Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Verboval bojovníky ISIS, skončil v poutech. Němci obvinili i ovdovělou nevěstu

Autor: Mii - 
18. dubna 2019
11:48

Dva případy, které se týkají lidí spjatých s Islámským státem, ve středu řešila německá policie. Zatkla 28letého Němce, který čelí podezření z rekrutování bojovníků pro tuto teroristickou organizaci. Z Německa měl posílat lidi přímo do Sýrie. Obvinila rovněž 47letou ženu, jež se provdala do Iráku za stoupence ISIS a po jeho smrti se chtěla vrátit do Německa. Informuje o tom agentura AP.

Federální prokurátoři uvedli, že muž, identifikovaný jako Volkan L., byl zatčen v Hamburku. Podle nich odcestoval v listopadu 2013 do Sýrie, kde absolvoval vojenský trénink a stal se členem Islámského státu. Pak se v březnu 2014 vrátil do Německa a začal hledat příznivce, kteří by byli ochotní za ISIS bojovat.

Minimálně v jednom případě se mu podařilo zorganizovat přesun pro jednoho člověka, přičemž fungoval jako spojnice mezi ním a členem ISIS v Sýrii. Podle policie tak muž čelí podezření z členství v teroristické organizaci a napomáhání terorismu.

Nevěsta ISIS, která chtěla zpět

Druhý případ, o kterém ve středu federální prokurátoři informovali, se týká ženy identifikované jako Mine K. Ta byla v Německu zatčena v říjnu, když se do něj chtěla vrátit z Iráku, kde žila se svým manželem, členem ISIS. Düsseldorfská policie ji ve středu obvinila z členství v teroristické organizaci a porušení mezinárodního práva.

Mine K. se měla za bojovníka ISIS provdat v lednu 2015 přes videohovor. Pak se za ním společně se svým synem vydala do Turecka, odkud se rodina dostala do Tal Araf v Iráku. Žila tu, dokud jim teroristická skupina nevzala jejich dům.

Manžel ženy byl nakonec zabit během služby na konci roku 2015. Mine K. se následující rok pokusila opustit ISIS, kdy se se synem vydala zpět do Turecka a pak do Německa. Zde ji policie zatkla.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi