Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Meteorologové odhalili taje své práce: „Tajfunu jsem se poprvé bála“

Autor: Darina Jíchová - 
20. října 2019
14:35

Meteoroložka a profesionální pozorovatelka bouří Sandy Songová přiznala, že když poprvé na satelitech spatřila „monstrózní cyklón“, jak se žene na Hongkongskou meteorologickou observatoř, byla vyděšená. Songová se rovněž svěřila s tím, že ji děsí dopad klimatických změn, věří, že právě ty stojí za stále častějšími a silnějšími bouřemi, napsala stanice CNN.

První masivní tropická bouře, kterou měla Songová možnost zblízka pozorovat, byl tajfun Mangkhut. Ten se v loňském roce přihnal rychlostí 285 kilometrů v hodině k Hongkongu. Jeho řádění si na Filipínách a v jižní Číně vyžádalo přes 130 obětí. Hongkong jako zázrakem unikl bez ztráty na životě.

„Bála jsem se, hleděla jsem do oka bouře, viděla jsem, jak nabírá na intenzitě, jak se stáčí na pevninu. Seděla jsem ve své kanceláři a psala prohlášení o supertajfunu, zároveň jsem věděla, že se žene k místu, kde sedím,“ vzpomíná meteoroložka. „Vydali jsme nejvyšší možné varování, stupeň 10, a věděli jsme, že je to málo,“ dodala Songová.

Za stále častější bouře můžou podle expertky klimatické změny

„Cyklónů přibývá, o klimatických změnách už nemůžeme pochybovat. Děje se to právě teď, přímo před našima očima,“ varovala Songová. Společně s dalšími experty a pozorovateli spolupracuje na zlepšování systémů včasného varování, Honkongská observatoř je lidem schopná posílat upozornění na blížící se katastrofou na mobil.

„K dispozici máme radar, satelit a další technologie a strategie, přes satelit můžou tajfun sledovat i laikové,“ vysvětlila Songová. „Nespoléháme se jen na jeden systém, využíváme jich celou řadou,“ podotkla také, že někdy je pohyb tropické bouře nepředvídatelný.

Meteorolog: Technologie jsou nedostačující

„Technologie jsou stále omezené, v podstatě máme jen meteorologický radar a satelit, všechny meteorologické stanice mají k dispozici pouze tyto nástroje, jde ale o to, jak je využíváte,“ podotkl další z hongkongských meteorologů Ray Kong.

„Jakmile systém zaznamená bouři, její data nahrajeme do několika programů, které je zpracují. Na všechno potřebujete speciální metodu,“ uvedl další pracovní observatoře KK Hon. „K cyklónu posíláme letadla, která nám poskytnou další informace, například o síle, směru nebo rychlosti bouře,“ objasnil Hon. „Potřebujeme data ze středu cyklónu,“ zdůraznil Hon.

Do středu tajfunů se posílají letadla

I když se takový let může zdát nebezpečný, Hon uvedl, že mají zkušené piloty a že přelet nad cyklónem je v podstatě bezpečný. „Celá posádka je v bezpečí, když vystoupá do dostatečné výše nad bouři,“ dodal Hon. „Když jsou nad ním, vypustí drony s meteorologickými senzory přímo do středu bouře, data z nich se nahrají do počítače v letadle. Díky nim dostaneme trojrozměrný obraz cyklónu. Jsme pak schopni přesněji určit, jak se situace bude vyvíjet,“ prohlásil Hon.

„Víme a bojíme se, že v budoucnosti bude Hongkong čelit silnějším bouřím, díky neustálému zlepšování našeho varovného systému se nám podařilo snížit počet obětí živlu,“ upozornila Songová, dodala, že se plně ztotožňuje s prognózami klimatologů.

Klimatické změny se musí zastavit

„Jistě, máme tu skeptiky jako třeba amerického prezidenta Donalda Trumpa, kteří klimatické změny popírají, ale naše observatoř sbírá data už století. Teplota stoupá, zvedá se hladina moře, s tím souvisí i častější výskyt cyklónů, s tím nelze argumentovat,“ řekla Songová.

Podle meteoroložky lidé musí změnit svoje chování k planetě, musí snížit uhlíkové emise a zabránit dalšímu prohloubení klimatické krize. „Pokud se tomu nepostavíme čelem, žádné zlepšování technologie nás před monstrózními tajfuny nezachrání,“ nechala se slyšet Songová.

Zobrazit celou diskusi