Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Jen zahřívací kolo.“ Řeč královny Alžběty II. k poslancům zastínil brexit i vláda

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
14. října 2019
14:05

Britská královna Alžběta II. (93) v pondělí slavnostně zahájila nové zasedací období parlamentu. V projevu sepsaném vládou představí její legislativní program pro tuto schůzi. Britská média ale podotýkají, že jen málo návrhů má šanci stát se zákonem, protože současný konzervativní kabinet v čele s premiérem Borisem Johnsonem nemá v Dolní sněmovně většinu a země navíc patrně míří k předčasným volbám.

Domácí agendu také plně zastiňuje nadcházející odchod Spojeného království z Evropské unie, který má nastat už 31. října, ale Londýn a Brusel se stále nedohodly na podmínkách rozluky. Dvaadvacet návrhů zákonů se týká migrace, zdravotnictví, boje proti zločinu a ochrany životního prostředí, psala v předstihu britská média.

Britská královna slavnostně zahájila novou parlamentní schůzi, (14.10.2019). Do parlamentu dorazila i přítelkyně premiéra Johnsona, Carrie Symondsová. Společnost jí dělal premiérův otec Stanley. Britská královna slavnostně zahájila novou parlamentní schůzi, (14.10.2019). Do parlamentu dorazila i přítelkyně premiéra Johnsona, Carrie Symondsová. Společnost jí dělal premiérův otec Stanley. | Reuters

„Je to podivný den. Projev královny je normálně velkou událostí, ale letos je to v podstatě jen zahřívací kolo před zveřejněním volebního programu konzervativců. Je totiž nepravděpodobné, že jakékoli z oznámených opatření projde,“ napsala na twitteru analytička Laura Kuenssbergová z BBC.

„Vláda sice oznamuje svůj program, ale chybí jí hlasy k tomu, aby mohla cokoli prosadit. Kuriózní. Bezprecedentní,“ uvedl komentátor BBC Robert Peston. Labouristická opozice pondělní dění označila za frašku.

Parlament nyní bude o vládním návrhu programu jednat a nakonec o něm patrně koncem týdne hlasovat. Posledním premiérem, který toto hlasování prohrál, byl podle BBC v roce 1924 konzervativec Stanley Baldwin.

Panovnice do Sněmovny lordů, kde je vládní program tradičně ohlašován, dorazila s veškerou pompou kočárem a s příslušnými královskými insigniemi. To je při této ceremoniální příležitosti tradicí. Doprovázel ji princ Charles s manželkou Camillou, vévodkyní z Cornwallu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nazor ( 14. října 2019 19:07 )

Ta stará čarodějnice už tam nemá dávno co dělat. Ty královský rodinky jsou dnes k smíchu. Ať Britové táhnou a žádný výhody nedostanou. A o hranicích s Irskem se vůbec nemusí jednat, ať vrátí sev.irsko Irsku a je to vyřešené.

Zobrazit celou diskusi