Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jeptiška Lucie boří mýty o nudné církvi. Promluvila o celibátu i půlmaratonech

Energická františkánka boří mýty o životě v klášteře
Energická františkánka boří mýty o životě v klášteře  (Autor: Nguyen Phuong Thao)
Autor: Oliver Adámek - 
19. ledna 2019
10:40

Svou energičností boří mýty o šedém životě v celibátu. Běhá půlmaratony, vykonává pěší poutě dlouhé stovky kilometrů a učí na univerzitě. Františkánka Lucie Cincialová zasvětila svůj život tomu, co ji skutečně naplňuje. Co ostatní nejvíce překvapuje na životě jeptišky? A proč není modlitba ztráta času?

Nenápadný klášter v blízkosti olomoucké teologické fakulty působí na první pohled spíš jako nově otevřená kavárna. Jeho nejvýraznější postava, Lucie Cincialová, se ale často pohybuje i mimo něj, ať už před studenty na univerzitě, nebo v parku v teniskách. Je asi jasné, kam musela mířit ­první otázka.

Jak často běháte, sestro Lucie?

Teď jsem zrovna rozhýbaná po pouti do Compostely, takže asi tak třikrát týdně. Já ale nejen běhám, někdy ráda i jen tak svižně chodím, jsem prostě ráda v po­hybu.

Kde berete čas?

To není otázka času, toho máme všichni stejně. A nějak se člověku vrátí. Někdo říká, že třeba modlitba je ztráta času. Já myslím, že naopak, že modlitbou čas získávám, zacházím s ním pak efektivněji. Ne že by se mi pokaždé chtělo jít běhat, ale vždycky, když se pak vracím, jsem ráda, protože to bylo fajn.

Který je podle vás nejčastější předsudek o církvi a jeptiškách?

Lidi jsou spíš obecně někdy překvapeni, když vidí, jak žijeme. No a já jsem pořád překvapená, že jsou překvapení (smích). Možná že je nejčastější ta představa, že církev je nudná, nevím. Anebo že kněží nemůžou kvůli celibátu žít naplno, řeholnice jsou zas jen někde zavřené a blednou, asi byly v mládí nešťastně zamilované… to jsou staré představy.

Co dnes lidi přivádí do kláštera?

Já věřím, že je to už dva tisíce let stejné. Je to Ježíš Kristus, Bůh, jemuž věřím. U mě, ale i u těch postav z dějin, které jsou pro mě inspirující, leží základ ve vztahu k Bohu. Láska k mé životní volbě. A to se právě obtížně vysvětluje, stejně jako byste mi nevysvětlil, proč vaše slečna je zrovna ta, a ne nějaká jiná. Kdyby mě to nena­plňovalo, nic by pak nefungovalo.

Celý rozhovor najdete v tištěném Reflexu, další odpovědi Reflex.cz

Video  Zakázaná jeptiška z Prague Pride přijela: Kardinál Duka mě zklamal!  - Matěj Smlsal, Jan Brunclík, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině