Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bahno pohřbilo zaživa přes 100 lidí. Asii pustoší obří záplavy v Číně udeřil tajfun

Aktualizováno -
10. srpna 2019
19:48
Autor: peb, ČTK - 
10. srpna 2019
10:02

Při sesuvu půdy na východě Barmy zemřelo nejméně 34 lidí, předchozí bilance hovořila o 13 obětech. Záchranáři v sobotu na místě sesuvu dál pátrají po desítkách dalších lidí, kteří se pohřešují, uvedla agentura AFP. Sesuv půdy způsobily silné deště. V Číně řádí tajfun, který zpustošil stovky domů, zemřely skoro dvě desítky lidí. V jihoindickém státě Kérala zahynulo za poslední dny při záplavách nejméně 100 lidí. Dalších 100 tisíc obyvatel muselo opustit své domovy a přesunout se do provizorních přístřešků,

Příliv bahna v pátek zaplavil 16 domů a jeden klášter v Monském státě. „Zatím jsme nalezli 34, pátrání pokračuje,“ uvedl jeden z místních představitelů. Podle úřadů se ještě pohřešuje až 100 lidí. Záchranáři po obětech a přeživších pátrali i během celé noci.

Jedna z místních obyvatelek AFP řekla, že pohřešuje dvě dcery a pět dalších příbuzných. “Slyšela jsem obrovský hluk, otočila jsem se a viděla, jak byl můj dům zasažen bahnem,“ popsala se slzami v očích.

Přes 100 mrtvých v Indii

Při záplavách a sesuvech půdy v jihoindickém státě Kérala zahynulo za poslední dny nejméně 100 lidí. Dalších 100.000 obyvatel muselo opustit své domovy a přesunout se do provizorních přístřešků, informovala dnes agentura AP. Desítky lidí se pohřešují. Pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou, nechaly úřady zřídit téměř 1000 záchranných středisek a táborů.

Záplavy a sevuvy půdy pustoší i Indii, zemřelo nejméně 42 lidí. (10.8.2019) Záplavy a sevuvy půdy pustoší i Indii, zemřelo nejméně 42 lidí. (10.8.2019) | Reuters

Ve státě Kérala se za poslední dva dny objevilo zhruba 80 sesuvů půdy, oznámily úřady. Kvůli pokračujícím dešťům a špatnému počasí je v sedmi ze 14 okresů tohoto indického státu v platnosti vysoký stupeň nebezpečí. Hlavní kéralské letiště v pobřežním městě Kóčin je už od pátku mimo provoz.

Čínu zasáhl tajfun

Nejméně 13 lidí v sobotu zemřelo také na pobřeží Číny, které zasáhl tajfun Lekima. Dalších 16 lidí se pohřešuje, uvedla s odvoláním na čínskou státní televizi agentura AP. Kvůli silné bouři se zřítilo přes 200 domů a dalších 3200 jich bylo poškozeno. Ještě před úderem tajfunu bylo evakuováno přes milion lidí, z toho 253.000 v Šanghaji. Zrušeno muselo být asi 2100 letů a některá vlaková spojení.

Tajfun udeřil na čínskou pevninu ráno místního času, provázel ho vítr o rychlosti až 187 kilometrů za hodinu. Bouře se teď přesouvá k severu a slábne, informovala čínská média.

Na Tchaj-wanu musela být v pátek kvůli tajfunu zrušena letecká spojení, uzavřeny byly i školy a tržnice. Bez elektřiny se ocitlo na 40.000 domácností a zrušena byla i většina vlakových spojení na vysokorychlostní trati.

Tajfuny jsou v letních měsících v Číně relativně běžné. Minulý týden ale meteorologové oznámili, že letos je počet tajfunů proti předchozím rokům podprůměrný.

Zobrazit celou diskusi