Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Britský lékař v řadách ISIS odebíral zajatcům orgány: Navíc na nich prováděl hrůzné pokusy!

Autor: rc - 
29. dubna 2019
19:14

Britský lékař Issam Abuanza (40) v roce 2014 odjel do Sýrie, aby se tam připojil k samozvanému Islámskému státu.  Na vězních, které džihádisté zajali, prováděl lékařské pokusy. Také odebíral zajatcům orgány. Ty prodával na černém trhu! 

Issam Abuanza vystudoval lékařství na škole v Bagdádu. Ovšem po studiích odjel do Británie. Tam získal potřebné papíry, s jejichž pomocí mohl v zemi provozovat lékařskou praxi.

Později ale Abuanza opustil svou manželku a dvě děti, s nimiž žil v Sheffieldu, a v roce 2014 překročil hranice Sýrie, kde se přidal k samozvanému Islámskému státu. Islámští džihádisté ho brzy jmenovali ministrem zdravotnictví v nově vzniklém chalífátu.

Abuanza nebyl jediným zdravotníkem, který se vypravil do válkou sužované Sýrie, kde se přidal na stranu islamistů. Ve službách Islámského státu působil také Mohammed Anwar Miah, který kdysi působil jako lékárník v Birminghamu. Oba se údajně na vězních zajatých džihádisty dopouštěli děsivých zvěrstev.

Abuanzovy a Miahovy metody byly prý natolik brutální, že děsily i samotné bojovníky ISIS. Orgány, které odebrali zajatým vězňům, transplantovali do zraněných džihádistů. Vězně zavírali do cel s rozčtvrcenými těly, aby je psychicky zničili.

Miah v Sýrii podobně jako ostatní zahraniční bojovníci přijal nové jméno. Začal si říkat Abu Obajda al-Britani. Zdravotníci ISIS na zajatcích prováděli lékařské pokusy podobné těm, kterými neblaze prosluli nacisté. Abuanza měl podle informací Daily Mailu pod sebou deset lidí. Mnoho odebraných orgánů prodali na černém trhu. Ze získaných peněz Islámský stát sponzoroval válku.

„Isaam byl ministr zdravotnictví, což znamená, že byl zodpovědný za všechno, co se týkalo zdravotnictví. Isaam si nejprve vybral Mohammeda Anwara. Potřeboval někoho, aby mu pomohl. Anwar byl součástí týmu, který transplantoval lidské orgány z vězňů do členů ISIS,“ uvedl Aghiad al-Kheder, který píše o válce v Sýrii.

Abuanza se podle všeho dosud ukrývá v jeskyni poblíž vesnice Baghouz, která byla do nedávna posledním územím, které měl ISIS ve svém držení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání