Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Děti džihádistů zůstanou ve zbídačené Sýrii. Převoz by byl nebezpečný, tvrdí ministerstvo

Autor: Darina Jíchová - 
12. srpna 2019
21:54

Děti Britů, kteří odešli do Sýrie a přidali se k teroristické organizaci Islámský stát (ISIS), zůstanou v Sýrii. Tak zní rozhodnutí britského ministerstva vnitra, s tímto nařízením přišel už bývalý ministr vnitra Sajid Javid, který ve vládě nového premiéra Borise Johnsona působí jako ministr financí. Převoz dětí džihádistů do Británie by byl podle ministerstva „příliš nebezpečný“, napsal deník Daily Mail.

Děti britských džihádistů zůstanou napospas svému osudu v Sýrii, a to i přesto, že jsou technicky britskými občany. Toto nařízení bylo jedním z posledních, které ve své bývalé funkci učinil ministr Javid. Nová ministryně vnitra Priti Patelová zřejmě se svým předchůdcem souhlasí a nařízení zůstává platné.

Ministerstvo vnitra za tento krok sklízí vlnu kritiky. „Proč mají nevinné děti trpět za hříchy svých rodičů?“ bouří se opozice, humanitární organizace i tisk. Otázku potomků džihádistů otevřel letos v únoru případ Šamímy Begumové (19), která jako školačka odešla do Sýrie, provdala se za islamistu a otěhotněla.

Případ nevěsty ISIS rozdělil Británii

Begumová se letos obrátila na britskou vládu se žádostí o bezpečný návrat domů, chtěla porodit v Británii. Ministerstvo vnitra jí to neumožnilo, dívka navíc byla zbavena občanství. Porodila v jednom z kurdských uprchlických táborů, následně žádala o to, aby se do Británie mohl vrátit její syn. Ani na to ale vláda nepřistoupila, novorozenec nakonec zemřel na plicní infekci.

Britská nevěsta ISIS Šamíma Begumová (19) se svým novorozeným synem Džerahem, který ve věku tří týdnů zemřel kvůli plicní infekci. Britská nevěsta ISIS Šamíma Begumová (19) se svým novorozeným synem Džerahem, který ve věku tří týdnů zemřel kvůli plicní infekci. | Profimedia.cz

Kauza Begumové rozdělila britskou společnost, mnozí byli pro její návrat a bránili ji s tím, že do Sýrie odešla jako patnáctiletá školačka a nechala si vymýt mozek. Druzí však poukázali na to, že Begumová neprojevila žádnou lítost nad svým činem a dokonce uvedla, že „popravy západních zajatců se daly tolerovat“.

Stínová ministryně vnitra Diane Abbottová z Labouristické strany po smrti syna Begumové obvinila Javida ze smrti dítěte. Ministrovo rozhodnutí bylo podle ní „nelidské a bezcitné“. K ISIS se přidalo zhruba 900 Britů, podle úřadů se jich zpátky do země vrátilo asi 400, není jasné, kolik dětí po nich zůstalo v Sýrii.