemnicí strany Budoucí Sýrie (Future Syria). Odborník na kurdskou politiku Mutlu Civiroglu označil její smrt za „velkou ztrátu“.

„Měla talent pro diplomacii, vždy se snažila účastnit setkání s Američany, Francouzi, zahraničními delegacemi,“ řekl.

Turci pokračují v tvrdé ofenzivě v Sýrii. Turci pokračují v tvrdé ofenzivě v Sýrii. | Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes řekl, že turecká armáda a její spojenci z řad syrských rebelů postoupí v ofenzivě proti kurdským milicím na syrské území do hloubky 30 až 35 kilometrů. Na tiskové konferenci v Istanbulu prohlásil, že tyto síly už dostaly pod kontrolu syrské město Rás al-Ajn a hlavní dálnici na severu země a obklíčily město Tall Abjad. Agentura Reuters s odvoláním na očité svědky potvrdila, že turecká armáda se spojenci postupuje do centra Tall Abjadu, kde provádí pátrací operace. Situace ve městě je podle zdrojů Reuters klidná.

Šéf Pentagonu Mark Esper podle agentury AP řekl, že americký prezident Donald Trump nařídil americkým silám v Sýrii, aby se přesunuly jižně od linie tureckých útoků proti Kurdům, ale neopouštěly Sýrii. Ve vyjádření pro televizi CBS ministr obrany neřekl přesně, kolik amerických vojáků má opustit sever Sýrie, uvedl ale, že se to týká většiny z 1000 příslušníků ozbrojených sil USA v Sýrii.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině