Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Nesmysly,“ zpražil Johnsona exministr. Rebelové chtějí zarazit divoký brexit

Autor: ČTK - 
3. září 2019
12:47

Britští poslanci se v úterý po letní přestávce vrátili do práce a ti z nich, kteří se snaží vládě zabránit v odchodu z EU bez dohody, začali podnikat kroky k odvrácení divokého brexitu. Nejde jen o labouristy, britská média očekávají 15 až 20 rebelujících poslanců Konzervativní strany. Do premiéra Borise Johnsona se dnes ostře navezl také exministr financí Philip Hammond. Podle něj Johnson o brexitovém jednání říká nesmysly.

Premiér Boris Johnson čelí kritice nejen za to, že omezí délku současné důležité schůze poslanců, na což si sehnal i souhlas královny Alžběty II. Brexitové rozhovory podle exministra Philipa Hammonda nijak nepostupují, protože vláda nepředložila žádné návrhy. Johnsonova vyjádření označil Hammond za „nesmysly“.

Exministr pro BBC také potvrdil, že podpoří snahu zablokovat brexit bez dohody. Podle webu BuzzFeed News tak učinilo už 14 poslanců vládní Konzervativní strany.

Rebelové chtějí zabránit brexitu bez dohody

Podle zdroje agentury Reuters se opozice právě za pomoci rebelů z řad konzervativců pokusí prosadit, aby se ve středu na program jednání dostal návrh zákona proti neřízenému brexitu.

Úterý je zároveň prvním dnem, kdy opozice může navrhnout hlasování o nedůvěře vládě. To se ale nečeká.

Návrh zákona, který v pondělí zveřejnil labouristický poslanec Hilary Benn, dává vládě čas do 19. října na dosažení nové dohody s Evropskou unií na unijním summitu 17. října, nebo požaduje souhlas parlamentu v případě „divokého“ odchodu z unie. Pokud vláda nesplní ani jednu podmínku, musí premiér Johnson dopisem požádat předsedu Evropské rady Donalda Tuska o další odklad brexitu, tentokrát do 31. ledna 2020. Stávající dohodu, dojednanou předešlou premiérkou Theresou Mayovou, poslanci třikrát odmítli.

Pokud se v úterý poslancům podaří porazit kabinet a získat kontrolu nad parlamentní agendou určovanou vládou, podnikne podle britských médií premiér Johnson kroky k vypsání předčasných voleb na 14. října.

O příslušném vládním usnesení, které by musely podpořit dvě třetiny všech poslanců, by pak Dolní sněmovna hlasovala ve středu. Johnson by ve volbách podle deníku Financial Times (FT) usiloval o mandát provést brexit po svém, tedy i bez dohody o podmínkách rozluky.

Občanská válka u konzervativců

K úspěchu ve svém aktuálním snažení potřebují Johnsonovi oponenti v první fázi asistenci předsedy Dolní sněmovny Johna Bercowa, který musí hlasování o změně parlamentní agendy povolit. Předpokládá se, že Bercow žádosti vyhoví.

Výsledek očekávaného hlasování by mohl být velmi těsný. Konzervativci mají v dolní komoře se svými spojenci ze severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) většinu jediného křesla a média hovoří až o zhruba 20 potenciálních vzbouřencích.

Šéf labouristické strany Jeremy Corbyn ale rovněž nemůže počítat se stoprocentní podporou svých poslanců. Exministr Hammond si ale myslí, že plán odpůrců brexitu bez dohody bude mít dostatečnou podporu. Kroky vlády z posledního týdne podle něj řadu jeho kolegů „rozzuřily“. „Nevím, zda jsme někdy slyšeli politický rozhovor jako ten, co právě poskytl Philip Hammond. Mrazivý hněv. (Konzervativní) strana v plnohodnotné občanské válce,“ komentoval exministrova vyjádření Tim Shipman z listu The Sunday Times.

Promluví skotský soud

Do vývoje okolo brexitu by v úterý mohl promluvit i skotský soud, který má vynést konečné rozhodnutí o žádosti skupiny 70 opozičních poslanců týkající se přerušení parlamentního zasedání. Skupina se domáhá toho, aby Johnson nemohl přerušit schůzi parlamentu ve snaze zabránit poslancům zamezit neřízenému brexitu.

Země má EU opustit 31. října, tedy za 58 dnů. Aktuální zasedání parlamentu má skončit ve druhém zářijovém týdnu a nové začít až 14. října. Poslanci by tak měli minimum času na legislativní kroky, jimiž by mohli zkusit zablokovat brexit bez dohody.

Johnson obviňuje své kritiky z oslabování britské pozice v brexitových jednáních se zbytkem EU. Jeho tým zároveň rebelům vyhrožuje vyloučením z poslaneckého klubu a vyškrtnutím z kandidátek pro příští volby. Do těch už jistě nepůjde bývalá ministryně školství či dopravy Justine Greeningová, která dnes oznámila odchod z vrcholné politiky s tím, že Johnson chce přinutit Brity k „ošemetné“ volbě mezi „Corbynem a brexitem bez dohody“.

agfor ( 3. září 2019 13:25 )

Borisi, nedej se. Terezka ukázala, že po dobrém to nejde.

ivoadler ( 3. září 2019 12:58 )

Dohoda o brexitu je s EU sjednaná. Zbývá maličkost - schválit ji v parlamentu. Kdo tuto dohodu odmítá, odmítá ve skutečnosti brexit, ale nechce to přiznat. Odpůrci brexitu bez dohody jsou odpůrci brexitu v vůbec. Jinou dohodu do 30. 10. mít nebudou, ani to není možný. Je to jen tanec kolem horké kaše. Zaplať pánbu za Johnsona.

Zobrazit celou diskusi