Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obrazy zkázy: Už 66 mrtvých po řádění tajfunu. Bez elektřiny i vody dál desítky tisíc lidí

Aktualizováno -
15. října 2019
06:15
Autor: ČTK - 
13. října 2019
08:04

Počet obětí ničivého tajfunu Hagibis, který o víkendu zasáhl Japonsko, vzrostl na nejméně 66, dalších 15 lidí je pohřešováno. Desetitisíce lidí jsou stále bez elektřiny, řadu míst zaplavila voda, případně bahno po sesuvech půdy, které hrozí dál. Přeživší i krizové složky se budou muset vypořádat také s chladnějším počasím, které má tento týden zavládnout na severu Japonska.

Tajfun doprovázel vítr o rychlosti 180 kilometrů v hodině, postiženou oblast zároveň zasáhlo zemětřesení o síle 5,7 stupně a silné deště, které rozvodnily řeky. Lidi z jejich zaplavených příbytků zachraňovaly helikoptéry.

Týmy záchranářů pokračují v pátrání po nezvěstných v severní a centrální části Japonska. Úřady varovaly, že hrozí další sesuvy bahna.

Agentura Kjódó napsala, že bez elektřiny je stále na 34 000 domácností. Bez dodávek vody se musí obejít 138 000 domácností.

Japonsko zasáhl tajfun Hagibis, zabil desítky lidí Japonsko zasáhl tajfun Hagibis, zabil desítky lidí | Reuters

Hagibis se přes Japonsko přehnal v sobotu se silným větrem a rekordními srážkami. Více než 20 vodních toků se vylilo ze svých břehů, tisíce domů byly poškozeny či zaplaveny.

Jedním z nejpostiženějších míst je město Nagano, kde se vylila z břehů řeka Čikuma, na některých místech výška vody přesahovala pět metrů, napsala agentura Kjódó.

Obří řeky na ulicích

„Někde bahnitá voda v ulicích, polích a obytných zónách opadla. Mnohá místa ale zůstávala zaplavená, domy a okolní cesty zakryté bahnem a poseté dřevěnými úlomky a dalšími troskami. Některá běžně suchá místa stále vypadala jako obří řeky,“ popisuje situaci AP.

Úřady už nicméně zrušily výzvy k evakuaci, tokijské mezinárodní letiště Haneda obnovilo provoz a mezi městy Tokio, Ósaka a Nagoja už jezdí vlaky včetně vysokorychlostních. V Tokiu obnovilo provoz metro.

V prefektuře Gunma zahynuli čtyři lidé v troskách domu, který smetla záplavová vlna. Ve městě Kawasaki jihozápadně od Tokia se šedesátiletý muž utopil ve vlastním bytě zaplaveném vodou.

Japonsko zasáhl tajfun Hagibis, zabil desítky lidí Japonsko zasáhl tajfun Hagibis, zabil desítky lidí | ČTK

Se záchrannými operacemi v zasažených oblastech pomáhají vojáci a hasiči z celé země. V centrech pro evakuované je podle AP kolem 30 000 lidí.

Japonský premiér Šinzó Abe varoval, že ekonomické následky tajfunu mohou být dlouhodobé. Zároveň ale přislíbil, že vláda učiní vše, aby se lidé v postižených regionech mohli co nejdříve vrátit k běžným životům.

Ministerstvo financí uvedlo, že v rezervě pro obnovu následků živlu je 500 miliard jenů (108 miliard korun) a že uvolněny v případě potřeby mohou být další finance.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi