Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Drama rozhodl jeden hlas. Tvrdý brexit poslanci odmítli, na tahu znovu Mayová

Aktualizováno -
4. dubna 2019
15:55
Autor: ČTK - 
4. dubna 2019
07:28

Brexitové drama pokračuje. Krátce po čtvrteční půlnoci britští poslanci těsně schválili zákon, který má zabránit odchodu země z EU bez dohody. Jednání mezi zástupci britské vlády a vyjednávacím týmem opozičních labouristů o nalezení kompromisní podoby brexitu tím vstoupila do druhého dne. Rozhovorů se ale tentokrát neúčastní lídři obou stran, tedy premiérka Theresa Mayová a vůdce hlavní opoziční strany Jeremy Corbyn. S největší pravděpodobností dojde k dalšímu odkladu brexitu a stávající termín 12. dubna se posune na 22. květen. S takovou variantou souhlasí i EU. 

Dolní sněmovna britského parlamentu ve čtvrtek po půlnoci nejtěsnější možnou většinou schválila návrh zákona, který pověřuje premiérku Theresu Mayovou usilovat o odklad brexitu, bude-li zemi 12. dubna hrozit varianta bez dohody.

Poslanci návrh schválili poměrem hlasů 313 ke 312, návrh teď směřuje do horní parlamentní komory. Zákon má vyloučit takzvaný tvrdý brexit a zajistit, aby Spojené království Evropskou unii opustilo na základě dohody. Na schválení brexitové smlouvy má Británie osm dní. 

Stínový ministr pro brexit Keir Starmer uvedl, že řeč dnes bude i o „potvrzovacím“ referendu, skupina labouristických poslanců se ale postavila proti této variantě. Po středeční schůzce Mayové s Corbynem označili mluvčí obou stran diskusi za konstruktivní. Zdroje britských novinářů ve vládě i v Labouristické straně ale situaci příliš optimisticky nepopisovaly. Podle vládního pracovníka citovaného reportérem webu BuzzFeed UK Alexem Wickhamem setkání „nedopadlo dobře“.

„Osoby na obou stranách byly včera večer ohledně šance na úspěch pesimistické,“ napsal ve čtvrtek ráno deník The Times. „Mayová... se podle všeho nevyjádřila k tomu, zda je ochotna zmírnit svůj odpor k celní unii po odchodu z EU. Nadále důrazně odmítá myšlenku nového referenda,“ pokračuje list.

Další referendum by Británii rozdělilo

Právě plebiscit, který by potvrdil výsledek jakékoli brexitové dohody schválené v parlamentu, je podle stínového ministra Starmera jedním z bodů dnešních rozhovorů. Labouristé v posledních týdnech avizovali, že hodlají začít naplno prosazovat uspořádání referenda o jakémkoli „důvěryhodném plánu pro odchod“ z unie, jejich postoj je však v tomto směru značně nejasný.

Podle agentury Reuters 25 labouristických poslanců v dopise se včerejším datem apeluje na Corbyna, aby o druhé referendum při jednání s Mayovou neusiloval. Takové hlasování by prý Británii jen více rozdělilo. Vypsání nového referenda ale v pondělí při hlasování Dolní sněmovny podpořilo 203 zákonodárců hlavní opoziční strany.

Nabídka premiérky Mayové k rozhovorům o brexitovém kompromisu postavila Corbyna před dilema, jehož jasnému řešení se vůdce opozice dlouho vyhýbal. „Výpočet je prostý. Velká většina stoupenců labouristů je proti brexitu, ale volební obvody, které strana potřebuje k tomu, aby se dostala k moci, jsou jasně pro. Vedení má za to, že si nemůže dovolit být zcela antibrexitové ani zcela pro brexit,“ vysvětloval ve středu situaci magazín Politico.

„Opravdu mě to deprimuje. Je to z její strany (Mayové) dobrý tah. Nutí nás to k volbě,“ komentoval problém pod podmínkou zachování anonymity jeden z labouristických členů Dolní sněmovny.

Brexit nejpozději do 22. května. A nebo ne

Podle Mayové by Británie měla odejít z evropského bloku nejpozději 22. května, tedy před evropskými volbami. Zároveň vyzvala vůdce opozice Jeremyho Corbyna, aby s ní jednal o nalezení východiska z brexitového patu. Britská vláda původně avizovala, že chce jednání s labouristy včetně hlasování o případném společném plánu stihnout do konce týdne. To se však momentálně nejeví jako příliš pravděpodobný scénář, neboť vláda by musela ještě dnes předložit patřičný návrh dolní komoře parlamentu. 

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve středu v europarlamentu řekl, že pokud britská sněmovna do 12. dubna schválí dosud odmítanou dohodu o spořádaném brexitu, krátkodobý odklad britského odchodu z EU do 22. května je možný.

Předseda Evropské rady Donald Tusk přitom požaduje, aby premiérka Mayová nejpozději příští týden v pondělí dopisem vyjasnila britské záměry. Ve středu večer k nim mají zaujmout stanovisko lídři ostatních členských zemí EU na mimořádném summitu.

zkzkz ( 4. dubna 2019 20:47 )

Jděte s tím brexitem už do (_!_)

prazanda11 ( 4. dubna 2019 08:22 )

Debilita!

Zobrazit celou diskusi