Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

ISIS zavraždil na 50 syrských vojáků. Jde o největší útok od březnové porážky

Autor: ČTK - 
20. dubna 2019
18:45

Členové teroristické skupiny Islámský stát (ISIS) v minulých dvou dnech zabili v bojích v Sýrii téměř 50 syrských vojáků a jejich spojenců. Oznámila to v sobotu exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v Sýrii dlouhodobě monitoruje z Londýna. Je to podle ní největší útok ISIS od jeho březnové porážky na východě Sýrie.

Arabsko-kurdská koalice porazila Islámský stát v Baghúzu 23. března, což pozorovatelé označují za rozhodující územní ztrátu IS v Sýrii. V sousedním Iráku skupina přišla o svá území v prosince 2017.

Oddíly IS v Sýrii ale stále působí. Část bojů, v nichž nyní padlo na straně syrské armády 35 lidí, se odehrála v poušti na východě provincie Homs. IS se k útokům na syrské síly přihlásil na své propagandistické stránce Amak. Boje trvaly od čtvrtka do páteční noci a IS v nich přišel o šest lidí.

Terčem útoku radikálů se stali i syrští vojáci a jejich spojenci, kteří se nacházeli na kontrolních stanovištích západně od města Halab. Při útoku zahynulo 13 provládních bojovníků, uvedla organizace SOHR.

Krize v Sýrii začala v březnu 2011 demonstracemi proti vládě prezidenta Bašára Asada. Násilné potlačení protestů vedlo k ozbrojenému povstání, které přerostlo v občanskou válku. Chaosu využili radikální islamisté, aby ovládli část Sýrie i sousedního Iráku. Boje v Sýrii si podle odhadů vyžádaly přes 370.000 mrtvých a dalších několik milionů osob bylo nuceno opustit své domovy. Do bojů na straně prezidenta Asada vstoupilo v roce 2015 Rusko, které tak do značné míry ovlivnilo poměr sil ve prospěch vládního režimu.

mandat ( 21. dubna 2019 10:29 )

Proc nepisete,kolik zemrelo Evropanu rukama muslimu ??????????????? Proc nas krmite nejakymi informacemi,co se nas netykaji ? Syrane nalezli do Evropy a co tady delaji ? To asi mate zakazano psat, ze ?

petr12 ( 21. dubna 2019 09:27 )

co se jen pohne vyhladit nic jiného na ISIS neplatí!!

broucinek ( 20. dubna 2019 20:56 )

Můj názor je pořád stejný, hladit, hladit až do úplného vyhlazení.

Zobrazit celou diskusi