Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Meteorologové ve vážném varování zmínili oceány. Klima se zhoršuje stále rychleji

Autor: ČTK - 
22. září 2019
21:55

Dopady klimatických změn jsou stále intenzivnější a urychlují se, uvedla ve své nejnovější studii Světová meteorologická organizace (WMO). Podle dat, které organizace shromáždila, bylo například posledních pět let (2014 až 2019) nejteplejších v historii, zrychlilo se zvyšování hladiny moří a nejvyšších hodnot dosáhly i emise skleníkových plynů. Studie, ze které citovala britská BBC, byla zveřejněna den před klimatickým summitem OSN v New Yorku, který svolal generální tajemník OSN António Guterres.

Podle Světové meteorologické organizace je třeba okamžitě „zintenzivnit úsilí vedoucí ke snížení emisí skleníkových plynů“. Jak WMO dodala, pokud jde o sesbíraná data, asi nejvíce zneklidňující jsou informace o zvyšování hladin moří.

Od roku 1993 stoupla jejich hladina průměrně o 3,2 milimetru za rok. Od května 2014 do roku 2019 to ale bylo již pět milimetrů za rok.

„Vzestup mořské hladiny se urychlil,“ uvedl šéf WMO Petteri Taalas. Organizace má podle něj obavy, že k dalšímu výraznému zvýšení hladin by mohlo dojít v reakci na tání ledovců v Antarktidě a v Grónsku. „A letos jsme mohli vidět tragický dopad na Bahamách a v Mozambiku, kdy zvyšování hladin moří a silné tropické bouře vedly k humanitárním a ekonomickým katastrofám,“ dodal Taalas.

Politici včetně Babiše budou klima řešit

Nová studie byla zveřejněna den před klimatickým summitem OSN, na který míří desítky státníků z celého světa. Podle šéfa OSN Antónia Guterrese bude jednodenní konference v New Yorku „o činech, nikoli o slovech“. „Řekl jsem světovým vůdcům, aby nepřijížděli s líbivými projevy, ale s konkrétními závazky,“ uvedl Guterres. Česko bude na newyorském jednání zastupovat premiér Andrej Babiš (ANO).

Video  „Není možné po lidech chtít, aby přestali jezdit auty. Gretina cesta to potvrzuje,“ říká odborník na klima  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vaber ( 23. září 2019 08:31 )

stoupání hladiny oceánů je problém proto ,že všechna sladká voda mizí z atmosféry a pevniny a nevrací se zpět, koloběh vody nefunguje, jaké bývalo počasí před 70roky je vidět třeba ve filmu Král Šumavy, ale odborníci nám budou vnucovat jejich statistiky. Kdysi dávno byla atmosféra vyšší a hustší, létali tvorové kteří by dnes létat nemohli a také počasí bylo zcela jiné a sladká voda se zadržovala na pevninách. Co se stalo a proč se atmosféra zeslabila je otázka a mohou být různé spekulace, Planeta je stará aživot na ni nemá šanci,můžete nadávat Gretě jak chcete, ta za to nemůže

vaber ( 23. září 2019 08:21 )

když se jim něco nelíbí nebo by to postrašilo lidi tak se to zatrhne ,mně to dělají také , ale stupidní a vulgární příspěvky mají zelenou

PPP150W ( 23. září 2019 07:21 )

Pozdě už bylo. Dávno. Brzy příjde doba, kdy živí budou závidět mrtvým. Ale i oni se brzo dočkají. A nic hezkého to nebude.

nemocna ( 23. září 2019 00:52 )

PROČ blesku netisknete mé komentáře? co proti nim máte? nic špatného nepíšu!

Lucio1 ( 22. září 2019 23:09 )

Tak zase bude moře všude jak za starých časů., tak třeba na těch románech něco bude, že už tady byla "civilizace" která všechno podělala..Je to umění za pár desetiletí..

Zobrazit celou diskusi